Ayrıntı Yayınları yeni dönem hazırlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Eylül ayında çok çeşitli alanlardan çeviri eserlere yer verecek olan yayınevi “Dünyanın Bütün İşçileri” ve “Beauvoir Olmak” kitaplarını çıkaracak. Ayrıca Can Gürses’in son romanı “Bir Ömrün Takvimi” de bu liste içinde beklenenler arasında.
#Sayım Çınar20 yıllık Elgiz Müzesi, 11 yaşındaki İzmir Arkas Sanat Merkezi’nden gelen ‘Doğa, Bahçeler ve Düşler’ sergisiyle gündeme umut, renk, güzellik ve sanat aşılıyor. Bu verimli değiş tokuşun ikinci perdesi ise 26 Mart’ta Elgiz’den Arkas’a taşınacak ‘Mitler ve Hayaller’ sergisiyle açılacak.
#Doğa, Bahçeler Ve DüşlerBu iki kavrama sanatçıların gözünden bakmak için bu hafta Galerist ve Arter’deki sergilere uğrayın. Galerist’te geçen hafta açılan sergiye Leonard Cohen’in ‘Gerçek aşk iz bırakmaz’ dizesi ilham vermiş. Arter’in 17 Şubat’ta açılacak ‘OyunBu’ sergisiyse çocukluk ve oyun kavramlarına odaklanıyor.
#GaleristTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartŞeffaflık ve matlık, toprak ve büyüme gibi temaların birlikte sorgulanacağı bir proje olarak şekillenen Pera Müzesi’ndeki ‘Kristal Berraklığı’ sergisinin küratörü Elena Sorokina, “Bana göre hiçbir sanat eseri tek boyutlu olmadığı için sergi de asla düz bir çizgi değildir. Sergi süresince dünyanın içinden geçtiği dönem yüzümüzü ekolojiye ve iklimsel mutasyona çevirmemize önayak oldu” diyor.
#Kristal BerraklığıGaleri Nev İstanbul’da açılan ‘Müstesna Kadavra’ başlıklı sergi, hareket ile durağanlık, yaşam ile ölüm, organik ile inorganik, gerçek ile temsil, parçalanma ve bütünlenme gibi ikiliklerin ötesinde, başka varoluş ve birliktelik olasılıkları için düşünsel ve fiziksel bir imkân alanı sunuyor.
#Müstesna KadavraOdunpazarı Modern Müze’nin yeni sezonunu açan karma sergi ‘Günün Sonunda’ 36 sanatçının 40’ı aşkın eseriyle hepimizi yerkürenin geleceği üzerine düşünmeye çağırıyor. Sergi soruyor: “Yerküre, ‘biz’ olmadan yaşamaya devam edebilir. Peki türümüz bu bilgiyi özümseyerek doğanın içinde var olmanın daha saygılı yollarını arayacak mı?”
#Günün Sonunda“Geçmiş gelecek Altan’ı ilgilendirmez, Altan hep şimdi vardır. Şimdinin içinde gelecek zaten vardır” diyen Bilge Gürman’ın sözleri Arter’de retrospektifi açılan Altan Gürman’ı keşfetmek, daha önce keşfettiysek de yakından tanımak için kulağımıza küpe olmalı.
#Altan GürmanOsmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin önemli yapılarından biri olan Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü, 16. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç koleksiyonundan eserler ile ‘İçimdeki Çocuk’ sergisine ev sahipliği yapıyor.
#Abdülmecid Efendi KöşküYıllardır üzerine umutsuzluk bulutları çöken İstanbul yeni bir kültürel patlamanın eşiğinde. Uzmanların şimdiden Türk sanatında ‘üçüncü dalga’ dedikleri bu atılımın en önemli ayağı Dolapdere’de açılan çağdaş sanat müzesi Arter. Dünyadaki benzerlerine meydan okuyan Arter sanat dünyamızda oyunu değiştirecek. Kurucu direktörü Melih Fereli’yle bir araya geldik. Müzenin kuruluşuyla ilgili bilinmeyenleri, Koç ailesinin rolünü ve projenin misyonunu konuştuk.
#Dolapdereİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek. Bu kez odağında, insanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara antropoloji ve arkeolojinin araçlarıyla bakan güncel sanat çalışmaları var. Böylece iki ay boyunca sanat ve ekoloji arasındaki ilişki de tartışmaya açılıyor. 25 ülkeden 56 sanatçı ve sanatçı kolektifinin toplam 220 eserine yer verecek bienale Türkiye’den 8 sanatçı katılıyor. Bu yıl 36 sanatçı etkinlik için sıfırdan yeni eser üretti. Henüz hâlâ kurulmakta olan sergi mekânlarını tek tek gezdik, sizi bekleyen işleri gördük. İşte bienal rehberiniz...
#İstanbul Kültür Sanat Vakfıİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali’nde yer alacak sanatçılar açıklandı. Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünde, 14 Eylül–10 Kasım 2019 tarihleri arasında ücretsiz olarak düzenlenecek Yedinci Kıta başlıklı bienalde, üç farklı mekânda, sekizi Türkiye’den olmak üzere 26 ülkeden 57 sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserleri sergilenecek.
#16. İstanbul Bienaliİstanbul’da henüz hiçbir özel müzenin olmadığı yıllardan başlayarak ilk sergilerini açtığı bir kuşağı bugünlere taşıyan, uluslararası sanat ortamıyla tanıştıran Galeri Nev İstanbul, açılışından 2018 yılı sonuna kadar 101 sanatçıyla gerçekleştirdiği 254 sergiyi belgeleyen ‘ARŞİV: 1987-2018’e ev sahipliği yapıyor. Sergi vesilesiyle buluştuğumuz galerinin kurucusu Haldun Dostoğlu’yla hem Nev’i hem de çağdaş Türk sanatının son 30 yıllık serüvenini konuştuk.
#Galeri Nev İstanbulTürkiye’nin yeni nesil sanatçı platformu BASE bu yıl 20-23 Aralık 2018 tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda yeni nesil sanatçıları sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. İlk yılında 12 bin ziyaretçiyi ağırlayan BASE’te, bu yıl 29 üniversiteden 93 yeni mezun sanatçı adayının 105 yapıtı yer alacak.
#Base TalksFulya Erdemci küratörlüğündeki Cappadox çağdaş sanat sergilerinin ilginç yanı doğanın gösterdiği yolu izleyerek bir yere varmaları... ‘Sessizlik’ temalı bu yılki sergi, başladığı noktaya dönen bir rota izliyor: Ortahisar’ın kalesinin sağından girip dere tepe dolanan bir kurdeleyi izlerseniz kalenin sol yanına çıkıyorsunuz, ya da tam tersi. Büyüleyici; Kapadokya’nın doğasının kendi büyüleyiciliğine yaslanmayan bir büyüleyicilik üstelik.
#Cappadox 2018Hürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat Eseri‘ANAYASAYI ihlal’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı önceki gün sanatçı dostları İstanbul’daki Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti.
#Gazetehaberleri