Hamur haberleri sayfasında Hamur hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8307 Hamur haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurKıyma ve soğanlı, sulu iç harcı incecik hamura sürülüp kapatılıyor. Yağa girince hamuru nar gibi kızarırken içinde oluşan buhar da kıymayı pişiriyor. Ortaya içi sulu kalmış nefis bir börek çıkıyor. Göçmen Tatarlar Anadolu’ya getirince Eskişehir mutfağının parçası olup coğrafi işaret tescili de alan çiböreğin en iyisi nerelerde yapılıyor, jürimize sorduk.
#PişiBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaKullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#PizzaŞeklini Osmanlı bayrağından alan meşhur Fransız lezzeti kruvasan, puf puf görüntüsüyle sizin de iştahınızı kabartmıyor mu? İçine ister çikolata kreması veya marmelat sürerek yiyebilir, isterseniz peynir, çırpılmış yumurta ve şarküteri ürünleri koyarak bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Mis gibi tereyağı kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan bu tadın geçmişine uzanalım mı?
#KruvasanKıymalı harcı, çıtır çıtır hamuruyla lahmacunun mutfağımızdaki yeri başka! Hangi şehre giderseniz gidin iyi bir lahmacun fırını bulmak ülkemize ait güzelliklerden... Biz de en meşhurlarından sarımsaklı Antep ve soğanlı Urfa lahmacunundan yola çıktık, sosyal medya hesabımızda bir anket yaparak okuyucularımıza ‘Hangisi ve neden’ diye sorduk.
#LahmacunKış mevsiminde çok yenen arabaşı çorbası, eski zamanlarda av hayvanlarının etiyle pişirilirmiş. Günümüzde tavuk, kaz ve hindi eti kullanılarak yapılıyor ve çorbaya mutlaka bir hamur eşlik ediyor. Kaşığa önce hamurunu alıp içmek gereken bu çorbayı pişirmesi de yemesi de özel bir beceri istiyor...
#Arabaşı ÇorbasıOdun ateşinde pişmiş çıtır çıtır bir hamur, üzerinde soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatla harmanlanmış kıyma... Enfes bir lahmacuna kim hayır diyebilir ki! Bana hep “Lahmacun mu pizza mı” diye soruyorsunuz; yapılışları ve tatlarıyla çok farklı yemekler... İkisi de favorim.
#LahmacunVan'da bir fırında çekilen skandal görüntüler büyük tepki çekmişti. Görüntülerin ardından fırın işletmecisi Mehmet Matur (42), 'Ramazanda iş yoğunluğu nedeniyle geçici olarak işe alınmak üzere deneme sürecindeydiler. Yetersiz görülerek işe alınmadılar.' dedi.
#VanVan'ın Erciş ilçesinde, ekmek fırınında çalışan personelin hamura tekme atıp, önce yere sonra da tavana fırlattığı görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınan 3 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
#VanKahvaltılarımızı güzelleştiren, hafta sonunu özel kılan, bize göre akıtma, dünyaca bilinen adıyla krepleri hazırlamak aslında o kadar da zor değil. Bunun için ihtiyacınız olan incecik bir krep hamuru ve işinizi kolaylaştıracak yapışmaz bir tava… Sonrasında ister pudra şekeri ve meyvelerle tatlandırın, isterseniz de reçel ve peynirle farklı tatlar yakalayın, seçim sizin. İşte başarılı kreplerin ipuçları…
#KrepTürk kültürünün Dini ve geleneksel olarak oldukça önemli bir yere sahip olan kandil günleri, ayrılmaz bir parçasıdır. İbadetlerle geçirilen ve toplumsal ilişkileri pekiştiren kandiller, paylaşımların artmasına da vesile olur. Bu mübarek günde mutfağınızda tatlı ve tuzlu tariflere yer verebilirsiniz. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere gevrek mi gevrek kıvamları var. Bu gevrekliği sağlayan tereyağının yanı sıra sirke. Sirke miktarı fazla gibi görünebilir ama asla değil. Malzeme miktarına göre tam kararında. Hamura eklendiğinde hamurda bir miktar sirke kokusu hissediliyor ama kurabiyeler pişerken kokunun tamamı uçuyor ve simitler sadece mahlep ve tereyağı kokuyor.
#Kandil Simidi TarifiPastane usulü kandil simidi, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz yapmak da mümkün. Peki, kandil simidi nasıl yapılır? İşte mahlepli, mahlepsiz kandil simidi yapılışı...
#Kandil SimidiMevsimin en sevilen meyvelerinden biri portakal. Keklerden salataya, balıktan sebzelere içine girdiği her şeye lezzet katar. Kabuğu bile tek başına yeter; ister reçelini yapın, ister kokusundan faydalanın. Şahane rengi de cabası... Biz de bu meyvenin doğal aromasıyla mutfağınızı şenlendirmeniz için şeflerden hem leziz hem sağlıklı portakallı tarifler aldık.
#Yazgı PatarKöy okulu öğretmeni Rumeysa Çevlik’in, hamur yerine çamur kullanılan, atık malzemelerle tasarlanmış pek çok farklı atölyesi bulunan ‘açık hava sınıfı’ yeni müfredatta ‘örnek sınıf modeli’ olarak gösterilmiş, sıra dışı öğretmen uyguladığı sistemi Hürriyet’e anlatmıştı. Çevlik’in açık hava sınıfları, görev yaptığı Osmaniye Kadirli ilçesindeki 12 okula yayıldı ve tüm anaokullarında uygulanmaya başlandı. Rumeysa öğretmen; “Bugünleri hep hayal ediyordum ve Türkiye’de tüm okullara ulaşıp ulaşamayacağımı merak ediyordum. Sanırım bu yavaş yavaş gerçekleşecek” dedi. Diğer yandan okulu ziyaret eden İtalyan eğitim heyeti, ‘açık hava sınıfını’ kendi ülkelerinde de uygulayabileceklerini söyledi.
#Rumeysa ÇevlikSosyal medyada beğeni almak için çocuklarının her anını yayınlayan ebeveynler, aslında masum paylaşımlar yapayım derken zararlı sonuçlara neden olabiliyor. Meclis Araştırma Komisyonu’na bir sunum yapan Doç. Dr. Kılıç, çok çarpıcı bilgiler eşliğinde ebeveynleri uyardı.
#Meclisİstanbul’un kültür beşiği Fatih, son günlerde Orta Asya mutfağının cezbedici tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şehrin lüks semtlerindeki alternatiflerinden farklı olarak Özbek ve Uygur restoranları hem uygun fiyatları hem de nefis yemekleriyle ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Fatih sokaklarının yeni yıldızı ramen ve mantıyı bir de biz tattık.
#RamenBaşlıktan da anlamışsınızdır tartın tuzlu versiyonu olan kişten bahsettiğimizi... Kiş tıpkı tart gibi hazırlanıyor; kabuğunu kıtır ve lezzetli yaparsanız içine koyacağınız her türlü sebze ya da etle çok leziz oluyor. Yeni deneyecekler için üç tarif hazırladım, yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
#KişYeni yıl kararları alındı, listeler hazırlandı. Büyük ihtimalle çoğumuzun yapılacaklar listesinin başında, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek var. Hepimize zor gelse de aslında uygulaması gayet basit ama etkisi güçlü olan bazı yeme sırlarıyla alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. İşte 2025 model sofra sırları...
#Berrin YiğitKandil simidi, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir ve özellikle kandil gecelerinde sıklıkla hazırlanıp ikram edilir. Pastane usulü veya ev yapımı olarak yapılan bu özel simit, ağızda dağılan dokusu ve üzerindeki susam ya da çörek otu ile tanınır. Peki, pastane usulü kandil simidi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte susamlı, susamsız, mahlepli kandil simidi tarifi ve yapılışıı...
#Kandil SimidiYılbaşı kurabiye tarifi, bu özel günün vazgeçilmez tariflerinden biri. Zencefil ve tarçının hoş kokusuyla sofralara renk katıyor. Yapımı da oldukça kolay. Kıtır kıtır kıvamı ve harika tadı ile favoriniz arasında yer alacak. Yılbaşı kurabiyesini denemek isterseniz tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Yılbaşı Kurabiye TarifiYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı MenüsüBaşak burcunun döngüsü her yılın 23 Ağustos-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmektedir. Elementi toprak, yönetici gezegeni Merkür olup niteliği değişkendir. Bu burcun kadınlarına ilişkin temel, olumlu, olumsuz, fiziksel özellikler ile aşk, iş, cinsellik hayatlarından hangi rengi sevdiklerine kadar tüm detayları sizler için derledik.
#Başak BurcuAkrep burcu erkeği, su elementinden olan bir burcu taşır ve bunun özelliklerini yansıtır. Size bu yazımızda akrep burcu erkeğinin özellikleri nelerdir? Akrep burcu temel ve fiziksel özellikleri, iş, aşk ve cinsel hayatı ile birlikte olumlu ve olumsuz yanları hakkında sizler için pek çok bilgiyi bir araya getirdik.
#Akrep Burcuİkizler burcu sahip olduğu pozitif enerji ile etrafına ışık saçan ve girdikleri ortamın havasını olumlu yönde değiştiren bir etkiye sahiptir. Zekası ile karizmatik bir kişilik yapısı ortaya koyan ikizler erkeklerine dair temel, fiziksel ve kişilik özellikleri, iş, aşk ve cinsel hayatları gibi pek çok ilgi uyandıran başlıkları derledik.
#İkizler Burcu ErkeğiMasamız bir hindiyi bitirecek kadar kalabalık değilse pişirilecek en iyi yeni yıl yemeği fırında ya da kızarmış tavuktur. Geçen hafta Lezzetli Hayat Instagram hesabımızda “Yılbaşı sofranızda hangisini tercih ediyorsunuz” diye sorduk ve yanıt verenlerin yüzde 63’ü tavuk dedi; biz de ünlü şeflerden az bilinen, leziz tavuk tarifleri aldık. İster bütün ister doldurulmuş parça tavuk tariflerimizden biri mutlaka size göre…
#Yazgı PatarYeni seneyi karşılarken yetişkinler için yılbaşı sofrası kurulur da çocuklar unutulur mu? Miniklerin en çok sevdiği şey, ailelerinden ayrı bir masada yaşıtlarıyla beraber yemek yemek. Mutluluklarını katlamak için onlara özel menü hazırlayıp sofralarını süsleyebilirsiniz.
#ÇocukYeni yıl soframızda her zaman iddialı bir ana yemek ve bolca meze çeşitleri olur. Bu masalar bazen abartılı bulunsa da pek çoğumuz için gelecek yılı bereketle, neşeyle, birlikteliğin huzuruyla taçlandırma heyecanının sonucudur. Peki, bu ziyafetten kalanlar... Hiçbir ürünü israf etmeden ertesi gün ve sonra yapılacak hindili güveçten tavuklu pizzaya hem pratik hem çok nefis önerilerim var.
#GÜLAY BARBAROS ALTANMutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#PanettoneHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanBİR şehir düşünün... Havaalanından indiğinizde, sadece 20 dakika içinde karla kaplı tepelerde kayak yapmaya başlayabilirsiniz. Dünyada bu kadar hızlı bir şekilde kış sporlarının içine çekilebileceğiniz çok az yer vardır. İşte o özel şehirlerden biri Erzurum...
#1Bana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolMasterChef Beef Wellington tarifi, programla beraber izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bifteğin krepe sarılmasıyla servis edilen bu leziz yemek, İngiliz kökenli bir tarif. Ancak ülkemizde de menülerde sıklıkla kendine yer buluyor. Peki evde Beef Wellington nasıl yapılır, malzemeleri neler? Akşam sofrasında farklı bir şeyler denemek isterseniz, yapılışı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Beef Wellington Tarifi"Onunla evliliğimde kendimi tuzağa düşürülmüş, kapana kısılmış hissediyordum. Neredeyse birbirimizin boğazına sarılacaktık. Hep 'Ondan ayrılamam, çünkü çocuklarım var. Ama mutlu değilim, ne yapmalıyım?' diye soruyordum. Yaptığım şey bir şişe içkiyi kafama dikmek ve sonunda kanepede uyumaktı.”
#Ben AffleckFransız mutfağının alameti farikalarından krepler dünya çapında ününü pratikliğine ve çokyönlülüğüne borçlu. Biraz un, su ve yumurtayla leziz bir kahvaltı veya davet sofralarına yakışacak akşam yemeği yahut pasta yapabileceğiniz bu basit tarifin püf noktalarını yazdım. Lezzetli alternatifler de denemeniz için...
#Gülay Barbaros Altan