Paylaş
Editörlüğünü yaptığım “Tarihe Yön Veren 100 Kadın” adlı kitap dün Hürriyet Kitap’tan çıktı. Kitabın danışma kurulunda çok değerli isimler yer aldı: Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, Prof. Dr. Günay Kut, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ. Bu kitap hazırlanırken, listede yer alan Türk kadınlarının hayatını bir kez daha okuyunca hem büyük gurur duydum hem de heyecanlandım. Kimler yok ki? Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, dünyanın ilk çocuk hakları mitingini Taksim Meydanı’nda yapan Nakiye Elgün, ilk kadın kimya profesörümüz Remziye Hisar, elinde balta ile işgalci düşmana saldıran Nene Hatun, milli mücadele kahramanı Kara Fatma, dünyanın en saygın Hitit araştırmacısı Halet Çambel, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, ilk kadın seramikçimiz Füreya Koral, dünyaca ünlü ressamımız Fahrelnisa Zeid, operanın gelmiş geçmiş en mükemmel isimlerinden Leyla Gencer ve daha kimler kimler… Bu isimleri düşününce Cumhuriyet’in ne büyük nimet olduğunu bir kez daha anladım.
Dün kadınlar günüydü. Cinsiyetçi söylemlerin havada uçuştuğu bir dönemde “Hangi kadın hakları?” diye sordum. Bugün 'kadın hakları' sorunu Arap yarımadasında, Mağrip ülkelerinde, Afganistan'da, İran'da, Pakistan'da vardır. Oradaki kadınlar doktor olamaz, yargıç olamaz, arabaya binemez, başını açamaz, hatta futbol maçı bile izleyemez. Türkiye'de kadın hakkı arayanlar, biraz da ezilenlerin haklarına odaklanmalılar... Türkiye'de kadın hakları sorunu yoktur. Bu sorun, Cumhuriyet aydınlanmasıyla ta 1930'larda ortadan kalkmıştır. Türkiye’deki sorun ezenle ezilenin sorunudur ve bu da cinsiyet tanımaz. Ne kadınlar tanıyorum erkekleri ezen, ne erkekler tanıyorum kadınları ezen... Güçsüzlerdir asıl ezilen, asıl hakkı aranması gereken... Hayvanlardır, çocuklardır, doğadır, yoksullardır! Herkesin birbirini anladığı, her canlıya varlığından dolayı saygı duyduğu ve sevdiği bir dünya diliyorum. Bu dünya sokakta yürüyen kedinin de dünyası, başını yukarı kaldırıp yeşeren ağacın da, çocuğun da, kadının da, erkeğin de, hayvanın da…
KODLAMA EĞİTİMİ NEDEN GEREKLİ?
Bu hafta Hürriyet TV’de yayımlanan ‘Çocuklarla Bir Ömür’ programımızın bu haftaki konuğu Oyun Tasarımcısı ve Akademisyen Dr. Yavuz Samur. Kendisiyle “Kodlama eğitiminin önemini” konuştuk.
HADİ GİDELİM
Annemin portresini çiziyorum
Minik sanatçılar Sanatçı Emel Özyol’un eğitmenliğinde annelerinin portrelerini çizecek, daha sonra da o resimleri çerçeveleyip annelerine hediye edecekler.
Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün
Saat: 15.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0212) 348 78 67
Bebekler müzede
Bebekler ilk müze gezilerini bu buluşma ile gerçekleştiriyor. 16-22 ve 23-28 aylık bebeklere özel “Oyuncak Müzesi İlk Gezim” buluşması sizi ve bebeğinizi bekliyor.
Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 10.00/11.15
Fiyat: 55 TL
Tel: (0216) 359 45 50
Kukla oyunu
Bu atölyede çocuklar ünlü yönetmen Parajanov’un çeşitli malzemelerle farklı alanlarda üreteceği film sahnesi taslakları, kostümler, objeler, resimler gibi eserlerinin yer aldığı sergiyi gezecekler.
Yer: İstanbul-Pera Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 11.00
Fiyat: 45 TL
Tel: (0212) 334 99 00
Hapşuu
TRT Çocuk’un sevilen çizgi filmi Hapşuu bu kez tiyatro sahnesinde. Kaybolan güneşi arayan Hapşu ve arkadaşları yardımlaşmayı ve paylaşmanın önemini anlatıyor.
Yer: İstanbul-Kadıköy Duru Tiyatro
Tarih: Yarın
Saat: 15.00
Fiyat: 28,50 TL
Tel: (0216) 338 56 36
Paylaş