Karadeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorMeyhane bir yaşam felsefesi ve o felsefeye uygun bir yeme-içme-sohbet ortamı demek. Güzel vakit geçirip stres atmaya uygun olacak ama eğlence adına barbarca davranışlara çanak tutan bir ortam olmayacak. İşte Asmalımescit’teki Cavit’te bu ustalık sergileniyor. Yemeklerinden söğüş kuzu beyin, soğanlı fava ve hamsi kuşu hayalimdeki meyhanede olması gerekenler...
#MeyhaneSözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#MücverMasterChef'te elenen kim oldu? sorusu dün akşam yanıtını buldu. MasterChef Türkiye'nin 11 Ekim tarihli 75. bölümünde, eleme turunda en başarısız yemeği yaparak şeflerin geçer notunu alamayan bir isim MasterChef'e ve hayallerine veda etti. Kırmızı takımın Eray hariç tüm yarışmacılarının potada olduğu haftada, Walison ve Ebru eleme finaline kaldı. Kritik eleme gecesine ise Sefa ve arkadaşları arasında tansiyonun yükselmesi damga vurdu. Diğer yandan, 5 isim bir hafta daha MasterChef'te olmayı garantiledi. İşte, 11 Ekim 2020 MasterChef'ten elenen yarışmacı ve son bölümün özeti.
#Masterchef Kim ElendiGüvenle balık yediğim, tekrar tekrar gittiğim yerlerin sayısı sanıyorum 10’u aşmaz. Deniz ürünlerinin ve balığın tazeliği benim için özellikle önemli. Alerjik bir bünyem var, vücudum hemen tepki veriyor, herkesten çok daha kolay zehirleniyorum. Yakınlarım buna ‘iş kazası’ diyor! İstanbul, Gelibolu, Urla, Çeşme ve Antalya’da güvendiğim yerler tabii ki var. Ama Ankara balıkçılarının yeri ayrı. Trilye, Kalbur, Fevzi Hoca üçlüsüne bu yıl yeni keşfim Taka da eklendi. Neyse ki İstanbul’da Fevzi Hoca’nın şubesi var. Şimdi Trilye özlemi de bitecek gibi görünüyor.
#Müge AkgünHamsinin balık tezgahlarında yerini almasıyla birlikte en çok araştırılan tariflerden biri de hamsi kuşu oldu. Pratik tarifiyle kısa sürede sofraları şenlendirecek olan hamsi kuşu yapımında iri ve etli hamsiler kullanmak püf noktalardan sadece biri. Peki, hamsi kuşu yaparken başka nelere dikkat etmeli? İşte, gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Hamsi KuşuBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriMilletçe yüzümüzü yıkayıp bir kahve mi içsek? Acık hava alıp aklımızı başımıza mı toplasak? Belki o zaman sadece referandumda ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu verecek diye kendi vatandaşımıza “Vatan haini” diye bağırmaktan vazgeçip kendimize geliriz. Belki biz kendimize gelirsek, siyasiler de aklını başına toplar!
#HamsiGeçmişi MÖ 8’inci yüzyıla kadar uzanan Trabzon, insana tam bir medcezir yaşatıyor. Bir yandan şehrin sahip olduğu tarihe ve doğaya hayran oluyor, öte yandan koruyamadıklarını görüp üzülüyorsunuz. Yine de sakladığı tarih ve doğa harmanı arasında yolculuk yapmak keyifli. Özellikle de her yolculuğu Trabzon mutfağının adı da tadı da markalaşan lezzetleriyle bitirmek...
#TRABZON