Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin en önemli gündem başlıklarından biri İsveç'in NATO'ya üyeliği olacak. İsveç Krallığı’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyeliği için Türkiye’nin onayını içeren uluslararası sözleşme bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Türkiye NATO’ya üye mi? Hangi ülkeler NATO üyesi? gibi sorular da bu sebeple gündemde merak edilip araştırılıyor. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üye ülkeden oluşan uluslararası bir ittifaktır. 31 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa'da yer almaktadır.
#NATO Üyesi Ülkeler 2024Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından Hamas’a savaş ilan eden İsrail Gazze’ye bomba yağdırmaya devam ediyor. İsrail Ordusu’nun Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırıların ardından hayatını kaybedenlerin sayısı 55 bine yükseldi. İsrail Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken çeşitli ülkeler İsrail-Hamas arasındaki çatışmaların sona ermesi gerektiğini ifade eden açıklamalar yaptı. Bölgede gelirim sürerken pek çok NATO ülkesinden açıklama geldi. Peki İsrail NATO ülkesi mi? Hangi ülkeler NATO üyesi? İşte, konuyla ilgili detaylar…
#İsrail NATO Üyesi MiTartışmaları geçen yaz başından bu yana sürmekte olan Türkiye’nin BRICS’e katılımı meselesinin sonucu, hafta içinde Rusya’nın Kazan kentinde gerçekleşen ve genişletilmiş bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazır bulunduğu zirve sırasında büyük ölçüde açıklık kazanmış bulunuyor.
#BRICSCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tataristan ziyaretinin ardından uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Terörün karanlık ve kanlı gölgesinin ülkemizin üzerinden tamamen çekildiği, aydınlık, huzurlu, güvenli bir Türkiye’yi inşa etme hedefimize mutlaka ulaşacağız. Savunma sanayiimiz inşallah bunun amiral gemisi olacaktır. Hainlere inat daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz. Büyüyen, güçlenen, haksızlık ve hukuksuzluklara cesaretle itiraz eden Türkiye’den rahatsızlık duyanları, başarılarımızla daha fazla rahatsız edeceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Bizim hedefimiz terörsüz bir Türkiye’dir. Bundan taviz vermeyeceğiz, veremeyiz. Hedefimiz tam bağımsız, bir, bütün ve müreffeh Türkiye’dir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de düzenlenen NATO’nun 75. kuruluş yıl dönümü törenleri dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD'de ile yapılan F-16 savaş uçağı anlaşmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Bizim burada önceliğimiz F-16 talebimizin karşılanması. Parasal ilişkileri pek gündeme almak istemiyoruz. Çünkü biz F-35 üzerinden zaten ödememizi yaptık. Son görüşmede ABD Başkanı Biden “3-4 hafta içerisinde F-16 sorununu çözeceğim” dedi." ifadelerini kullandı. Suriye ile ilişkiler ve Esed ile görüşme konusunda da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dışişleri Bakanım şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız." diye konuştu. Terörle mücadeleye ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, "Irak ziyaretimizden sonra Irak yönetiminde ilk defa PKK ile mücadele konusunda sahada çok somut adımlar atıldığını gördük. Erbil yönetiminin iş birliği memnuniyet verici. Irak’ta Süleymaniye yönetimi ile Erbil yönetimi arasındaki gerilim de devam ediyor. Süleymaniye yönetimi PKK ile aralarına mesafe koymadıkça bizim Süleymaniye'ye karşı tavrımızda bir değişiklik olmayacak. Hava sahasına yönelik ambargo devam edecek." dedi
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi. Bakan Fidan, "Türkiye'nin terör örgütü YPG konusunda '2,5 ülkeyle sorunlu' olduğunu vurgulayarak "ABD, İngiltere ve biraz da Fransa" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Bakan Fidan "Savaşı durdurma şartlarını sıraladı" diye konuştu. Bakan Fidan, BRICS'e üyelik konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ifade eti.
#Hakan FidanMilliyetçi Hareket Partisi Lideri Bahçeli "DEM’in ve CHP’nin yönetimi altında bulunan belediyelerin kötü ve kötürüm hallerine daha fazla tahammül etmek, sabır göstermek, seyirci kalmak ne mümkün ne de muhtemeldir. Bu nedenle DEM’lenmiş CHP’nin perdesi 31 Mart’ta kapanmalıdır" dedi. Öte yandan Belçika'daki Türklere saldırıya tepki gösteren Bahçeli, 'Ülkü Ocağımızı yakmaya kalkışan hainler kuşkusuz bu alçak eylemlerinin hesabını mutlaka vereceklerdir. Ocağımızı ateşe verenlerin iki dünyası da cehennem ateşindedir ve sabrımızı test etmeye hiçbir bedhah, hiçbir Türkiye düşmanı cüret etmemelidir.' ifadelerini kullandı.
#MHPAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Fırat Kalkan’ı Zeytin Dalı gibi harekatlar çok güçlü bir şekilde yapılmasaydı birtakım siyasi projeler, bölgenin haritasını değiştirmek isteyen birtakım karar çerçevesinde sınırlarımızı da yakınlarında birtakım teröristan devletçiklerinin kurdurulmaya çalışıldığını biliyoruz. Bunların arkasındaki olanakları da biliyoruz. Dolayısıyla bunlara şimdiye kadar müsaade etmedik. Bundan sonrasında da müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Ömer ÇelikABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan Wall Street Journal, Türkiye'nin küresel arenada güçlenen rolüne dikkat çeken bir analiz yayınladı. 27 Nisan 2022'de Ankara'da gerçekleşen esir takasının detaylarını hatırlatan WSJ, eskiden süper güç çatışmalarında ön sıralarda arabuluculuk yapan İsviçre'nin artık küme düştüğünü ve güç merkezinde Türkiye'nin yer aldığını yazdı. Gazete Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı ise 'Türkye diplomasisinin gizli eli' olarak tanımladı.
#AbdCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi 44. Zirvesi’ne katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya ziyaret düzenlemişti. Erdoğan yurda dönüşte, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Batılı ülkelerin İsrail'e destek vermesine tepki göstererek "Sınırsız destekleri Batı'nın şımarık çocuğu İsrail'i bu noktalara taşıdı. Bu nereye kadar böyle gider? İsrail Başbakanı Netanyahu şu anda iflas ile baş başa kalmış bir durumdadır. Her an iflas bayrağını çekebilir." ifadelerini kullandı. Mossad'ın suikast iddiaları hakkında konuşan Erdoğan, 'Türkleri tanımıyorlar, bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler' dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, KKTC ziyareti sırasında CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Kurtulmuş İsveç'in NATO üyeliğinin netleşmesi sonrası, 'İsveç'in terör tavrı konusunda garanti alınmıştır.' dedi.
#TBMMAB üyesi ülkeler bugün bir kez daha gündeme geldi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği ile ilgili yeni açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın” ifadeleriyle AB üyelik sürecini yeniden hatırlattı. Bu açıklamanın ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin AB'ye katılma isteğini desteklediğini açıkladı. Daha sonra ise Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada 'Türkiye'nin AB üyeliği arzusunu destekliyoruz' denildi. Peki, Avrupa Birliği ne zaman kuruldu? Hangi ülkeler Avrupa Birliği üyesi? İşte detaylar…
#Avrupa BirliğiYeni kabine açıklandı. Şüphesiz en dikkat çeken isimlerden biri, Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen eski MİT Başkanı Hakan Fidan oldu. 101 yıl sonra, İsmet İnönü’nün ardından, göreve gelen ilk asker kökenli Dışişleri Bakanı olan Fidan’ın eski görevinde de ‘istihbarat diplomasisi’ yürüttüğü düşünülürse yeni görevi bence gayet yerinde. Ancak sosyal medya aynı fikirde değil! İçişleri Bakanı olmamasına şaşırıldığı ve hatta ‘kabinenin en ilginç görevlendirmesi’ şeklinde yorumlar okudum. Peki, gerçekten de Hakan Fidan bu görev için doğru isim mi? Masasındaki önemli başlıklar neler olacak?
#Hakan Fidan30 ülkeden oluşan NATO üyeleri Finlandiya'nın da katılmasıyla 31'e ulaştı. NATO kurucu üyeleri ve NATO'ya üye ülkeler bu gelişmenin ardından yeniden merak konusu oldu. 4 Nisan 1949'da 12 ülkenin kurucu üyeliğiyle oluşturulan NATO (Kuzey Atlantik Paktı), 31 üyesiyle güncellenmiş oldu. NATO'ya üye ülkeler hangileri? Hangi ülke kaç yılında üye oldu, Türkiye NATO üresi mi? İşte detaylar...
#NATONATO üyeliğiyle gündeme gelen ve Türkiye’ye terörle mücadele konusunda işbirliği sözü veren İsveç’te rezaletlerin arkası kesilmiyor. Önce terör örgütü PKK yandaşları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a benzetilen bir maketi Stockholm’deki belediye binası önüne ayaklarından astı. Sonra Stockholm Üniversitesi profesörü bir Türk öğrencinin stajını kabul etmeyerek, ‘ırkçılık’ yaptı. Dün de Danimarkalı aşırı sağcı bir lider Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı. Peki, İsveç Türk kamuoyuna yönelik tüm bu kışkırtıcı eylemlerle ne yapmak istiyor? İşte yanıtı.
#NATOCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK'nın kimyasal silah kullandığına yönelik iddialara "Arkadaşlar hemen süratle davaları açtılar ve bunun peşini kesinlikle bırakmayacağız. Bu, bunların namussuzluklarındandır, ahlaksızlıklarındandır. Bunlar ilk defa da bu iftiraları atıyor değiller. Bunlar densizdir, bunlar ahlaksızdır" sözleriyle yanıt verdi. Erdoğan, siyasetteki hamburger tartışmasına ilişkin "Kılıçdaroğlu’nun bizzat kendinden duymamış olsak ben bile 'gerçekten böyle bir şey oldu mu' derdim. Ama maalesef kendinden dinledik. Bunu bizzat kendisi söyleyince gerçekten ben de şok oldum" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Savunma Bakanı Akar, Ege'de tansiyonun yükseldiği bir dönemde Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili, "Görüşmede daha sık bir araya gelinmesinin ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde diyaloğun artırılmasının önemine vurgu yaptım" dedi. Bakan Akar, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili ise, Türkiye'nin konuyla ilgili çok yönlü çabalarını sürdürdüğünü söyledi. Bakan Akar, "Ne Karadeniz'in içine, ne Karadeniz'den dışarı savaş gemisinin girmesine, çıkmasına müsaade etmedik, etmiyoruz. Orasının bir mücadele alanı olmasını engelledik. Karadeniz'in sakin olması Türkiye'nin ayrı bir başarısı" dedi.
#Milli Savunma BakanıBirleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurulu çerçevesinde ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan PBS kanalına önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak, "200 rehinenin takası konusunda mutabakat sağlandı. Bu güzel bir gelişme çünkü orada çok çok önemli bir adım atılmış oluyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Siyasi yaklaşımla F-16 konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış. En son Biden, çözüm noktasında bana söz verdi." dedi. AB'nin yaklaşımına tepki gösteren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 52 yıldır bizi yanına yaklaştırmayacak, sonra 'Niçin şurayla görüştü, niçin burayla görüştü' diyecek. Görüşürüm. AB'ye bu noktada hesap verecek değiliz
#Recep Tayyip Erdoğan