Güncelleme Tarihi:
Valilik bahçesinde bulunan Tayfur Sökmen Anıtı önündeki törene Vali Celalettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Recep Orhan Bakırcı, Antakya Belediye Başkanı AK Partili Lütfi Savaş, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Hatay Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Esabil Saylak, Tayfur Sökmen’in oğlu TBMM eski Başkanvekili Murat Sökmenoğlu ile yakınları katıldı. Buradaki Atatürk ve Tayfur Sökmen’in büstlerine Vali Celalettin Lekesiz tarafından çelenklerin konulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Bir öğretmen, Tayfur Sökmen’in özgeçmişini, bir öğrenci de şiirler okudu.
Tayfur Sökmen’in torunu Mehmet Mursaloğlu törende yaptığı konuşmada, dedesinin hayatını siyasi ve silahlı mücadele ile geçirdiğini söyledi. Mursaloğlu, “Onun en büyük amacı Hatay’ın en iyi şekilde korunması ve yüceltilmesidir. O kendisini her zaman Atatürk’ün bir memuru olarak gördü. Ailesine bıraktığı en büyük servet ise devletine, bayrağına, vatanına bağlı din, dil, renk ayrımı yapmadan yaşamamızı öğretmesidir” dedi.
Konuşmalarının andından törene katılanlar Hatay Devlet Meclisi Müzesi’ni gezdi.
ERDOĞAN: "SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'ın Anavatana katılmasında büyük emeği bulunan Hatay Cumhurbaşkanı, değerli devlet adamı ve siyasetçi Tayfur Sökmen'i, ölüm yıldönümünde saygı ve rahmetle andığını bildirdi.
Erdoğan, Sökmen'in ölüm yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları kaydetti:
“Değerli devlet adamı Tayfur Sökmen, Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan Hatay'ın tam bağımsızlığına kavuşmasında önemli rol oynamıştır.
Aynı zamanda bu vatan toprağının Anavatana katılmasında büyük emeği bulunan Hatay Cumhurbaşkanı, değerli devlet adamı ve siyasetçi Tayfur Sökmen'i, ölüm yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.”
TAYFUR SÖKMEN KİMDİR?
Gaziantep’te 1892 yılında doğan Tayfur Sökmen, 1’inci Dünya Savaşı’nda, İskenderun’un Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Hatay’ın anavatana katılması için çalışmalara başlayıp Hatay’a gitti.
Hatay’da Fransız ordusuna karşı milli mücadeleyi arkadaşlarıyla birlikte yürüttü. Ankara Anlaşması’na kadar mücadeleyi sürdüren Tayfur Sökmen, Atatürk ile görüşmelerinin ardından Hatay toprağını kurtarmak üzere vekil seçildi. 14 Ağustos 1938’te Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’ndaki yaverinin aracılığıyla Tayfur Sökmen’e Devlet Reisi olması için mesaj gönderdi. 2 Eylül 1938’de bugünkü Gündüz Sineması’nda ilk kez toplanan Hatay Millet Meclisi, Hatay Cumhuriyeti'ni ilan etti. Tayfur Sökmen de oybirliğiyle Hatay Cumhurbaşkanlığına’na seçildi. Hatay 1939’da Türkiye'ye katıldı.