Çoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkCemal Reşit Rey yeni konser sezonunu açtı. 2024-2025 sezonuna girerken de ilk kez bir kadın orkestra şefini, daimi şef olarak seçti. 1994 doğumlu şef Nil Venditti “Bu orkestranın İstanbullular için gerekli hale gelmesini, CRR’yi insanların kalpten sevmesini istiyorum. Klasik müziğe bakış artık sıcak olacak” diyor.
#Uygar TaylanKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkYaşlanmanın fiziksel etkileri denince akla en başta kas kaybı, azalan akciğer kapasitesi ve yorgun bir kalp gelir. Hatta kişinin yaşı ilerledikçe bu etkilerin ortaya çıkması kaçınılmaz olarak görülür. Ancak geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, gerçeğin böyle olmadığına dair önemli kanıtlar ortaya koydu. Araştırmaya konu olan 93 yaşında dünya şampiyonu bir sporcu ve hikâyesi de oldukça ilginç. İşte ayrıntılar...
#Richard MorganSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebek29 Eylül Dünya Kalp Günü, her yıl 17.9 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin ana ölüm nedeni olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanır. Kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’e sorduk:
#Sponsorlu İçerikDamat fabrikasında üretimin yüzde 50’si grup markaları, kalan yüzde 50’si ise dünyanın en iyi 3-5 erkek giyim markası için yapılıyor. Dev markaların ek kapasite almak için sırada olduğunu söyleyen Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ‘‘Talebe yetişemiyoruz. 150 milyon TL’lik yeni yatırım kararı aldık. Günde 1700 takım elbise, 11 bin gömlek üreteceğiz’’ diyor.
#DamatHavalar iyiden iyiye soğudu, kış kendini göstermeye başladı. Bu durum sağlığımız için birçok riski beraberinde getiriyor. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi soğuğun kalp üzerindeki etkisi. Bilim insanları 3 derecelik değişimin bile çok büyük farklar yaratabileceğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü Derya Köker ve Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, Miyastenia Gravis (MG) Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştılar.
#Sponsorlu İçerikBeyin, vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kontrol eden insan sinir sisteminin merkezi organıdır. İnsan vücudundaki en büyük ve en karmaşık organlardan biridir. 100 milyar sinirden ve trilyonlarca bağlantıyı ileten beyin, birlikte çalışan birçok özel alandan oluşmaktadır. Sinirsel hastalıklar ise direkt beyin kaynaklıdır. Peki, sinirsel hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkCovid-19 pandemisiyle birlikte büyük bir ivme kazanan e-spor, geleneksel spor branşlarının yerini almaya başlıyor. Çevrimiçi video oyun dünyasının içine atlayan gençler, artık saatler süren mahalle maçlarında top koşturmuyor veya LeBron James gibi oynamayı hedeflemiyorlar. Z kuşağının tek bir derdi var: E-spor ile eğlenmek ve para kazanmak. Bunun yarattığı sosyal, psikolojik ve fiziksel etkileri uzmanlarla konuştuk...
#SporFutbol, hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok takip edilen spor dallarının başında geliyor. Futbolcu olmak ve profesyonel futbol kulüplerinde forma giymek isteyen kişilerin sayısı da her yıl artıyor. Futbolcu olmak için hem lisans almak hem de belli başlı kriterleri yerine getirmek gerekir. Futbolcu nasıl olunur? Futbol okullarında futbolcu olunur mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Futbolcu Nasıl OlunurObezite, sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda; kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalıklar ve sağlık sorunları riskini artıran karmaşık bir hastalıktır. Obezite genellikle, kalıtımsal özelliklerin çevre, beslenme ve egzersiz faktörleriyle şekillenmesinden kaynaklanır.
#ObeziteHAYATIN ne zaman zorlaşacağı bilinmez. İyi günlerin yerini ansızın alıverir kötü günler. Kötü günleri atlatmanın yolu ise moralini yükseltmek için doğru yöntemi bulmaktan geçiyor. İşte size hayata daha mutlu bakmak için Ege Üniversitesi Dahiliye Kliniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek’ten “Hayata olumlu bak, dengeli beslen ve sağlıklı yaşlan” reçetesi...
#İzmirNeredeyse 1 yıldır bütün dünya evinde oturuyor! Sosyal hayat sıfırlandı, stres atmak için yaptığımız günlük aktiviteler durdu, tüm hayat eve sığdı. Durum böyle olunca evde farklı yeteneklerimizi ortaya çıkarmak gibi bir çaba içine girdik. Kimisi içindeki Michelin yıldızlı şefi keşfetti, kimisi de içindeki sporcuyu… İçindeki rock starı da keşfedenler var mı acaba diye Umur Sungurlu’nun kapısını çaldım. Sungurlu, dünyanın en iyi 100 müzik mağazası arasında gösterilen Zuhal Müzik’in 3. nesil temsilcisi ve aynı zamanda pazarlama direktörü. Sungurlu’ya göre pandemi sürecinin başından beri enstrüman satışları 7 kat arttı!
#Umur SungurluYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, pandemi nedeniyle hareketsizliğin arttığını belirterek, "Pandemi sürecinde eklem ağrıları nedeniyle gelen çok fazla hastamız var. Pandemi döneminde evde egzersiz yapmak bağışıklığı güçlendirir" dedi.
#Prof. Dr. Sinan Karaoğlu