Kış geldi: Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kış geldi: Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:00

ÇOCUKLARDA kış hastalıklarının çoğunluğunu solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu belirten Ekol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Demir, havaların soğuması, hava kirliliğinin artması, okul ve kreş gibi toplu ve sıkışık ortamların solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin yayılıp çoğalmasını kolaylaştırdığını bildirdi.

Haberin Devamı

Kış mevsiminde çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, sinüzit, farenjit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına da rastlandığını söyledi. Demir, şu açıklamalarda bulundu:

» Nazofarenjit (Nezle): Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen nazofarenjit, üst solunum yollarını, özellikle de burnu tutan bir hastalıktır. Okul dönemindeki çocukların yılda ortalama 3-5 kez bu hastalığı geçirmesi normal kabul ediliyor. Hastalığa virüsler yol açıyor.

» Orta Kulak İltihabı (Otit): Üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte, burun ve genizdeki ödem ve enfeksiyonun orta kulağa yayılması veya orta kulağın havalanma ve basınç dengesini bozması sonucu oluşur. Çocukluk çağında nezle ve gripten sonra en sık görülen hastalıktır.

Haberin Devamı

» Sinüzit: Alın kemiği, üst çene kemiği ve burun etrafındaki kemiklerin içindeki hava dolu boşlukların iltihabına sinüzit denir. Uzamış soğuk algınlığı şikayetleri, mutlaka sinüziti akla getirmelidir.

» Farenjit ve Larenjit: Enfeksiyon ya da iltihabi durumun boğazın arka duvarında olmasına farenjit, biraz daha aşağıda, nefes borusunun başlangıcında olmasına da larenjit denir. Düzelmeyen veya sık tekrarlayan farenjit ve larenjit durumlarında alerji veya reflü mutlaka araştırılmalıdır.

» Bronşit, Bronşiolit ve Pnömoni (Zatürre): Çocuklarda görülen alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle öksürük, hırıltılı solunum ve solunum zorluğu ile seyrederler. Tedavileri çocuk hekimi tarafından düzenlenmelidir.

TEDAVİYLE BİRLİKTE BUNLARI DA YAPIN

HEKİMİN vereceği tedaviyle birlikte ailelere tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Saliha Demir, şunları söyledi: “Dengeli beslenme, bol sıvı tüketilmesi, özellikle taze meyve ve meyve suları, alerjisi yoksa ballı limonlu ılık su, protein zengini gıdalarla beslenme önemlidir. Her şey bir yana bu dönemde iştahı olmayan çocuğun yemek yemeye zorlanmaması tavsiye edilir. Mümkün oldukça bulunulan ortamın havalandırılması, çocuğun açık havaya çıkarılması ve istirahat, iyileşme sürecini hızlandırır. Hasta çocuk okula gönderilmemeli. Bu konuda okul yönetimi ve aileler gerekli hassasiyeti göstermelidir. Evde hiçbir şekilde sigara içilmemeli. Sigara dumanı solunum yollarını tamamen kaplayan ve temizleyen mikroskobik tüyleri felç ederek enfeksiyonun alt solunum yollarına ilerlemesine, uzun sürmesine veya tekrarlamasına neden olur.

Haberin Devamı

 UZM. Dr. Saliha Demir, uzun süren veya sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarında mutlaka araştırılması gerekenler konuları şöyle sıraladı: » Çocuğun beslenme düzeni ve sigara maruziyeti. » Doğuştan bağışıklık eksikliği hastalıkları. » Alerjik yapı, ailede alerji öyküsü. » Geniz eti (adenoid) ve büyümüş bademcikler. » Reflü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!