Paylaş
Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kimdir Şebnem Öğredik Çavuşoğlu?
1992 yılında otomotiv sektöründe iş yaşamına başladım. 2000 yılında içimde taşıdığım girişimcilik tutkusunu fark ederek girişimcilik hayatının temellerini attım. Hemen sonrasında birçok markaya yaratıcı reklam, kurumsal iletişim ve stratejik marka iletişimi konusunda hizmet veren ajansım Hayaller Fabrikası’nı kurdum. İnsan hayatının İlk 1000 Gün’ünü tüm yönleriyle işleyen bir proje olan ve her yıl İstanbul’da düzenlenen Geleceğin Ayak İzleri – İlk 1000 Gün Zirvesi’ni hayata geçirdim.
Daha bilinçli ebeveynlerin ve daha bilinçli bir toplumun, daha sağlıklı ve daha temiz bir dünyada yetiştireceği mutlu, farkındalığı ve duyarlılığı yüksek yeni nesiller oluşturmak ve bunu sürdürülebilir kılmak hayalinden ortaya çıkan “Gelecekten Sorumluyum Platformu”nun da kurucusuyum.
Bebeklerin hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için 2016 yılında “Geleceğin Ayak İzleri- İlk 1000 Gün” sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçirdiniz ve bu yıl 10 Nisan’da 4. sü düzenleniyor. İlk 1000 Gün Zirvesi’ni hayata geçirmenizdeki en önemli etken nedir?
Anne olduğum ilk günden itibaren, farkında olduğum ve içimde burukluk yaratan en önemli şey, kendi küçük dünyam dışında, dokunamadığım yerlerde bir şeylerin hep ters gidiyor olduğuydu. Görmezden gelmek, şikayet etmek, bir şeyler yapmaktan vazgeçmek ya da kabullenmek yerine, bir deniz yıldızı yaratmak ve bu deniz yıldızını denize kavuşturmak gerekliliğinin benim için bir sorumluluk olduğunu ve bu sorumluluğu hayata geçirmek için derin bir tutku duyduğumu farkettim.
Geleceğin Ayak İzleri – İlk 1000 Zirvesi böyle bir sorumluluğun tutkuya dönüşme hali aslında. Kendi iç yolculuğumda bunun yaşam amacım olduğunu keşfetmem, bu keşfimi projelendirmem ve bu projeyi hayata geçirmemle doğdu. Bir anne olarak kendi çocuğum için en iyisini düşünür, planlar ve hayata geçirirken, kızım Alara dışında dokunabildiğim her çocuğun hayatını değiştirmek için “İlk 1000 Gün”de yaşadığı her şeyin sonraki yaşantısında etkisi olduğunu ebeveynlere, günde birden fazla bebeğe ulaşan profesyonellere ve aslında toplumun tümüne anlatarak yola çıkmaya karar verdim.
Zirveyi annelere annelik serüveninde yalnız olmadıklarını hissettirmek ve daha bilinçli bir annelik dönemi yaşamalarına destek olmak, alanında uzman kişilerden öğrenilmesi gereken bilgilerle bireylerin ilk 1000 günü daha güvenli yaşamalarına olanak sağlamak, ebeveynler, uzmanlar, markalar, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek ilk 1000 gün dönemindeki anne ve bebek sağlığına dikkat çekmek ve ilk 1000 günün önemi hakkında farkındalık yaratan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla düzenliyoruz.
İlk 1000 gün kavramı annelere ne ifade ediyor peki?
Hamileliğin ilk gününden bebeğin 2 yaşına kadar olan dönemine ilk 1000 gün diyoruz. İlk 1000 günde bebekler hiçbir dönemde olmadığı kadar hızlı büyür ve zihinsel kapasitelerinin önemli bir kısmına ulaşır. Hayatın ilk 1000 gününde, uzun dönemde çocuğun hatta erişkinin sağlığını etkileyen bazı durumları engellemek veya azaltmak mümkündür. Bu dönemde gebelik ve doğum sonrası bebeğin beslenmesi, bebeğin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve motor gelişimi çok önemli.
İnsan hayatındaki ilk 1000 gün neden bu kadar önemli? İlk 1000 gün anne ve bebek sağlığını nasıl etkiliyor?
İnsan bedeninde bütün organlar ilk 1000 günde gelişir. Annenin hamile kaldığı ilk andan, bebek ikinci yaşını doldurana kadar olan süreyi kapsar 1000 gün. Beyin ve bağışıklık sistemi bu 1000 gün içinde gelişiyor. Hamilelikte tek hücreyle başlayan yaşam, iki yaşın sonunda artık tam anlamıyla bir insan bedenine dönüşüyor. Bu yüzden insan hayatındaki ilk 1000 gün oldukça önemlidir.
Ve dünya çapında yapılan araştırmalar gösteriyor ki; insan hayatının ilk 1000 gününde yaşananlar sonraki yaşamına etki ediyor.
4. düzenlenen bu zirvenin amacı nedir? Bu zirve ile kimlere ulaşmak istiyorsunuz?
Annelere annelik serüveninde yalnız olmadıklarını hissettirmek, daha bilinçli ebeveynler olmalarına katkı sağlamak istiyoruz. Alanında uzman kişilerden destek alıyoruz. Bebeğin ilk 1000 günü çok önemli. Amacımız ebeveynler, uzmanlar, markalar, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek bu konuya dikkat çekmek.
Bu seneki zirve hedefleri nedir?
Bu seneki hedefimiz daha fazla ebeveyne ulaşmak. Geçen sene 37 bin kişi zirvemizi online olarak izledi.
Bu sene 50 bin kişinin canlı yayınımızı izlemesini ve Zirve’de 300 anne ve babayı ağırlamayı hedefliyoruz.
Bu yıl konuşmacı olarak kimleri göreceğiz? Zirvede hangi konular ele alınacak?
Zirvede moderatörlüğünü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. İlknur Kılıç‘ın yapacağı bilimsel oturumda, “Neden aşı yaptırmalıyız” konusu tartışılacakken aynı zamanda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emrah Kol, gebelik takibi ve doğuma hazırlık hakkında bilinmesi gerekenleri katılımcılara aktaracak. Ardından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Anıl Yeşildal “Antibiyotiksiz İyileşmenin İpuçları”, Prof. Dr. Hilal Mocan “Bebek Beslenmesinde Yeni Trendler ve Gerçekler”, Hamile Eğitim Uzmanı ve Bebek Hemşiresi Ayşe Öner “İlk 1000 Günde Bebek Cilt Bakımının Önemi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirecek.
Zirvenin öğleden sonraki buluşmalarında ise Dr. Ali Evrim Doğan “Büyümenin Gerçek Tanımı ve Beslenmenin Önemi”, Familylab Kurucu, Aile Terapisti Yılmaz Atmaca “Sevgi ile Hayır Diyebilmek”, Uzm. Psk. Hande Kızılöz Uluca “Çocuğunuza Tepki Değil, Cevap Verin”, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Gökhan Mamur “BLW Yöntemi (Baby Led Weaning)” konularını ele alarak katılımcılara bilgi aktaracak.
Aynı zamanda zirvede Akut Derneği Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı Ali Nasuh Mahruki “Gelecekten Sorumluyum” başlıklı konuşması ile zirve katılımcıları ile buluşacakken, ünlü sunucu Tanem Sivar da annelik deneyimlerini katılımcılar ile paylaşacak.
İlk 3 seneye göre bu konuda bilinç ne kadar arttı? yapılan araştırma sonuçlarını bizimle paylaşabilir misiniz?
Türkiye'nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight ile birlikte yaptığımız araştırma, bizlere ilk 1000 gün bilinirliğin hızla yaygınlık kazandığını ortaya koyuyor. İlk 1000 gün bilinirliği 2016 yılında yüzde 25 iken 2017 yılında yüzde 35, 2018 yılında ise yüzde 49’lara yükseldi.
Sizce bu projenin sürdürülebilir olmasındaki en önemli etken ne oldu?
Bilimsel bir dayanağının olması, birbirinden yetkin isimlerden oluşan Danışma Kurulu ve Bilimsel Kurulumuzun vizyonu ve Zirveye katkısı yanında; Gelecekten Sorumluyum mottosu etrafında birleşen zengin sponsorluk yapısı Zirve’yi sürdürülebilir kıldı.
Zirveye katılmak isteyen ebeveynlerin ne yapması gerekiyor? Ücretsiz mi, ne zamana kadar kayıt olmaları gerekiyor vb.)
Zirveye katılmak isteyen ebeveynler www.geleceginayakizleri.com adresimizden kayıt yaptırarak ücretsiz olarak zirvemize katılabilirler.
Şehir dışında olan ya da farklı sebeplerle gelemeyecek olan ebeveynler ise Youtube kanalımız ve Facebook hesabımızdan Zirve’yi canlı olarak izleyebilirler.
Paylaş