Yiyecek isteklerinin beslenme sorunu olmaktan çok duygularımıza bir tepki olduğunu öne süren çalışmalar var. Bir duyguyu zihinsel olarak ele almadığımızda veya duygularımızı anlayamadığımızda, çoğumuz yemeğe yöneliriz. Bu nedenle, eğer özleminizi anlarsanız, ona neden olan duyguyla mücadele edebilirsiniz.
#Yiyecek İsteğiVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorBizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkCem Özer, tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğunun yanında “Laf Lafı Açıyor” programıyla Türkiye’nin ilk talk show’cusu. Sinema ve tiyatronun yanı sıra veliahtları Beyazıt Öztürk ile Okan Bayülgen’i, yaptığı beş evliliği ve “Çılgın Zamanlar” adlı yeni oyununu konuştuk.
#Cem ÖzerHep “yurtdışına açılmak” denir ya... O, kariyerine ABD’de başladı, sonra Türkiye’ye açıldı. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Canan Ergüder’le oyunculuk, aşk, hayat, sağlık ve parayla ilişkisini konuştuk: “Yeterli para saadet getirir. Fazlası gereksiz sorun, fazla sorumluluk getirir. ‘Kime göre, neye göre?’ diyeceksin, herkesin yeterlisi kendine...”
#Canan ErgüderÖmür Gedik’le konuşacak öyle çok şey var ki... Çünkü hem sinema eleştirmeni, hem şarkıcı, hem köşe yazarı hem de hayvan hakları aktivisti. Magazin Konseyi’nde didişmeyi en sevdiğim arkadaşım. Çünkü bazen akıllara zarar açıklamaları oluyor, TT listelerinden düşmek bilmiyor. Ama şu sıra yeni klibi “Yürek Haini”yle gündemde.
#Ömür GedikÖmür Gedik’le konuşacak öyle çok şey var ki... Çünkü hem sinema eleştirmeni, hem şarkıcı, hem köşe yazarı hem de hayvan hakları aktivisti. Magazin Konseyi’nde didişmeyi en sevdiğim arkadaşım. Çünkü bazen akıllara zarar açıklamaları oluyor, TT listelerinden düşmek bilmiyor. Ama şu sıra yeni klibi “Yürek Haini”yle gündemde.
#Ömür Gedik“İki insan arasındaki en kısa mesafe birlikte gülebilmek bence...” Ne de “doğru” bir cümle. İçinde hem matematik var, hem duygu. İkilemli sorularda bu hafta oyuncu, sunucu ve fenomen Doğa Rutkay’ın ikilemlerine konuk oluyoruz: Affeder ama unutmaz... Cesur ama kaygılı... Âşık ama anne... Hayat yolculuğunu tanımlarken “Yorucu gelen özelliklerim nimetlerime dönüştü” diyor. Haklı mı sizce?
#Doğa Rutkay“İki insan arasındaki en kısa mesafe birlikte gülebilmek bence...” Ne de “doğru” bir cümle. İçinde hem matematik var, hem duygu. İkilemli sorularda bu hafta oyuncu, sunucu ve fenomen Doğa Rutkay’ın ikilemlerine konuk oluyoruz: Affeder ama unutmaz... Cesur ama kaygılı... Âşık ama anne... Hayat yolculuğunu tanımlarken “Yorucu gelen özelliklerim nimetlerime dönüştü” diyor. Haklı mı sizce?
#Doğa RutkayTürkiye’nin en varlıklı ailelerinden birinin çocuğu. İlginç bir şekilde müziği ve DJ kabinlerini tercih etti. Bu yola öyle baş koydu ki hedefi bir gün Anıtkabir’e Grammy ödülü götürmek. İkilemli soruların konuğu Faruk Sabancı’yla zengin olmayı da konuştuk tabii. Paranın saadet getirmeyeceğini söylüyor: “Odağı para olanların saadeti bulduklarını hiç görmedim...”
#Faruk SabancıTürkiye’nin en varlıklı ailelerinden birinin çocuğu. İlginç bir şekilde müziği ve DJ kabinlerini tercih etti. Bu yola öyle baş koydu ki hedefi bir gün Anıtkabir’e Grammy ödülü götürmek. İkilemli soruların konuğu Faruk Sabancı’yla zengin olmayı da konuştuk tabii. Paranın saadet getirmeyeceğini söylüyor: “Odağı para olanların saadeti bulduklarını hiç görmedim...”
#Savaş ÖzbeyKaraköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, 1949 yılında İstanbul’da başladığı baklava serüveninde sektöre yön veren isimlerden oldu. Neler yapmadı ki; Türkiye, sütlü Nuriye’yi 40 sene önce onunla tanıdı. Vegan, şeker ve çölyak hastaları için ürettiği baklava çok konuşuldu. Yakın zamanda burger baklava çıkardı. Ülkemizi yabancılara tanıtan muhteşem bir kültür elçisi. Genel başkanlığını Mehmet Ali Dim’in yaptığı benim de yönetim kurulu üyesi olduğum Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ile birlikte Tiflis Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü’nün davetiyle ülkemize gelen Gürcü meslektaşlarıma “Baklava nasıl yenir” dersi bile verdi. Bu önemli ziyareti anlatacağım elbette ancak tek şubeyle yıllarca yola devam eden Nadir Güllü’nün, şu sözü çok çarpıcı: “Yıllardır yurt dışına baklava gönderdim, şimdi sıra ustasını göndermeye...”
#BaklavaPüsküllü deri yelekler, kovboy çizmeleri, dar bluejean, ip kravat, kalın zincirler... Meğer hepsi imaj içinmiş, en çok eşofman giymeyi severmiş. İkilemli sorularda bu hafta Attila Atasoy ile eczacılığından girdik, Unkapanı’nda plakçı arşınlayıp parklarda sabahladığı zamanlara uzandık. Dillere destan canlı yayınları için “Eskiden beri geç yatar, geç kalkarım. Kafam gece çalışır. Pınar Altuğ’un sabahın körü programında biraz uyuklamış olabilirim, hatırlamıyorum” diyor.
#Attila AtasoyKöklü bir aile? At bir çentik... İyi bir eğitim? Çentik. Sofistike bir iş? Çentik. Medyada çok görünmeme? Çentik. Zarafet, hoşluk ve güzellik? Çentik, çentik, çentik... Aslında “sosyetik isim” kavramının tam karşılığı Maya Portakal. Yedi yıldır ikinci bir soyadı (Bitargil) ve bu evlilikten de bir kızı var. Ama dört kuşaktır müzayedecilikle uğraşan bir sülaleden geldiği için ikilemli sorularıma oradan başladım.
#Savaş ÖzbeyElektronik müziğin Türkiye’deki öncülerinden. Tarzı, dansı, stiliyle hep farklı oldu, kendi sularında boy verdi Bedük. Sadece Türkiye’de değil, yabancı listelerde de başarılara imza attı. Şimdi ailesiyle birlikte Londra’da yaşıyor. İsminin çok geçtiği Eurovision için “Birinciliği tekrar Türkiye’ye getirmek güzel olur” diyor.
#Savaş ÖzbeyYonca Evcimik, 57 yıllık hayatına bale, dans, tiyatro, televizyon, sunuculuk, yapımcılık ve akıllara kazınmış onlarca popüler şarkı sığdırdı. Bunun sırrı, sanat hayatına henüz 14 yaşındayken çocuk tiyatrosuyla atılması. Bunca yılda her yaştan hayranları oluştu, satış rekorlarına imza attı. Sezen Aksu onun için “Aynı imkânlar verilse Madonna’dan âlâsını yapar” diyor. Zaman zaman kendini polemiklerin içinde buluyor: “Amy Winehouse ve Aysel Gürel için sarf ettiğim cümleleri, kendi fesatlıklarıyla yorumlayıp beni kötü gösterenlerle hiç ilgilenmiyorum.”
#Yonca EvcimikYonca Evcimik, 57 yıllık hayatına bale, dans, tiyatro, televizyon, sunuculuk, yapımcılık ve akıllara kazınmış onlarca popüler şarkı sığdırdı. Bunun sırrı, sanat hayatına henüz 14 yaşındayken çocuk tiyatrosuyla atılması. Bunca yılda her yaştan hayranları oluştu, satış rekorlarına imza attı. Sezen Aksu onun için “Aynı imkânlar verilse Madonna’dan âlâsını yapar” diyor. Zaman zaman kendini polemiklerin içinde buluyor: “Amy Winehouse ve Aysel Gürel için sarf ettiğim cümleleri, kendi fesatlıklarıyla yorumlayıp beni kötü gösterenlerle hiç ilgilenmiyorum.”
#Amy WinehouseTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 Martİçinde varmış diye buna denir... Fransa’da iletişim sosyolojisi eğitimi alırken kendini önce kamera arkasında, sonra kamera önünde buluyor. Öyle de yakışıyor ki yerine, hayranları “bakışını daha çok beğenenler”le “gülüşünü daha çok beğenenler” diye bölünüyor. Ama Hande Doğandemir en çok bakışına güveniyor. Favorisi sırt dekoltesi, göz kaçırılmasını daha dikkat çekici buluyor. Bu kadar net konuşmasına bakmayın, içten içe tuhaf da bir hayat paniği yaşıyor: “Hep bir sonraki an n’apacağımı düşünüyorum.”
#Hande Doğandemirİçinde varmış diye buna denir... Fransa’da iletişim sosyolojisi eğitimi alırken kendini önce kamera arkasında, sonra kamera önünde buluyor. Öyle de yakışıyor ki yerine, hayranları “bakışını daha çok beğenenler”le “gülüşünü daha çok beğenenler” diye bölünüyor. Ama Hande Doğandemir en çok bakışına güveniyor. Favorisi sırt dekoltesi, göz kaçırılmasını daha dikkat çekici buluyor. Bu kadar net konuşmasına bakmayın, içten içe tuhaf da bir hayat paniği yaşıyor: “Hep bir sonraki an n’apacağımı düşünüyorum.”
#Demet AkbağHer gün gazetelerde görüşlerini okuyor, televizyonda tavsiyelerini dinliyoruz. Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan için ‘pandeminin yüzü’ desek yanlış sayılmaz. İkilemli sorularıma konuk olmaya onu şöyle ikna ettim: “Hocam, şimdi sırası mı diye kızabilirsiniz ama sağlık çalışanlarının da özlemlerinin, sevgilerinin, hasret kaldıkları küçük keyif ve tercihlerinin olduğunu, ezcümle insan olduklarını hatırlamaya ihtiyacımız var...”
#Albert Einsteinİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideSeymen Bozaslan (32) 10 yıldır işten artakalan bütün zamanını seyahat ederek değerlendiriyor. Ama daha önemlisi, bu yolculuklarda tanıştığı insanların hikâyelerini topluyor. Bugüne kadar 9 bin kilometreden fazla yol yapıp Türkiye’nin 81 iline gitti ve bu şehirlerde konuştuğu insanların hikâyelerini ‘İçinden Yol Geçen Hayatlar’ kitabında anlattı. Bozaslan ile hem kitabını hem de seyahat maceralarını konuştuk.
#Gezgin HikayeleriAdana sokaklarını ağzım açık geziyorum. Ankara’da mıyım, Beyrut’ta mı? Nehir kenarında palmiyelerin koynuna zarifçe uzanan oteller, Seyhan’a bakan villalar Miami’yi andırıyor. Taş Köprü’nün güzelliği, etrafının yoksulluğuysa Bağdat’ı... Kıkır kıkır gülen başörtülü kızlar, hemen arkalarında bir başkası, sanki Selena Gomez ve sokakta klip çekiyor. Dükkânların önünde, modifiye arabalarda artist gibi oturan gençler Bollywood’dan mı fırlamış, Kolombiya’dan mı? Ayrı bir gezegen burası. Adanalı tanıdıklarımın neden böyle delidolu olduğunu anlıyorum içimden gülerek. Alev alev yanıyor bu şehir. Biraz aşağısı sıcacık Akdeniz, yukarısıysa Toroslar’ın gürül gürül akan alüvyonlarıyla yıkanmış Çukurova... Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar’ı. Yaşar Kemal’i de püskürtmüş dünyaya, Yılmaz Güney’i de. Adana uzun zamandır ilk kez bir siyasetçisiyle gündeme geliyor. Tamam, son seçimlerin esas yıldızı Ekrem İmamoğlu’ydu, sonra Mansur Yavaş atağa kalktı. Şimdi bu gruba bir isim daha eklendi: CHP’li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Belediye meclisinde, “Ne bakıyon ters ters” demesi, canı sıkılınca “Yeter lo!” diye kesip atması gerilimden illallah eden pek çok insanın yüzünü güldürdü. 26’ncı Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ni bahane edip Zeydan Karalar’ı ziyarete gittik. Siyasetin bu yeni fenomenini ve Türkiye’nin en matrak kentini yakından tanıdık.
#Zeydan KaralarBalık mevsiminin sonuna yaklaşıyoruz. Havalar sıcak gittiği için sezon, balıkseverler için sıkıntılı geçti. Balık kaçtı ve doğru düzgün yağlanmadı. Ama kalkanın tam zamanı. Hamsi ve palamudun ardından mart ve nisan, bu üstü sivilceli, çirkin kralın zamanı.
#Serkan Ocak