Karadeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiSözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#MücverKaradeniz mutfaklarının vazgeçilmezi olan hamsi, en çok tüketilen balık türlerinden biridir. Denizin en küçük balıklarından hamsi, tadıyla tüm ülkemizde severek tüketiliyor. Pilavı, çorbası ve kavurması ünlü olan hamsi, kolay şekilde temizlenebilen balıklardan biridir. Hamsi nasıl temizlenir, hamsi sirke ile yıkanır mı, en kolay nasıl yıkanır tüm detayları ile derledik.
#HamsiÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nermin Berik, anne sütünden sonra en değerli besinin su ürünleri olduğunu söyledi. Uzmanların, koronavirüs döneminde önemine dikkat çektiği D vitamini için en iyi kaynağın balık olduğunu belirten Berik, "Özellikle yağlı balıklar çok iyi kaynaklardır. Bizim yağlı balık diye tanımladığımız kara etli ya da kırmızı etli dediğimiz balıklardır. Hamsi buna çok iyi bir örnektir. Düzenli olarak haftada en az üç gün tüketildiğinde sağlıklı bireylerin takviye almalarına gerek olmadan D vitamini ihtiyacı karşılanabilir" dedi.
#HamsiMasterChef Türkiye yarışmacısı Dilara Türüt, final turunda mücadele veren isimlerden. MasterChef'in yayınlanan son bölümüne, Dilara'nın istediği başarıyı yakalayamamasıyla yarışmadan ayrılmak istemesi damga vurdu. MasterChef Türkiye'nin renkli isimlerinden olan Dilara'nın verdiği kararın ardından hayatına ilişkin bilgiler gündeme geldi. Peki, MasterChef Dilara Türüt kimdir ve kaç yaşında? İşte, MasterChef Dilara'nın hayatı ve yarışmadan ayrılmasıyla ilgili bilgiler.
#Masterchef Dilara KimdirMasterChef Türkiye 2020 sezonu ekran macerasına hızlı bir başlangıç yaptı. MasterChef yarışmacı adayları teker teker jüri karşısına çıkıp yaptıkları yemek ile onları etkilemeye çalışıyor. Peki, MasterChef Türkiye yarışmacıları belli oldu mu? MasterChef Türkiye'de bugüne dek kimler ilk tur geçmeyi başardı?
#2020 Masterchef Türkiye YarışmacılarıBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriÇeşit çeşit balıklardan şişe dizilen kebaplara ve neredeyse kağıt kadar ince açılan baklavalara kadar ülkemiz damak tadına düşkün gezginler için adeta bir cennet... Peki, bu çeşitlilik içinde Türkiye'de mutlaka tadılması gereken lezzetler neler ve bu tatları denemek için rotanızı nerelere çevirmelisiniz dersiniz? İşte size Türkiye'den 8 lezzet durağı
#Türk YemekleriGeçmişi MÖ 8’inci yüzyıla kadar uzanan Trabzon, insana tam bir medcezir yaşatıyor. Bir yandan şehrin sahip olduğu tarihe ve doğaya hayran oluyor, öte yandan koruyamadıklarını görüp üzülüyorsunuz. Yine de sakladığı tarih ve doğa harmanı arasında yolculuk yapmak keyifli. Özellikle de her yolculuğu Trabzon mutfağının adı da tadı da markalaşan lezzetleriyle bitirmek...
#TRABZONMutfağımızın dünyada yeri nerede? Geçmişi nedir? Geleceği var mıdır? Kimi bilerek, kimi bilmeden ahkâm keser. Kimi birkaç asırlık kebabın şarapla iyi gideceğini söyler... Bu hafta size, 2016’da tadına bakmanız gereken geleneksel lezzetleri sıralayacağım. Tatlarına bakarsanız, yukarıdaki sorulara rahatlıkla yanıt verebilir, bilerek ukalalık yapmış olursunuz.
#Geleneksel LezzetlerDoğu Karadeniz sahillerindeki deniz suyu sıcaklığı 23 dereceye ulaştı. Yaylalarda ise yağmur mevsimi sona erdi. Doğaseverler için keşif zamanı başladı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’daki tulumlu horonlu yayla şenliklerinin çoğu ramazan sonrasına ertelendi. DHA muhabirleri yaylalar ve sahillerdeki yeni gelişmeleri araştırdı. Bölgeyle ilgili rehber kitaplar hazırlayan fotoğrafçı yazar Ersin Demirel de Rize’nin en güzel 5 yaylasını ve buzul gölünü seçti.
#TrabzonAğız tadıyla bir kış geçirmeniz dileğiyle, Türkiye’nin 25 popüler şefi bu kış denemeniz gereken tabakları, taze keşiflerini, her daim favorilerini sıraladı. Ortaya, kesip saklanası okuyup denenilesi gurme bir kılavuz çıktı. Aç karnına bakmayın, sindire sindire okuyun, tadını çıkarmaya bakın
Bugüne kadar yüzlerce kişiyle röportaj yapıp onlara yemek kültürlerini anlattıran Mehmet Yaşin, kendisine neden ‘gurme’ değil ‘Şikemperver’ denilmesini istediğini ve kendi damak zevkini anlattı: Ekmek arası köfteyi her türlü ziyafete tercih ederim
GAZETECİ, halkla ilişkiler uzmanı Aynur Tartan’ın yazdığı, “Bak Mutfakta Kim Var” adlı kitabın imza günü Alsancak D&R’da yapıldı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın eşi Aynur Tartan’ın yazdığı “Bak Mutfakta Kim Var kitabı yayınlandığı günden buyana büyük ses getirdi.