Bayraktar TB3, dünyada kısa pistli gemiden iniş kalkış yapmayı başaran ilk İHA oldu. Başarılı uçuş dış basında da yankı uyandırdı: “TB3’ün TCG Anadolu’ya inişi ve kalkışı, Türkiye’yi şu anda başka hiçbir ülkede bulunmayan operasyonel insansız deniz havacılığı kabiliyetine bir adım daha yaklaştıran önemli bir başarıdır.”
#Bayraktar TB3Bayraktar TB3 SİHA kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak dünya havacılık tarihine geçti. TCG ANADOLU Gemisi’nde gerçekleştirilen gemiden uçuş testi başarıyla tamamlandı.
#BayraktarOkul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu söyledi. Orta kulakta sıvı birikmesinin en genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Cem Karas, “Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir” dedi.
#1Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaNitril eldiven nitril maddesi ve pamuk kullanılarak üretilmektedir. Nitril maddesi ile eldivene dayanıklılık ve sağlamlık kazandırılır. Aynı zamanda soğuğa karşı da koruma elde etmek için nitril eldivenler kullanılır. Nitril eldiven hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Nitrilİnsanlığın uzayı keşfi ve hatta gelecekte uzayda kurulabilecek bir insan kolonisinin merkezinde yıllardır hep aynı gezegen var: Mars. NASA’nın geçtiğimiz günlerde bu gezegendeki aracı Curiosity vasıtasıyla yolladığı bir fotoğraf ise bir anda ortalığı karıştırdı ve anında bir internet fenomeni haline geldi. Mars’ta yer alan ve kapıya benzer bir oluşumu işaret eden fotoğraf gerçek mi? Peki gerçekse bu gerçekten uzaylıların yaptığı bir kapı mı? İşte cevabı!
#NASABirbirlerinin gözlerine baktıkları anda şarkı söylemeye başlıyorlar. Henüz 8 aydır tanışıyor olmalarına rağmen sanki yıllardır dost gibiler. Aralarındaki uyumun tarifi zor... 2021’in en çok konuşulan ikilisi Burak Bulut ve Kurtuluş Kuş’la bir araya geldik. Burak Bulut: “Ofise gidiyorum, ilk sorum ‘Kurtuluş nerede’ oluyor.”
#Burak BulutÇOCUKLARDA kış hastalıklarının çoğunluğunu solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu belirten Ekol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Demir, havaların soğuması, hava kirliliğinin artması, okul ve kreş gibi toplu ve sıkışık ortamların solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin yayılıp çoğalmasını kolaylaştırdığını bildirdi.
#1Hamilelikte saç boyanır mı anne adaylarının sıklıkla araştırdığı sorular arasında yer alıyor. Bebeklerini sağlıklı bir şekilde kavuşmayı bekleyen anneler doğumu etkileyecek bazı durumları uygulamaktan kaçınıyorlar. Saç boyaları da içeriğindeki kimyasallar nedeniyle hamilelikte en çok tereddüt yaşanan konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hamileyken saç boyanır mı, boyanırsa ne olur? İşte konu ile ilgili merak edilenler…
#Hamilelikte SaçTaliban kontrolüne geçen Afganistan'da Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan gelen görüntüler çoktan tarihe geçti. ABD kargo uçağıyla ülkeden ayrılan Afganistanlılardan biri orada yaşananları dakika dakika anlattı...
#AfganistanJips taşı günümüz inşaat ve dekorasyon sektöründe kullanılan ismiyle alçı taşı olarak bilinmektedir. Jips sözcüğü Fransızca olan gypse kelimesinden alıntıdır. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise kalsiyum sülfat minerali ve alçı taşı demektir. Fransızca olan bu sözcükte Latince aynı anlama gelen gypsus ya da gypsum kelimesinden alınarak türetilmiştir. Kelimeler eski Yunancadan tebeşir kelimesinden alınmıştır. Jips taşı nedir, ne işe yarar, jips taşı nasıl anlaşılır ve nasıl kullanılır, faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Jips Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?Guzmanya Çiçeği, bolluk ve bereket anlamını taşıyan bir çiçek türü olarak bilinir. Turuncu ve kırmızı renkli çiçeklere sahiptir. Guzmanya çiçeği 6 ay kadar bir süreye yakın canlı olarak yaşayabilir. Hafif güneşli ya da yarı gölge yerlerde yetiştirilmesi uygundur. Direkt olarak güneş ışığı alan yerlerden korunmalıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Guzmanya ÇiçeğiMandalina ağacı görüntüsü ve lezzetli meyvesi ile çok sevilen bir ağaç türüdür. Mandalina ağacı turunçgiller grubuna dâhildir ve saksıda bile yetişmesi mümkündür. Meyvesi vitamin açısından oldukça zengindir ve son derece güzel bir görüntüye sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kavak, ağacı ülkemizde bolca yetişebilen ağaç türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Söğütgiller ailesinden olan Populus cinsini meydana getiren hemen tüm taksonları ağaç halinde bulunan, iki evcikli odunsu bitki türüdür. Sizin için Kavak ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Kavak ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
Prof. Dr. Ünal Bayiz, “Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda, yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid-19 belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisinin belirtileri arasında yer alan tat ve koku alma sorunlarının soğuk algınlığı gibi pek çok farklı hastalık türünde de görülebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz uyardı. Bayiz, "Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması" dedi.
#Prof. Dr. Ünal Bayiz