Topkapı Sarayı'nda Kadın Efendiler ve Cariyeler Taşlığı ile Harem Hastanesi'nin restorasyonun tamamlanmasıyla Harem-i Hümayun bölümünde ziyaretçilerin gezilebileceği alanların kapasitesinin 3 katına çıkması hedefleniyor.
#Topkapı SarayıTopkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihine 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak hizmet vermiş. Osmanlı padişahlarının yaşadığı sarayda bir zamanlar 4.000'e yakın nüfus mevcutmuş. 1478’de Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı içinde yer alan Harem-i Hümayun hükümdarın makamı olan Mabeyn-i Hümayun’a bağlı, kendi içinde hiyerarşisi olan bir birim olarak süregelmiş.
#Topkapı Sarayı HaremiDevlet sanatçısı, Prof. Dr. Nevzad Atlığ'ın sanat danışmanlığını üstlendiği topluluk, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri, mezunları ve öğrencilerinden oluşuyor. 2005 yılında kurulan topluluk, aldıkları eğitim doğrultusunda, ortak duygu ve sanat anlayışlarını, Klâsik Türk Müziği'nin seçkin eserlerini icra edebilmek yolunda bir araya gelmiştir.
Devlet sanatçısı ve besteci Prof. Dr. Nevzad Atlığ’ın sanat danışmanlığını üstlendiği Áváze, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğrencileri, mezunları ve öğretim üyelerinden oluşan 14 kişilik bir kadınlar topluluğu. Áváze, "gür ses" anlamına geliyor. Geçen yıl kuruldu.
Bu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaİSTANBUL Emirgân’daki Şerifler Yalısı, Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişen sivil mimarlığın bugün ayakta kalan en önemli yapılarından biri. İç süslemeleri ile dikkat çeken yalının gündeme gelmesinin nedeni, arsasının bir bölümünün satışa çıkması. Arsanın satış ilanının bulunduğu görsellerde yalının o eşsiz süslemelerinin bulunduğu iç mekân görüntüleri de yer alıyor. Sözlü olarak yalının da ayrıca satılacağı bilgisi veriliyor.
#Boğaziçi MüzesiTopkapı Sarayı yılda ortalama 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Dört büyük avludan oluşan saray, doğayla iç içe bir yolculuk vadediyor. Topkapı Sarayı giriş ücreti ve çalışma saatleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Osmanlı döneminden kalma olan birçok eser bulunmaktadır. Özellikle tarihi ile Osmanlı döneminin kültürünü yansıtan bu yerler gezilip görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır. Maslak kasırları da o eserlerden biri olup, ülkemizde ilgi ile gezilip görülen tarihi yerler arasında yer almaktadır. Geçtiğimiz aylarda Maslak kasırları ile ilgili internette bolca araştırma yapılmaktadır. Maslak kasırlarının nerede olduğuna dair bilgi edinmektedirler. Peki, Maslak kasırları nerede? Maslak kasrı tarihi hakkında bilgi nelerdir? İşte Maslak kasırları ile ilgili bütün her şey.
#Seyahatİlk Türk bandosu olan Mûsikâ-i Hümâyûn'un gelişmesinde en büyük katkı sağlayan İtalyan asıllı Giuseppe Donizetti, Osmanlı Padişahı II. Mahmut için de bir marş bestelemişti. Söz konusu bu marşın adının ne olduğunu merak eden çok sayıda vatandaş, bilgi almak adına internette sorgulamalarına hız verdi. Peki, Donizetti Paşa'nın II. Mahmut için bestelediği marşın adı ne?
#Donizetti Paşa