Hamilelik, bir kadının hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Ebeveynler için bebeklerini bekledikleri ilk andan itibaren çok özel bir süreç başlar. Bu süreci en sağlıklı bir şekilde geçirmek her anne adayının ruh sağlığı ve bebeğin anne karnındaki gelişimi için oldukça önemlidir.
#HamilelikLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#Epilasyon“Kayınvalidem hamile olduğumu öğrendiğim günden beri ayağımdaki çoraptan içimdeki atlete kadar her şeyin hesabını soruyor. Sanki karnımdaki bebeğin sahibi o, ben de bebeğin taşıyıcı anneymişim gibi davranıyor. Onun için artık varsa yoksa torunu…” Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Benzer durumun parçası olan iki taraftan kişilerle konuştuk...
#HamilelikABD Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla 24 Haziran’da, kürtaj hakkı eyaletlerin kararına bırakıldı. Tüm ülkede kadınlar ayağa kalktı, karara karşı protestolar düzenlendi, dünyanın dört bir yanından kadınlar da bu eylemlere destek verdi. Kararın iptali için vekiller harekete geçti ancak bu gelişmelerin tüm dünyaya etkileri olacağı düşünülüyor. ABD’de yaşayan Türk kadınlara sorduk...
#Kürtaj YasağıDaha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar. Hamilelikte karnın pıt pıt atması normal mi ve neden olur sizler için derledik.
Hamilelik, anne adaylarının bebeklerinin doğumu için fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanmaları açısından heyecan verici bir dönemdir. Çoğu kadın hamilelik sırasında en iyi şekilde görünmek ve hissetmek ister, ancak aynı zamanda büyüyen bebeklerinin sağlığını tehlikeye atmak istemezler.
#HamilelikPandemi başlangıcında 4 aylık hamile olan avukat ve yazar Rita Ender, okuduğu bir kitabın kapağında şiş karınlı, gülümseyen bir kadın fotoğrafı gördü, “Hamilelik bundan ibaret değil” diyerek bu konuyu odağına alan söyleşiler yaptı. 25 kadınla görüşmelerini ‘Bir Avazda’ adlı kitapta toplayan Ender’le konuştuk.
#GazetehaberleriCovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh Sağlığı"Kişinin kendini, ailesini korumakta güçlük çektiği bu zor zamanlarda, bir bebeği korumak ne kadar zor ve kaygılı öyle değil mi? Ama armağanları da büyük ... " diyen Uluslararası Emzirme Danışmanı Hamile&Cinsel Sağlık&Pilates Eğitmeni Doç. Dr. Güliz Onat, anne adaylarına tavsiyelerde bulunuyor.
#HamileÇocukluğumdan beri seyahat etmeyi seviyorum. Üniversite yıllarımda arkadaşlarımla, evlendikten sonra fırsat buldukça eşimle seyahat ettim. Hamile olduğumu öğrendiğim gece, ertesi sabah bir yolculuğa çıkmak üzere bavul hazırlıyordum. “Şimdi ne olacak?” diye düşündüm. Peki neler yaptım? Hamilelikte seyahatinizi kolaylaştıracak önerilerim var.
#Çocuklu SeyahatHamilelikte 2 veya daha fazla kaybın olması tekrarlanan düşük olarak adlandırılıyor. Bu kaybın sebebi diyabet, pıhtılaşma bozuklukları gibi hastalıklar olabilirken bazı durumlarda genetik yapı, rahim yapısı veya anne adayının sürdürdüğü yaşam biçimi de tekrarlayan düşüklere neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, doğru tanıyla birlikte kayıpların önüne geçildiğinin altını çiziyor.
#Düşük Neden OlurBebeklerin hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için 2016 yılında “Geleceğin Ayak İzleri- İlk 1000 Gün” sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçiren Şebnem Öğredik Çavuşoğlu ile 10 Nisan’da 4. sü düzenlenecek olan zirvenin detaylarını konuştuk.
#İlk 1000 GünHer anne bebeğinin ilk sözcüklerine tanıklık etmek, kendisinin sesini duyduğunda sakinleşen yüzüne şahit olmak ister. Ancak bazı şartlarda bu durum söz konusu değildir. Çünkü bebekte gelişen işitme kayıpları, bebeğin dünyadan yayılan sesleri duyamamasına neden olurken ilk sözcüklerinin heyecanını da yaşamasına engel olur.
#İşitme Kaybı TipleriHamilelik tamamen kadını ilgilendiren bir durummuş gibi görünse de aslında erkeğin de bu sürece önemli katkısı vardır. Çünkü bir erkek olarak eşinin yanında olduğunda kadın kendisini daha bir güvende hisseder ve rahat bir hamilelik geçirir. Ancak durum erkekler için de karmaşıktır. Hiçbir fiziksel farklılık yaşamayan erkekler bu süreç konusunda oldukça bilgisiz kalır. İşte size bu dönem hakkında yardımcı olabilecek birkaç bilgi…
#HamilelikFulden’in anneannesini kaybediş hikayesi ile başlıyor, yara denen acıyla tanışması... Ve kendi bağırsak kanseri ile devam ediyor hastalıkla geçen yılları. Sahnede parladığı yıllardan tanıyorum onu. Şimdi kurduğu Hayaller Gerçek Olsa Derneği ile parlamaya devam ediyor.Kelebek adı verilen son yıllarda ismini duyduğumuz, yaşaması çok zor, hassas ve önemli hastalığın ilk sahip çıkanı tabii ki rahmetli Türkan Saylan.Şimdilerde Fulden’in sosyal medyada avaz avaz çığlıkları ile farkına varıyoruz bu yaralı yaşamın zorluklarına... Bu zorlukları, ömür boyu bu yaralarla yaşayacak Zeynep ve Ramazan’dan dinledim. Siz de yüreğinizle okuyun...
#Gülben ErgenSÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ, TEKİRDAĞ TABİP ODASI VE TEKİRDAĞ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İLE SAĞLIK HAKKINDA ÖNEMLİ İPUÇLARININ VERİLDİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARINA "DOĞUM ÖNCESİ-GEBELİK" KONUSUYLA DEVAM EDİLDİ.