Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiHamilelik bir biyoloji harikasıdır. Ancak yeni araştırmalar bu başarının bir bedeli olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, daha önce hiç hamile kalmamış kadınlara kıyasla hamile kalmış kadınların daha fazla biyolojik yaşlanma belirtisi gösterdiğini tespit etti. Araştırmaya göre, bir kadın ne kadar çok kez hamile kalmışsa, biyolojik yaşlanma hızı da o kadar hızlı oluyor. İşte çok ilginç detaylar…
#HamilelikGeçtiğimiz günlerde Yargıtay, emsal bir karara imza attı. Mahkeme, boşanma davası açan eşinin kilosuyla alay eden bir adamın ağır kusurlu olduğuna hükmetti. Kişilerin eşlerine karşı kullandıkları, "Kilolusun, şişko, bana yakışmıyorsun” gibi dış görünüşle ilgili hakaret içeren sözler 'duygusal şiddet' olarak değerlendiriliyor ve boşanma sebebi sayılıyor. Peki siz bu şekilde hakarete uğruyor musunuz? Hem böyle bir durumu yaşayanların hikayelerini dinledik hem de konunun hukuki boyutunu irdeledik.
#Kilo SorunuGeçtiğimiz günlerde Yargıtay, emsal bir karara imza attı. Mahkeme, boşanma davası açan eşinin kilosuyla alay eden bir adamın ağır kusurlu olduğuna hükmetti. Kişilerin eşlerine karşı kullandıkları, "Kilolusun, şişko, bana yakışmıyorsun” gibi dış görünüşle ilgili hakaret içeren sözler 'duygusal şiddet' olarak değerlendiriliyor ve boşanma sebebi sayılıyor. Peki siz bu şekilde hakarete uğruyor musunuz? Hem böyle bir durumu yaşayanların hikayelerini dinledik hem de konunun hukuki boyutunu irdeledik.
#Kilo Problemi‘Evlendikten sonra neden kilo alıyoruz’ sorusunun net bir cevabı yok ama çoğu çift bu konuda sorun yaşıyor. Bazen eşlerin ikisi birden kilo alıyor bazen biri alırken diğeri bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Biz de bu serimizde hem benzer sorunlar yaşayanlarla hem de konunun uzmanları ile konuştuk.
#EvlilikHem doyurucu hem de zararsız en önemli yeşillikler içerisinde semizotu gelir. Özellikle salatası yapılması ile beraber sofraların vazgeçilmez kültürleri arasında yer alır. Bununla beraber semizotunun gaz ve şişkinlik yapıp yapmadığı merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, semizotu gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Taşıdığı önemli besin kaynakları ile beraber pırasa önemli sebzeler içerisinde gelir. O yüzden mutlaka dengeli bir şekilde tüketilen önemli yeşillikler arasında bulunur. Fakat aynı zamanda gaz ve şişkinlik yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, Pırasa gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Özellikle gebeliğin planda olmadığı zamanlarda ertesi gün hapları reçetesiz olarak kullanılır. Eczanelerden temin edilen bu hapın emzirme döneminde kullanılıp kullanılmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, emzirirken ertesi gün hapı kullanılabilir mi? Ertesi gün hapı emen bebeğe zarar verir mi detayları ile derledik.
#EmzirmeDoğum sonrası ve emzirme dönemleri ile doğum öncesi dönem hormonal değişiklikleri beraberinde getirir. Doğumdan sonra vücut zamanla iyileşmeye başlar. Bu süreç, eski bakım prosedürüne geri dönülerek ve etkili adımlar eklenerek daha verimli hale getirilebilir. Emzirme sürecinde kullanılan ürünlerin içeriğine ekstra özen gösterilmeli mutlaka uzman hekime danışılmalıdır. Günlük rutinlere ekleyerek kısa sürede toparlanma sağlayabilirsiniz. Yapılabilecekler ise şu şekildedir:
#Doğum SonrasıESTETİK ve plastik cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, anne estetiğinin, özellikle hamilelik ve emzirme dönemi sonrasında anne vücudunda meydana gelen deformasyonların giderilmesi için tasarlanmış vücut şekillendirme prosedürlerinin özel bir kombinasyonunu ifade ettiğini belirterek cerrahi yaklaşımın genellikle bir meme ve karın şekillendirme prosedürü ile başladığını ve ardından gereken diğer prosedürlerin eklendiğini kaydetti.
#1Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsTürkiye’nin tanker uçaklarını yenilemenin zamanı geldi. 60 yıldır kullanılan Boeing 707 platformundaki tanker uçakları değiştirilecek. Ekonomik ömürlerini tamamlayan uçakların yerine Airbus ve Boeing öne çıkmak için yarışacak. Ve artık bu işin acil karara bağlanması gerekiyor.
#Tanker UçakAmenore Latince kökenli bir kelimedir. Tıp sektöründe bir hastalığı belirtmek amacıyla kullanılmaktadır. Kadınların adet dönemiyle ilgili bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla da sadece kadınlarda görülmektedir. Amenore kendi içerisinde de belirtileri nedeniyle bazı alt dallara ayrılmaktadır. Sizler için amenore nedir, belirtileri nelerdir ve amenore tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Amenore Nedir Belirtileri Nelerdir?Anne olmak bir kadının hayatındaki dönüm noktalarından biridir. Karnında 9 ay 10 gün boyunca taşıdığı yavrusu ile kavuşmak dünyada eşi benzeri ve tarifi mümkün olmayan bir hissi yaşatır. Ancak daha önce deneyimlenmeyen bu dönem kadına duygusal inişler-çıkışlar yaşatırken, bedenen yaşanan değişimler de yeni annenin ruh halini etkileyebiliyor.
#LiposuctionTürkiye’de koronavirüse karşı aşılama hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli grupların aşılanması sürüyor. Araştırmalar ise hamilelerin de risk grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi, hamileyken yaptırılan aşının koruyuculuğu bebeğe geçer mi?
#Hamilelikte Aşı Yaptırılır MıHamilelik dönemi oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, dikkat edilmediği durumlarda birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu özel zamanları en rahat ve sağlıklı şekilde atlatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Bu konular arasında beslenme de ilk sıralarda yer alıyor. Dengeli beslenmenin önemli olduğu kadar bazı yasaklarla da karşı karşıya kalınabilir…
#HamileDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa Depresyonu