Güncelleme Tarihi:
KBB Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, bebeklerde ve çocuklarda görülen işitme kayıplarını anlatıyor.
İletim tipi işitme kaybı: Dış ve orta kulaktaki tıkanıklıklardan kaynaklanan iletim tipi işitme kaybı, sesin iç kulağa iletiminde yaşanan sorunları tanımlar. Bu kapsama giren sorunlar; kulak zarı delinmesi, kireçlenme, orta kulak iltihabı…
Tek kulakta sensörinöral tip işitme kaybı: Tek taraflı sağırlık olarak da tanımlanan bu durum hayati dil ve konuşma becerilerini sekteye uğratarak çocuğun yaşamını olumsuz yönde etkiler. Doğuştan olabileceği gibi travmalara bağlı olarak da gelişebilir.
İki kulakta sensörinöral tip işitme kaybı:İç kulak ve daha üst işitme merkezlerinde yaşanan fonksiyonel bozukluk sebebiyle ortaya çıkar. İlk tip iletişim kaybından farklı olarak duyma azlığına konuşma bozukluğunun da eşlik etmesidir.
Normal duyma fonksiyonlarına sahip yeni doğan bebekler genellikle ani seslere karşı tepkilerini irkilerek veya sıçrayarak verirler. Sesin nereden geldiklerini anlayabildikleri için başlarını o yöne doğru çevirerek reaksiyon gösterirler. İkinci ayın sonunda artık farklı perde, şiddet ve tonlardaki sesleri işitebilirler. Daha sonraki aylarda ebeveynlerin sesini ayırt etmeye başlayan bebekler bazı sessiz harflerini de çıkartmaya başlar. Yavaş yavaş gülmeye ve bazı heceleri söylemeye başlayan bebek bir yaşına doğru anne, baba gibi kelimeleri rahatlıkla söyleyebilir.
Çevresinde olan bitenleri anlayamayan, duymadığı için iletişim kuramayan çocuklarda baş gösteren en tipik durum, mutsuzluktur. İnsanların kendisine ne dediğini anlayamayan çocuklar, hem mutsuzlaşır hem de giderek çevresinden uzaklaşmaya başlar. Çünkü insanların ne söylediklerini anlayamamaları onları zamanla utangaçlığa sürükler. Bu durum okulda da devam eder. Yaşadığı utangaçlık hem ders performansını hem de arkadaşlarıyla olan ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. En önemlisi de çocuk, kendine olan güvenini kaybeder ve işitme kaybını bir engel olarak kabul eder.
Çocuklarda işitme kaybının görülmesi ve bu durumun doğuştan ya da sonradan gelişmesi tedavi edilme şansını etkilemez. Erken fark edilen her çocuğun bu anlamda bir şansı vardır. Bu noktada çocuğa işitme fonksiyonunu geri kazandırmak için kulak içine veya beyin sapına yerleştirilen biyonik kulak cihazlarından faydalanılabilir. Ayrıca medikal ve cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.