Hamsi zamanı!
.
Hamsi mevsimini kaçırmayın, nefis hamsi tarifleri sizleri bekliyor...Hamsili PilavMalzemeler:1 Yemek Kaşığı margarin, 1 Tutam nane, 4 Adet soğan, 1 Tutam tuz, 1 Tutam karabiber, 1 Tutam maydanoz, 1 Su Bardağı pirinç, 1 tutam kuru üzüm, 2 Su Bardağı sıcak su, 1 Kg. hamsi Hazırlanışı:Pilav için soğanları doğrayın ve yağda kavurun. Pirinci yıkayıp ekleyin. Birlikte biraz daha kavurun. Üzerine tuz ve kaynar su ekleyin. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alın ve biraz soğutun. Üzerine bol maydanoz, nane ve karabiber ekleyin. Hamsileri temizleyip, kılçıklarını çıkartın. Fırın tepsisini yağlayıp, hamsilerin bir kısmını sırtı tepsiye gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine pilav döküp tepsiye yayın. Kenarlardan sarkan hamsileri pilavın üzerine kapatın. Kalan hamsileri de pilavın üstüne sırtı dışarı gelecek şekilde yerleştirin. Kesinlikle su koymayın. Orta ısılı fırına verip, hamsiler toplanmaya başlayana kadar pişirin.Yemek Kanalları Editörü: Duygu ÇELİKKOL
Hamsi ÇorbasıMalzemeler:1 Yemek Kaşığı margarin, 1 Çay Kaşığı karabiber, 1 Yemek Kaşığı tuz, 4 Su Bardağı kaynatılmış su, 1 Adet soğan, 1 Adet Domates, 150 gr hamsi, 1 Çorba Kaşığı un Hazırlanışı:Hamsileri temizleyin, kılçıklarını çıkarın ve tahta üzerinde 1cm'lik parçalar halinde kesin. Bu parçaları 5 dakika kadar haşlayıp,suyunu süzün. Diğer tarafta unu ve margarini bir tavada kavurun.Domates ve soğanı rendeleyip tavadaki un karışımına ekleyiniz ve bir kaç dakika karıştırınız.Suyu kaynatıp un karışımının içine ilave ediniz ve iyice karıştırınız. Hamsileri, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra 5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapınız.
Hamsi KuşuMalzemeler:500 Gr. İri Hamsi 1 Kase Mısır unu 2 Çay Kaşığı Tuz 1/2 Çay Kaşığı Karabiber İsteğe Bağlı Kızartmak İçin Sıvıyağ Hazırlanışı:Hamsileri ayıklayalım ve kafalarını ve kılçıklarını da çıkaralım. İyice yıkayıp suyunu süzdürelim. Her yerini tuzlayıp biberleyelim. 2 adet hamsiyi ortalarından açalım. Deri kısımları üstte kalacak biçimde birbirlerinin üstüne yapıştıralım. Böylece 2 adet hamsiden 1 adet hamsi kuşu elde edelim. Bu işlemi hamsilerin tamamı bitene kadar sürdürelim. Hamsi kuşlarının her birini mısır ununa bulayalım. Sıvıyağı tavada iyice kızdırıldıktan sonra hazırladığımız hamsileri altlı üstlü kızartalım. Kızarttıktan sonra kağıt peçetenin üzerine koyup fazla yağını süzdürelim. Mevsim salatasıyla birlikte sıcak olarak servis yapalım.
Hamsi EkmeğiMalzemeler:50 Gr Margarin(hamur işi tercih edilir)3 Bardak Mısır Unu1 Çay Kaşığı şeker1 Demet maydonoz1 Paket maya2 Bardak süt500 gr hamsiAldığı kadar tuz Hazırlanışı:Tüm malzemeyi bir kabın içinde karıştırın. Karışım fazla katı gelirse azar azar su ekleyin. Karışımı yağlanmış fırın tepsisine yayın. Eğer kalın olsun isterseniz biraz daha küçük bir fırın kabı kullanabilirsiniz (ne kadar kalın olursa içinin pişmesi o kadar uzun sürer) 170C'de pişirin.
Hamsili Pazı Sarması3 Yemek Kaşığı margarin, 1 Tatlı Kaşığı toz şeker, 1 Yeterince tuz, 1 Adet limon, 0,5 Kahve Fincanı çamfıstığı, 1 Demet pazı, 2 Adet soğan, 1 Tatlı Kaşığı kuru nane, 0.5 Kahve Fincanı kuşüzümü, 500 gr hamsi, 1 Su Bardağı pirinç, yeterince yenibahar Hazırlanışı:Pirinci tuzlu suda bekletip süzün. Soğanları soyup kıyın. Yağı, bir bardak su,pirinç, soğan ve tuzu tencerede karıştırın. Kuşüzümü ve çamfıstığını ilave edip pişirmeye devam edin. Pirinç suyu tamamen çektikten sonra tencereyi ocaktan alın. Tozşeker ve baharatı ekleyip karıştırın ve dinlenmeye bırakın. Hamsileri küçük küçük doğrayın. Pazı yapraklarını hafif tuzlu suda haşlayın. Yaprakların rengini koruması için sıcak sudan kevgirle alıp soğuk suya ekleyin. Bir süre bekletip süzün. Soğuyan dolma içine hamsi parçalarını ilave edip harmanlayın. Pazı yapraklarının içine hamsili harçtan ekleyip sarın. Tencereye dizip üzerine porselen bir yemek tabağı kapatın. Tabağın üzerine bir bardak ılık su gezdirin. Ağır ateşte su azalana kadar pişirin. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
HamsikoliMalzemeler (6 kişi için)1/2 kilo hamsi, 1+1/2 kilo mısır unu, 250 gram pazı (ıspanak da olabilir), 1/2 bardak zeytinyağı, 2 yumurta, 2 çorba kaşığı sadeyağ, yeteri kadar tuz. Hazırlanışı:Bu yemek taze hamsiyle yapıldığı gibi salamurasından da yapılabilir. Onun için aşağıdaki tarifi tuzlanmış hamsiye göre vereceğiz. Taze hamsiylepişirecek olanlar tuzlu hamsiyle ilgili bölümleri atlayabilirler. Hamsilerin tuzu iyice yıkandıktan sonra balıkların kılçıkları çıkarılır yani hamsilerin filetoları elde edilir. Sonra bu filetolar tuzu gitsin diye uzun bir süre soğuk suda tutulur. Beri yanda pazıların yaprakları iyice temizlenip yıkandıktan ve suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır. 1Un, yoğurma mermerinin üstüne elenerek dökülür. Sonra unun tam ortasında bir havuz açılır. Bu havuza sırasıyle kıyılmış pazı yaprakları, eritilmiş sadeyağ, hamsi filetoları ve iki yumurta konur. Yeteri kadar tuzu da serpildikten sonra azar azar su katarak hamur yoğurulur. Hamur normal kıvamını bulunca bütün hamuru alacak büyüklükte bir tava ya da tepsiye zeytinyağının yarısı dökülür. Kap yağa iyice bulandıktan sonra hamur içine yayılarak konur. Kap ya orta ısılı bir mangala (veya orta ısılı bir fırına) konur. Hamurun altı vakit vakit kontrol edilerek kızarıncaya kadar pişirilir. Sonra bir kapaktan yararlanılarak hamur tepsiden çıkarılır. Tepsi, kalan zeytinyağıyla yeniden iyice bulanır. Hamurun öbür yüzü alta gelecek biçimde hamsikoli tepsiye oturtulur ve bu yüzü de pişirildikten sonra sofraya çıkarılır ve dilim dilim kesilerek servis yapılır.
Hamsi ÇilihtasıMalzemeler:15 Adet Ayıklanmış Hamsi 5 Adet Pazı Yaprağı 2 Adet Taze Soğan 1 Su Bardağı Mısır unu 1/2 Su Bardağı Su 1 Çay Kaşığı Tuz Hazırlanışı:Taze soğanları ve pazı yapraklarını yıkayalım. Taze soğanları 2-3 milimetre genişliğinde, pazıları ise 1’er santimetre genişliğinde doğrayalım. Ve hepsini geniş bir kabın içine alalım. Bu arada hamsileri de ayıklayalım. Kılçıklarını da çıkarıp iyice yıkayalım. Suyunu süzdürelim. Ayıklanmış hamsileri, mısır ununu, tuzu ve suyu da taze soğan ve pazının bulunduğu kaba alalım. İyice karıştıralım ve akıcı bir harç elde edelim.Genişçe bir tavaya az miktarda sıvı yağ dökelim ve kızdıralım. Harçtan iki kepçe kadar alıp, tavaya yayalım. Önlü arkalı pişirelim. Harç bitene kadar bu işleme devam edelim. Artık Hamsi Çilihtamız servise hazır.Not: Hamsi çilihtasının tavada çevrilmesi zor olduğundan bir kapak yardımıyla çevirmenizi tavsiye ederiz, aksi takdirde dağılır. Dilerseniz, mücver gibi küçük parçalar halinde de kızartıp servis yapabilirsiniz.
Hamsili MakarnaMalzemeler:Yarım paket makarna, 200 gram hamsi, 3 çorba kaşığı mısır unu, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet pırasa, 1 adet domates, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, kekik, tuz, karabiber Hazırlanışı:Tencereye 3 su bardağı suyu koyup kaynatın. İçine tuzu ve makarnayı ilave edin, 14 dakika haşlayıp süzün. Ayıklanmış hamsiyi ikiye bölün. Pırasayı ince ince kıyın. Tavaya koyduğunuz tereyağını eritip pırasa ve hamsileri 3 dakika sote edin. Üzerine doğranmış domatesi, zeytinyağını süzülmüş makarnayı ve baharatları koyup harmanlayın. Hepsini beraber 4 dakika daha pişirip sıcakservis yapın.
Mısır Unlu Acılı HamsiMalzemeler:1 kilo hamsi 1 su bardağı mısır unu 1 çorba kaşığı acı pul biber 1 çay bardağı un 1 çay bardağı sıvıyağı Tuz, karabiber Çeri domates Hazırlanışı:Temizlenmiş hamsileri yıkayıp süzün. Un, tuz ve karabiber bir kap içinde karıştırın. Tavaya kuyrukları bir olcak şekilde güneş gibi dizin. Üzerine az yağ damlatın. Bir yüzü pişince çevirip diğer yüzünü çevirin. Servis tabağına alın ve ortasına domatesle süsleyin.