Halet Çambel haberleri sayfasında Halet Çambel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 141 Halet Çambel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2017 Dünya Kadınlar Günü kapsamında Google tarafından gerçekleştirilen doodle, internet kullanıcılarının ilgisini çekti. Hemen hemen her özel güne özel olarak doodle hazırlayan Google, 2017 Dünya Kadınlar Günü kapsamında güzel bir arama ekranı hazırlamayı unutmadı. Dünya genelinde başarılara imza atan kadınları temasında kulanmayı ihmal etmeyen Google, ülkemizden de bir isme yer verdi. İşte, Dünya Kadınlar Günü 2017 ve doodle'ın ayrıntıları
#Halet ÇambelSon dönemde kampüs alanında üst üste bomba düzenekli araç bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu, “Çok korktuk ve endişelendik. Son yaşananlar güvenlik önlemlerini artırmamızı gerekli kıldı. Bu yalnızca Türkiye ile ilgili de değil. 1996’da Yale Üniversitesi’nde 4, şimdi ise 400 güvenlikçi var, 4000 noktada da kamera var” yorumunu yaptı.
#Gülay BarbarosoğluGoogle, üstü kapalı açık hava müzesi oluşturarak, Türkiye'de "yerinde koruma modeli"ni gerçekleştiren ilk arkeolog, ilk Hititolog, Türkiyeli ilk kadın eskrimci ve 1936 yılında Berlin'de yapılan olimpiyatlara eskrimci olarak Türkiye'den katılan ilk kadın sporcu olan Halet Çambel’i unutmadı. Ülkelere göre değişik doodle’lar tasarlayan Google, Halet Çambel'e özel bir görselle karşımıza çıktı. Peki, Halet Çambel kimdir? İşte detaylar...
#GoogleTürkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor. Bundan tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurdu. Cumhuriyet’in yetiştirdiği nesiller bağımsız, onurlu, gururlu vatandaşlar olarak her alanda başarılara imza attı. Hey Gidi Yıllar sayfamıza konuk olmuş, farklı alanlardan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden duayen isimlerin anı ve değerlendirmeleriyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; daha nice başarılı 100 yıllara!
#İTÜBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaKitle turizminin başkenti Muğla’da geçen yıllarda yaşanan yangınlar sonrası başlayan bilinçli, sürdürülebilir turizm atağında ‘doğaya saygı’ hem turistler hem de turizmciler için artık daha önemli hale geldi. Geçen hafta gittik, yerinde gördük. Sorumlu turist bekleyen Akyaka, 12 aylık bir destinasyon olduğunu kanıtlarcasına, kasım sonunda pek çok yerde kar başlamışken yaşadığı ‘küçük bahar’la karşıladı bizi...
#MuğlaBELEDİYELERİN temel görevlerinin dışındaki sosyal hizmetleri ilgimi çeker. Öğrenciler söz konusu olunca duyurmak isterim. Bazı belediyeler bu konuları, her türlü iletişim aracıyla duyurur. Bazıları çok da ses çıkarmaz. Bana göre Çanakkale Belediyesi genelde sessiz kalanlardan. Bu tür hizmetlerle ilgili bilgi istedim Çanakkale’den. Bütçe elverdiğince yapılan yardımlarla ilgili notları özetledim. Son satır dikkatimi çekti, Başkan Ülgür Gökhan belki kızacak ama, başlığa aldım. Çanakkale Belediyesi’nin sosyal yardım ve hizmetlerinden özetler:
#1Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve neolitik çağın izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü'nde, 5 bin yıllık sandık mezar bulundu. Arkeolojik alanda incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, mezar içinde pişmiş ve farklı formlarda kapların bulunduğunu belirterek, "Kazı başkanı hocam bir müjde verdi, 'Sandık tipi bir mezar açtık ve Çayönü'nü 3 bin yıl daha yaklaştırdık' dedi. Biz de heyecanlandık, geldik, gördük. İçinde pişmiş ve farklı formlarda kapların bulunduğu, çok ince, zarif, estetik kapların olduğu bir mezar" dedi.
#DiyarbakırDiyarbakır'ın Ergani ilçesinde 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve neolitik çağın izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü'nde, 5 bin yıllık sandık mezar bulundu. Arkeolojik alanda incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, mezar içinde pişmiş ve farklı formlarda kapların bulunduğunu belirterek, "Kazı başkanı hocam bir müjde verdi, 'Sandık tipi bir mezar açtık ve Çayönü'nü 3 bin yıl daha yaklaştırdık' dedi. Biz de heyecanlandık, geldik, gördük. İçinde pişmiş ve farklı formlarda kapların bulunduğu, çok ince, zarif, estetik kapların olduğu bir mezar" dedi.
#DiyarbakırAstroloji her daim insanların ilgi odağı olduğu konulardan bir tanesini oluşturmuştur. Bu sebepten dolayı da burçlar günümüzde büyük bir öneme sahip olmaktadır. 27 Ağustos tarihinde doğmuş olan kişilerin hangi burç olduğunu, bu burcun yükselenini, özelliklerini, 27 Ağustos tarihinde gerçekleşmiş olayları ve bu tarihte doğmuş olan ünlüleri ve futbolcuları sizler için derledik.
#27 Ağustos Hangi Burç Ve Burcu Ne?Sunay Akın, ‘Şiirli Yastık’ta yakın tarihimizden bilinen olayların bilinmeyen ayrıntılarını, adları anılmayan kahramanların gizli kalmış yaşamöykülerini belgelerde, kitaplarda arkeolojik kazılar yaparak tatlı dille, sık sık gülümseterek, bazen de hüzünlendirerek anlatıyor.
#Sıunay AkınÇocukluğu Sultanahmet’teki Bizans Sarayı kalıntılarında saklambaç oynayarak geçiyor. Otostopla yaptığı seyahatlerde Anadolu’ya âşık oluyor. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’nda başladığı kariyerinde 30’dan fazla kazı yapan ödüllü arkeolog Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, ilk kazı deneyimlerini, “Oda arkadaşlarım bir ilk tunç çağı mezarlığından çıkardığımız kafataslarıydı. Bayağı muhabbetimiz olurdu” diye anlatıyor.
#Mehmet ÖzdoğanDünya üzerinde arkeologluk mesleği itibar gören mesleklerden bir tanesidir. Dünya genelinde ünlü arkeologlar bilinse de ilk kadın arkeolog daha çok merak edilmektedir. İlk kadın arkeolog son günlerde iyice araştırılmaya başlanmıştır. Peki ilk kadın arkeolog kimdir? Türkiye'de e Dünya'da önemli kadın arkeologlar kimlerdir? İşte ilk kadın arkeolog ile ilgili tüm bilgiler.
#İlk Kadın Arkeolog Kimdir?Bursa’da köy denince akla gelen ilk yer kuşkusuz Cumalıkızık, yalnız en az onun kadar güzel bir köy daha var: Misi… Cumalıkızık’ın gölgesinde kalmış olsa da sevileni tarafından oldukça sahiplenilmiş. Hatta Türkiye’nin en iyi korunan köylerinden biri. Özellikle İstanbul’a yakın olması da Misi’yi hafta sonu gezileri için ideal kılıyor. İşte Misi Köyü’nde gezilecek yerler…
#Misi Köyüİstanbul Üniversitesi’nin Laleli kampüsünde, uzun yıllardır planları yapılan Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi açıldı. Okulun avlusuna kurulan, içinde 500’den fazla arkeolojik buluntu ve esere yer verilen müzeyle ülkemizde bu alanda pek çok ilki gerçekleştiren Prof. Halet Çambel’in de bir hayali gerçek oldu.
#İstanbul ÜniversitesiGazeteci-yazar Özlem Özdemir, İlham Veren Cumhuriyet Kahramanları serisinde 'Öncü Kadınlar' kitabının ardından 'Öncü Erkekler' kitabını okurla buluşturdu. Tarihteki önemli kişilikleri gelecek nesillerle buluşturmayı hedefleyen Özdemir'le kitap serisini konuştuk.
#KitapTürkiye’de ‘kadın hakları’ sorunu yoktur. Türk kadınları haklarını ta 1930’larda elde etmişlerdir. Türkiye’de ‘ezen’ ve ‘ezilen’ sorunu vardır. Bugün ezen ‘erkek’ de olabilir ‘kadın’ da… Ama ezilenler? Onlar hep aynı: Güçsüzler, çocuklar, hayvanlar ve doğa!
#Tarihe Yön Veren 100 KadınTürkiye mucizelerle dolu bir ülke… Kadın haklarından çocuk haklarına kadar pek çok konuda sadece bölgemizde değil, dünyada da öncü bir ülke. Özlem Özdemir’in Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan ‘İlham Veren Cumhuriyet Kahramanları - Öncü Kadınlar’ kitabını okuyunca ülkemin tarihiyle bir kez daha gurur duydum.
#Özlem Özdemir