Sevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluYazar Hakan İşcen’in yeni şiir kitabı “Keşke Yaşamak da Bulaşıcı Olsa” raflardaki yerini aldı. Simurg Art Yayınları tarafından, “Karantina Günlükleri” alt başlığıyla okurlara sunulan eser, İşcen’in koronavirüs pandemisi nedeniyle ev hapsinde geçirdiği 90 günde yazdığı şiirlerden oluşuyor. İşcen’le pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık emekçilerine ithaf ettiği kitabını konuştuk.
#Keşke Yaşamak Da Bulaşıcı OlsaSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiÇankaya Şirindere Vadisi’nde yapılaşma öngören imar planı önceki gün ABB Meclisi’nde AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. CHP Çukurambar üzerinden eleştirdi. Dün Şirindere’de açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Gelin burayı millet bahçesine çevirelim” önerisinde bulundu.
#Murat YılmazCovid-19 pandemisinin tekrar hız kazandığı ve dördüncü dalga alarmlarının çalındığı son günlerde, kiminin doğruluk payı olan kimi ise tamamen yanlış pek çok iddia ortalıkta dolaşıyor. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan bu iddiaları uzmanlara sorduk, onlar da hurriyet.com.tr okurları için doğru ve yanlışlarıyla tek tek değerlendirdi.
#KoronavirüsÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat KurumGeçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Covid-19'un bulaşma yollarıyla ilgili rehberlerinde küçük ama çok etkili bir değişiklik yaptı. O değişikliğin arka planında bir grup bilim insanının aylar boyunca samanlıkta iğne arar gibi çalışması yatıyordu. Dedektif romanlarını aratmayan bu hikayeyi okumaya hazır mısınız?
#Linsey MarrÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserAkciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
#KOAHAkciğerlerde bronş adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olmaya devam ediyor. Sigara kadar hava kirliliğinin de bu hastalığa davetiye çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Arzu Mirici, bu hastalığın ortaya çıkmasının solunan havanın kirlilik miktarı ve süresi ile ilişkili olduğunu belirtti.
#KOAHEn son yayınlanan Ericsson ConsumerLab raporu, tüketicilerin sürdürülebilirlik sorunlarına karşı tutumlarını ve teknolojinin tüketicilere daha olumlu bir etki yaratmalarına nasıl yardımcı olacağı hakkında yeni bilgiler ortaya koyuyor.
#Ericsson185’ten fazla ülkede görülen koronavirüs nedeniyle dünya nüfusunun üçte biri kısıtlanmış koşullarda ya da karantinada yaşıyor. Bu durum insanlık için trajik olsa da memnun olanlar da var. Geyiklerden keçilere, tavuskuşlarından vahşi kedilere kadar şehirlerin çevresinde yaşayan birçok yaban hayvanı boş sokak ve meydanların keyfini sürüyor. Bodrum’da ördekler ve domuzlar görüldü, Haliç’te ise uzun yıllardan sonra yunuslar oynaşıyor...
#HayvanHayat nefesle başlıyor... Nefesle bitiyor... Temiz hava solumak en temel insan haklarından. Ancak kirli havaya bağlı gelişen hastalık ve ölümlerle ilgili veriler, aldığımız her nefesle ciğerlerimize sigara içer gibi ‘zehir’ gönderdiğimize dair alarm veriyor. Dünya Sağlık Örgütü bu kirlilik için “Görünmez katil” diyor. Dünyada her yıl 8 milyon insan hava kirliliği kaynaklı hastalıklar sonucu yaşamını yitiriyor. Beş yaş altı çocuklarda görülen on ölümden birinin nedeni kirli hava. Türkiye için yapılan tahminler de çok vahim. Soluduğu kirli hava nedeniyle her yıl 34 binden fazla kişinin erken öldüğü tahmin ediliyor.
#Gazetehaberleri