Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı yaşam anlayışının gelişmesiyle birlikte daha fazla insan egzersiz yapıyor ve spor yaralanmaları riski ile karşılaşıyor. Yarışmalar ve karşılaşmalarda  fiziksel sınırlar zorlanarak daha büyük riskler alınıyor ama aşırıya varan egzersizler de spor yaralanmalarına neden olabiliyor.
Sürekliliği sağlamak için zevk alarak yapılan sporu seçmenin yanında egzersizi de bilinçli olarak yapmak gerekir. Her yaşta egzersizin farklı planlanması gereklidir. Ayrıca kişiye özel bedensel durumlar da dikkate alınmalıdır.
Â
ÇOCUKLARDA EGZERSİZ
Kemiklerde büyüme plakları vardır ve uzamanın daha hızlı olduğu evrelerde aşırı yüklenmelere daha hassas hale gelirler. Akut yaralanmalar kırıklara neden olabilir ayrıca kronik zorlanmalar da büyüme kusurlarıyla sonuçlanabilir. Antrenörlerin çocukların büyüme hızlarını yakın takip etmeleri, hızlı büyüme evresine giren çocukların zarar görmelerini engellemek için tekrarlayan zorlamaları azaltmaları gerekir. Bu sorun egzersiz çeşitliliğini arttırarak ve tekrar sayısını azaltarak çözümlenebilir. Çocukların kemikleri uzarken tendonları aynı hızda uzamayabilir. Bu da esneklik kaybına ve yaralanma riskinin artmasına neden olur. Germe egzersizleri önemsenerek çalışma programının belki de en önemli parçası olmalıdır. Çocuklarda düzgün tekniğin yerleşmesi de bir o kadar önemlidir.
Çocukluk çağında denge ve çeviklik becerilerinin kazandırılması da ömür boyu spor yaralanmalarını azaltmada etkili olacaktır.
Adölesan çağda sıklıkla vücut geliştirmeye eğilim artar. Maksimum ağırlıklardan kaçınmak ve doğru teknik ile çalışıldığının bilinçli biz gözetmen tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Â
ORTA YAÅžTA EGZERSÄ°Z
Sağlığı korumanın ve devam ettirmenin yanında iyi bir fiziksel görünümü korumak da önemlidir. Eklem içi yaralanmalar ve tendon yaralanmaları sıkça görülen yaralanmalardır. Genel olarak kuvvet ve esnekliğin gençlik yıllarına göre azalmış olduğu unutulmamalıdır. Çocukluk ve gençlik yıllarından beri ara vermeden spor yapanların kendilerini ayarlamaları daha kolaydır ama yeni başlayanların hangi seviyeden, nasıl bir zorluk derecesinden başlayacakları ve hangi yoğunlukla aktivitelerini sürdürmelerinin uygun olacağı bir doktor kontrolu sonrasında bilinçli bir spor eğitmenince belirlenmelidir. Kişinin sportif seviyesi kadar bu yaşlarda ortaya çıkmış olabilecek hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır.
 İLERİ YAŞLARDA EGZERSİZ
Akciğer ve kalp kapasitesini korumak için yürüyüş, yüzme, hafif koşu, becerilere göre bisiklet ve dans önerilebilir. Ağır egzersizlerden ve ani yüklenmelerden kaçınmak gerekir. Yaşla birlikte gelen yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar varsa doktor kontrolünde olmalıdır.
Â
doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Â