Hayat sana limon veriyorsa LAHMACUN YE!

Odun ateşinde pişmiş çıtır çıtır bir hamur, üzerinde soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatla harmanlanmış kıyma... Enfes bir lahmacuna kim hayır diyebilir ki! Bana hep “Lahmacun mu pizza mı” diye soruyorsunuz; yapılışları ve tatlarıyla çok farklı yemekler... İkisi de favorim.

Haberin Devamı

Lahmacunun tarihte çok eski bir yere sahip olduğu söylenmekte, ‘lahm-i acun’ olarak bilinmekteymiş. Güneşte kurutulmuş salça, taze yeşillikler ve ayarında baharatla hazırlanmış harika bir lahmacun yemek, insanın o günü mutlu geçirmesine yeter diye düşünüyorum.

Hayat sana limon veriyorsa LAHMACUN YE

Bana “Lahmacun mu pizza mı?” diye soruyorsunuz. İkisi birbirinden çok farklı ve benim için özel. Seçim yapmak imkânsız ve ikisi de ayrı ayrı favorim diyebilirim. Hamurlarının hazırlanış ve mayalandırılmasıyla aralarındaki ilk fark başlar zaten. Hamurların açılışı da farklıdır. Pizza hamuru elle ama lahmacun hamuru merdaneyle açılır. Üzerlerine eklenen malzemeler ve lezzet bakımından damakta bıraktıkları tat da çok farklı. Hissettirdikleri, ustalıkları, yapılışları ve malzemeleriyle insana farklı keyifler yaşatıp farklı yerlere götüren lezzetlerler bunlar.

Haberin Devamı

Pişerken harcı kurumasın!

İçinde bulunulan coğrafyada, zaman içerisinde her yemek yöresel değişikliklerle farklı lezzet ve özelliklere sahip olmuş. Lahmacun hamuru değişmeyen bir tattır ve sırrı mayasız olmasıdır. İç harcı için genelde zırhta çekilmiş kıyma tercih edilir ama kasabınızdan alacağınız kaliteli bir kıyma da bu harcı hazırlamak için yeterli olacaktır. Harcına eklenecek malzemeler de çok önemlidir bu lezzetin ortaya çıkmasında! İç harca salça, pul biber, yeşil biber, soğan ve sarımsak eklendikten sonra biraz cıvık bir hale gelmesi gerekir ki fırında pişerken harç yanmasın. Fırına atıldığında 5-6 dakika içerisinde hazır olur. Pişme süresi için püf noktası hamurun fırında çıtır olacak kadar kalması ve içinin kurumamasıdır. Fırından çıkmış sıcak lahmacunun arasına konulan yeşillik ve birkaç damla limonla lezzeti arttırabilirsiniz. Tabii bu tamamen damak tadıyla alakalıdır ve tercihe göre değişir.

En bilinen yöresel çeşitlerinden Antep ve Urfa lahmacunlarını ele alalım. Urfa’da iç harcı için soğan kullanılıp hamur yuvarlak hazırlanırken, Antep’te sadece sarımsak kullanılıyor ve hamur elips şeklinde yapılıyor. Bu iki lahmacunun coğrafi işaret tescilli olduğunu da  biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Şimdi biz evde nasıl lahmacun yapabiliriz, ona gelelim; tarifim yanda...

EVDE LAHMACUN

(10 kişilik)

NE LAZIM?

İç harcı için;

* 250 gr kuzu kıyma * 90 gr kuyruk yağı
* 380 gr kuru soğan* 280 gr domates
* 190 gr kapya biber * 150 gr maydanoz
* 30 gr biber salçası * 1 çay kaşığı isot
* 1 çay kaşığı tuz * 1/3 çay bardağı su

* Bir tutam kimyon* Karabiber, pulbiber

Hamuru için;

* 1 kg un * 20 gr tuz * Aldığı kadar su

NASIL YAPARIM?

* İç harca eklenecek tüm sebzeleri küçük küçük doğrayın ve bir kaba alın.  

* Baharat, ince kıyılmış kuyruk yağı, biber salçası ve kıymayı ekleyip homojen olana kadar elinizle yoğurun. Harcın karışımına suyu kontrollü bir şekilde ekleyin. Yazıda bahsettiğim hafif cıvık kıvamda hazır hale gelen harcı, buzdolabında dinlenmeye alın.

Haberin Devamı

* Hamur için bir kaba un, tuz ve yine kontrollü miktarda su ekleyerek yoğurmaya başlayın.  Orta sert bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin. Hazır olduğunu düşündüğünüzde tezgâha alıp son
yoğurma işlemini yapın. 

* Hamuru eşit parçalara bölün. (Böylece aynı büyüklükte lahmacunlar elde edebilirsiniz.) Bezelerin üzerine hafif nemli temiz bir bez örterek 1 saat dinlendirin.

* Fırınınızı maksimum ısıda fanlı ve alt-üst açık şekilde ısınmaya bırakın.

* Temiz tezgâhınıza biraz un serperek hamur bezelerini açmaya başlayın ve unutmayın incecik olması gerekiyor. Açılan ince hamurun ortasına koyduğunuz iç harç malzemesini kenarlardan taşmayacak şekilde eşit olarak hamurun üzerine yayın.

Haberin Devamı

* Fırın tepsinize serdiğiniz yağlı kâğıtların üzerine lahmacunları koyun ve kontrollü olarak 5-7 dakika aralığında pişirin. Fırından çıkarmadan önce tabanlarını kontrol etmeyi unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları