Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medyada yayınlanan bir videoda Hatay nüfusunun çoğunluğunun Arap olduğu söyleyen imam Halil Konakçı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
#Ümit ÖzdağHatay’a 2008, 2010 yıllarında gittiğimde Suriye’ye geçmek moda idi. Hatta Hatay merkezden bineceğiniz bir taksi ile Cilvegözü kapısına ulaşıp Halep’e geçmek, eski otantik atmosferini koruyan Halep çarşısını gezmek büyük keyifti. Günübirlik bu ziyaret için taksici ile anlaşıyor, öğleden sonra belli bir saatte tekrar buluşup Hatay’a dönüyordunuz. Hatay gezilerimizin en büyük heyecanı Halep’e geçmekti ve Samandağ bölgesine hiç vakit ayıramamıştık. Son iki yıldır tekrar Hatay’a sık sık gitmeye ve bu kez Samandağ bölgesinin de hakkını vermeye başladık.
#Uğur ÇELİKKOLÖzellikle kadın sorunlarını, kendi deyimiyle ‘insanın içini acıtacak’ şekilde yüzümüze vuran hikâyeleriyle, edebiyatımızın en üretken isimlerinden, sayısız ödül sahibi yazar Ayla Kutlu bu ay 84. yaşını kutluyor. Onunla Ankara’daki evinde buluştuk, hem eski albümleri karıştırdık hem de hiç eskimeyen kadın meselelerini konuştuk. Kendi hikâyesi de romanları gibi inişli çıkışlı, çetrefilli, mücadeleci...
#Ayla KutluHatay'ın Türkiye'ye ne zaman katıldığı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Misak-ı milli sınırları dışında kalan Hatay, Türk ve Fransız heyetleri arasında yapılan anlaşma ile iki güç tarafından kontrol edildi. Daha sonraki süreçte de yapılan seçimlerle Hatay Cumhuriyeti kuruldu. Peki Hatay, Türkiye'ye ne zaman katıldı? İşte Hatay'ın anavatana katılma süreci...
#HatayTürkler tarih boyunca bağımsızlıklarına düşkün olan, her dönem kendi devletlerini kurmuş olan bir millettir. Bu sebeple Türk milletinin tarih boyunca kurduğu sayısız devlet bulunmaktadır. Türk toplumu hiçbir zaman başka devletlerin boyunduruğu altında yaşamayı kabul etmemiş, bunun için canla başla çalışmış bir toplumdur. Bunun en büyük göstergesi de 1938 yılında Hatay’ın bağımsız olması daha sonra 1939 yılında Türkiye'ye katılması şeklinde gösterilebilir. 8. Sınıf konularından bir tanesi olan Hatay'ın Türkiye'ye katılması konusu ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Hatay'ın Ülkemize Katılması Konu AnlatımıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) en tecrübeli siyasetçilerinden biri olan 3’üncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamaları sert sözlerle eleştirdi. Eroğlu, "Akıncı bu açıklamaların, Türkiye ile Kıbrıs Türkleri arasındaki mükemmel, kardeşlik bağını zedeleyeceğini de düşünmesi lazımdı" dedi. Eroğlu ayrıca, "Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Akıncı'nın başlatmış olduğu tartışma çok gereksiz. Bu tartışmayı kendi cumhurbaşkanı seçimine malzeme yaparak, avantaj sağmala düşüncesinde." ifadelerinde bulundu.
#KKTCKKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadelerine Sökmen’in torunu Kemal Tarık Sökmenoğlu tepki gösterdi: “19 yıl ‘vatan’ diye haykıran bir devlet adamının hayatını inceleseydi, Tayfur Sökmen’in asil ve aziz mücadelesini görürdü.”
#GazetehaberleriTayfur Sökmen, Hatay Cumhuriyeti'nin ilk ve son Cumhurbaşkanıdır. Hatay'ın Dışişlerinde Suriye'ye bağlı bir sancak olmasına karar veren Fransa'nın bu hamlesi, Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne başvurması ile yeniden gündeme alınmıştır. Türkiye ve Fransa arasında oluşan bir kurulun Milletler Cemiyeti'nde yaptığı görüşmeler neticesinde Tayfur Sökmen Cumhurbaşkanlığında Hatay Cumhuriyeti kuruldu. 2 yıllık devlet geçmişinin ardından Hatay Cumhuriyeti Tayfur Sökmen ve milletvekillerinin kararı ile Türkiye Cumhuriyeti'ne katılma kararı aldı. Böylece Tayfur Sökmen de Hatay milletvekili olarak TBMM'de yerini almış oldu. İşte, Tayfur Sökmen'in siyasi hayatı hakkında detaylı bilgiler
#Tayfur Sökmen1923 yılında Cumhuriyet kurulurken Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer almayan ancak daha sonradan yapılan çalışmalar sonucu Türkiye'ye dahil olan şehrin hangisi olduğu merak konusu oldu. 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katılan şehri merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına hangi şehir dahil olmuştur? İşte, bu sorunun yanıtı...
#HadiTürkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Akdeniz’den dünyaya açılan kapısı Hatay. Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer burası… Yeşil ve maviye dair birçok güzelliği barındırıyor. Kültürü ve tarihi bir kenara Hatay’ı özel kılansa mutfağı… Öyle ki, 2017’de UNESCO'nun ‘Dünya Gastronomi Şehirleri’ listesine girdi. Bu sefer doğup büyüdüğüm topraklarda daha önce gitmediğim yerlere gittim ve lezzetler tattım. Memleketi farklı bir gözle gezmek değişik bir tecrübe oldu. İşte size Hatay gezi rehberi…
#HATAYHatay’ın Türkiye’ye katılması Suriye Türkmenleri açısından tarihi bir kırılma yarattı. Baas döneminde hem Türkmenler hem Kürtler baskı altına alındı. Suriye’yle dostluk rüzgârları eserken bile bu baskı azalmadı. Türkiye, içsavaşla Türkmenleri hatırladı.
#SuriyeTürk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağın Suriye tarafından düşürülmesi dikkat çekici bir tesadüfü de ortaya çıkardı. Hatay, 23 Haziran 1939’da Türkiye’ye katıldı. Türk uçağı Hatay yakınlarında 22 Haziran 2012'de düşürüldü. Ankara resmi açıklamayı 23 Haziran'da yaptı.Yani uçak, tam da Hatay’ın Türkiye’ye geçmesinin 73. Yıldönümünde düşürüldü.
MHP Hatay İl Başkanı Şefik Çirkin, İskenderun Belediye Başkanı DP'li Mete Aslan tarafından billboardlara astırılan ‘Ya sev ya terk et’ sloganı bulunan afişler nedeniyle DTP'nin ilçede yapacağı yerel seçim gezisinin provoke edilebileceğini ileri sürerek iptal edilmesi veya ertelenmesi gerektiğini savundu.
MHP Hatay İl Başkanı Şefik Çirkin, İskenderun Belediye Başkanı DP'li Mete Aslan tarafından billboardlara astırılan 'Ya sev ya terk et' sloganı bulunan afişler nedeniyle DTP'nin il?ede yapacağı yerel se?im gezisinin provoke edilebileceğini ileri sürerek iptal edilmesi veya ertelenmesi gerektiğini savundu.