PaylaÅŸ
Tarihçilere göre Ortadoğu’ya özgü bir içecek olan salep, elbette ki bizlerin de çok iyi bildiği bir tat.
Eskiden, çocuk-luğumuzda ve genç-
liğimizde salep içmek için bir yerlere gittiğimizi hatırlıyorum.
Bugünse küçük poşetler içinde evlerimize kadar geliyor salep.
Şaşılası biçimde, bu küçük poşetlerdeki salep bol sütle hazırlandığında eskinin saleplerini aratmayacak nitelikte bir kıvama ve lezzete sahip.
Salebin mahleple aynı şey olduğunu epey geç öğrendim diyebilirim.
Benim salebi bu kadar sevmemin nedeni dondurmanın ana maddesi oluşudur
belki de...
Hamsi kuÅŸu (Rize)
Kılçıkları ayıklanıp başları koparılmış hamsileri yıkayıp süzgece koyun. Üzerlerine tuz ve karabiber serpip süzülmelerini bekleyin. Mısır ununu bir tepsiye yayın.
Ara harcını hazırlamak için ayıklanmış soğanları incecik dilimleyin.
Maydanozu da çok ince doğradıktan sonra soğanla karıştırın. Varsa 5-6 yaprak taze naneyi incecik doğrayarak katın.
Hamsilerden birini açarak avucunuzun ortasına koyun. Soğan ve maydanoz karışımından 1 tatlı kaşığı kadar alıp hamsinin ortasına koyun.
Bir diğer hamsiyi derisi dışarıya bakacak şekilde avucunuzdaki hamsinin üzerine kapatıp bastırın. Bütün hamsilere aynı işlemi uygulayın.
Sıvıyağın 2 yemek kaşığını 24-28 santim çapındaki bir tavaya koyun.
Hazırladığınız hamsileri mısır ununa önlü arkalı bulayın. Tavaya yan yana dizin.
Tavayı orta ısılı ateşe oturtup hamsileri 5 dakika kadar kızartın.
Düz bir kapak yardımıyla ters çevirip alt tarafını da kızartın.
Servis tabağına alın. Sıcak sıcak ve yanında bol salatayla servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 kg hamsi
 (Kılçıkları tamamen ayıklanmış olmalı.)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiberÂ
Arası için;
- 2 adet taze  yeşil soğan
- 1 demet maydanoz
- Yarım demet  taze nane
Kızartmak için;
- 1 su bardağı  mısır unu
- 1 çay bardağı sıvıyağ
PaylaÅŸ