Paylaş
Doğru emzirme tekniği annenin meme ucunun korunmasında büyük önem taşır. Eğer bebek sadece meme ucunu kavrıyor ve emiyorsa çatlak ve ağrı kaçınılmazdır. Bebeğin ağzını tam açarak hem meme ucu hem de 2-3 cm’lik meme çevresini de emmesi lazım ki meme ucu içerde bebeğin damağına yaklaşsın ve zarar görmesin.
Bu dönemde özellikle sabun ve ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin sık temasından kaçınılması gerekiyor. Gerekirse pH’ı 5.5 olan, dermatolojik olarak test edilmiş sabunlar kullanılabilir. Emzirme sonrası bölgeyi sadece ılık suyla yıkamak yeterlidir, hatta emzirmeden sonra biraz sütün kuruyup kalmasının bölgede oluşan hassasiyet ve kızarıklığı önlediği konusunda çalışmalar da mevcuttur. Bakımda ise özellikle “lanolin” maddesi içeren kremlerin çatlayan, kuruyan ve hassaslaşan bölgeye sürülmesi faydalı olur.
Emzirmeye ara vermeyin: Bu tür durumlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta emzirmeye ara vermemektir. Çünkü süt biriktiğinde hem ağrıyı hem de iltihap oluşma ihtimalini arttırır.
Doğru teknikle emzirin: Çatlaklarda bebeğin doğru teknikle emmesini sağlamak eğer yanlışlıkla meme ucunu kavrarsa ağzının köşesine parmağınızı sokarak emzirmeye ara vermek ve doğru teknikle emzirmeye devam etmek önemlidir.
Banyo sırasında masaj yapın: Ağrı ve şişlik durumunda bölgeye sıcak kompresler günde 3 defa 10 dakika süreyle uygulanabilir ve banyo sırasında masaj yapılabilir. Genelde bu şekilde süt kanalında oluşan hafif tıkanıklıklar emzirmenin de devam etmesiyle açılır. Fakat yoğun ağrı, şişmede artma, halsizlik, terleme gibi belirtiler de varsa göğüs iltihabı oluşmuş olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Gerekirse uzmana başvurun: Göğüs cildinde kaşıntı, sulanma, döküntü oluşması bazen uygulanan kremler ve bulaşıcı olmayan bir mantar türü olan “kandida” nedeniyle görülebilir. Böyle bir sıkıntı yaşarsanız bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.
Paylaş