Paylaş
Hamilelikte meme ve meme bakımı, doğum sonrası süt ve sütlenme süreci için çok önemli bir rol oynamaktadır. Gebelik süresince oluşan en büyük belirtilerden biri de memede olan anatomik değişikliklerdir. Bu süreçte memede ele gelen şişlikler olabilir, meme üzerindeki damarlar belirginleşir ve meme ucu yani aerola kısmı iyice koyu kahverengi bir hal alır. Malum, bu süreçte tüm vücut bebeğe en iyi şartlarda hizmet vermek amacıyla hazırlanmaktadır. Bundan dolayı tüm vücut hazırlık içindeyken meme de bu hazırlıklardan üzerine düşeni yapmaktadır.
Doğum öncesi meme dolgunlaşır, az miktarda da laktasyon başlar, memeden akıntı şeklinde süt gelebilir. Eğer akıntıda kan veya irin görünümü mevcutsa bu akıntıları doktorunuza mutlaka danışmanız gerekmektedir. Dolayısı ile anne adayı bilmelidir ki akıntıların rengi önemlidir. Normal olan akıntı sarı-beyaz renkte olmalıdır. Yeşilimsi, kanlı olan sıvılar ise anormal sıvılardır; bunları mutlaka sitolojik olarak ya da ultrasonografik olarak kontrol ettiriniz. Unutmayın ki memeden gelen her akıntı veya hissedilen kitle masum değildir. Bu nedenle rutin kontrol edilmelidir.Meme, annenin veya her kadının bakımlı, güzel görmek istediği ve aynı zamanda kadın olduğunu hatırlatan bir organıdır. Bunun için anne memesine gerekli özeni göstermek isteyecektir. Meme dolgunlaştıkça, hassasiyet arttıkça meme çatlamaya başlayacaktır, bundan dolayı anne çatlakları önlemek için doktoruna danışarak çatlak önleyici kremler sürebilir. Bu kremler memeyi yumuşatarak estetikliğinin bozulmasını ve çatlamasını önlemeye yardımcı olabilir. Ancak mutlak koruyacağı anlamına gelmez.
Meme başının hem çatlaklardan korunması hem de doğduğu zaman emzirilecek olan bebek için hazır olması gerekmekte. Doğum öncesi birkaç hafta önce krem kullanımı meme başı çatlaklarını azaltacaktır. Meme bakımı sadece gebelik döneminde değil, doğumun akabinde de çok çok önemli role sahiptir. Yani meme bakımı sürekli olması yapılması gereken bir durumdur. Meme doğumdan sonra ılık sularla temizlenmelidir. Anne bu bakımı bebeği her emzirmeden önce ve sonra yaparsa meme kendini toparlar. Ayrıca meme, bebeğin ağzına girdiği için temizlenmeli ve bir sonraki emzirmeye hazır olmalıdır ancak bazı ürünler temizleme gerektirmez. Meme anne için bebeğiyle arasındaki kutsal bağdır ve anneyi bebek için özel ve güzel hissettiren bir bağdır. Bundan dolayı memenin sağlıklı ve bakımlı olmasını her anne ister.
Memede doğum sonrası apse veya enfeksiyon gibi sorunlar rastlanabilirken, maalesef memenin malign yada kötü huylu hastalıkları da gebeliğin getirdiği hormonal etkiler nedeniyle gebelik döneminde büyüyebilir ve ele gelen kitle halini alabilir. Bu nedenle ele gelen her lezyon aksi ispat edilinceye kadar şüpheli kabul edilip temiz olduğu ispat edilmelidir. Meme hamilelikte ve tüm hayat kadının yaşantısında önemli yere sahiptir ve bu nedenle meme bakımınızı ve muayenenizi yapınız, yaptırınız.
Paylaş