Hafıza Kaybı haberleri sayfasında Hafıza Kaybı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1174 Hafıza Kaybı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Henüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüŞiddetli baş ağrısı ile hastaneye giden ABD'li bir kadın acil serviste son 30 yılını unutmuş olarak gözlerini açtı... 56 yaşındaki Kim Denicola uyandığında hala 1980'lerde yaşayan bir genç kız olduğunu düşünüyordu.
#TGA19 yaşında geçirdiği kaza nedeni ile hafızasını kaybeden İngiliz adamın 30 yaşında dinlediği bir şarkı hayatını değiştirdi. 20 yıl içinde yeniden okuma yazmayı öğrenip çocukluk hayalini gerçekleştiren Thomas Leeds'in hikayesi hem dış basında hem sosyal medyada büyük ilgi gördü...
#Thomas Leedsİngiltere'de yaşayan 2 çocuk annesi kadının hayatı geçirdiği beyin iltihabı sonrası cehenneme döndü. Bir sabah aynaya baktığında gençlik halini karşısında gören kadın uzun süre 1970'lerde yaşadığına inandı. İşte İngiliz basınında geniş yer bulan o hikaye ve hastalığın iki önemli belirtisi...
#Ensefalitİngiltere'de yaşayan bir çocuk babası adam nadir görülen bir hastalığa yakalandı ve geçirdiği kritik ameliyat sonrası bir aydan uzun bir süre komada kaldı. Komadan uyandığında hiçbir şey hatırlamayan adamı hayatını değiştirecek bir sürpriz bekliyordu...
#KomaEsenyurt'ta, geçirdiği kaza sonrası hafıza kaybı yaşayan kadın için doktorunun “Şok geçirmesi lazım" demesi üzerine, akrabaları kurusıkı tabanca ile saldırı düzenledi. O anlar ise cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerin ortaya çıkması üzerine polis işlem başlattı.
#EsenyurtEsenyurt'ta, geçirdiği kaza sonrası hafıza kaybı yaşayan kadın için doktorunun “Şok geçirmesi lazım" demesi üzerine, akrabaları kurusıkı tabanca ile saldırı düzenledi. O anlar ise cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerin ortaya çıkması üzerine polis işlem başlattı.
#IstanbulGeçen hafta Cambridge Üniversitesi’nden uzmanlar istemediğimiz anıları değiştirebilmenin, hatta belki silmenin mümkün olabileceğini açıkladı. Peki, bizi biz yapan tecrübelerimizse eğer, anılarımızı sildirmek kendimize ait bir parçadan da vazgeçmek değil midir?
#Hafıza KaybıHırvatistan'da yaşanan bir polisiye vaka haberi ülke sınırlarını aşarak dünya basınına konu oldu. Yüzü gözü kan içinde ve kim olduğunu hatırlamayan bir kadın mükemmel İngilizce konuşmasıyla dikkat çekmişti. Gizemli kadının kim olduğu ve yaşam hikâyesi ortaya çıkınca ise herkes adeta şoke oldu.
#HırvatistanHırvatistan'da yaşanan bir polisiye vaka haberi ülke sınırlarını aşarak dünya basınına konu oldu. Dünya basınının manşetlerine taşıdığı olayda polis ekipleri günler önce bulunan, kim olduğunu hatırlamayan ve "profesör gibi" İngilizce konuşan kadının kimliğini teşhis etmeye çalışıyor.
#HırvatistanErmenistan'dan tatil için geldiği Türkiye'de bilinmeyen nedenle hafızasını yitirdiği iddia edilen Mariam Mkrtchyan (31) ortadan kayboldu. Kadının Kuşadası'nda arkadaşlarıyla tatil yaptıktan sonra bilinmeyen bir şekilde hafızasını yitirdiğini iddia eden İstanbul'daki arkadaşı Şahin Kuş, Mkrtchyan'ın son olarak Silivri Selimpaşa'da görüldüğünü söyledi.
#KayıpKenan İmirzalıoğlu'nun sunduğu Kim Milyoner olmak İster'de yarışmacı Serdar Bey'in hayat hikayesi duyanları üzdü. Serdar Bey'in trafik kazası sonucu hafızasını kısa bir süre kaybettiğini anlatan eşi karşısında Kenan İmirzalıoğlu gözyaşlarını tutamadı.
#Kenan İmirzalıoğluBeylikdüzü’nde yolun karşısına geçerken araba çarpması sonucu yaralanan kadın, şoka girerek kısa süreli hafıza kaybı yaşadı. Sedyeye alınan kadın çevredeki vatandaşlara, ”Hiçbir şey hatırlamıyorum. Bana araba çarpmadı demi?” diye sorarken, yaşanan kaza anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.
#BeylikdüzüYoğun yaşam tarzı ve sürekli bir şeyleri düşünmek zorunda olmak bizleri unutkanlığa meyilli hale getiriyor. (Gerçekten de, bu hafta aranızdan kaç kişi anahtarlarını kaybetti ya da alışveriş merkezindeki arabanızı nereye park ettiğinizi unuttunuz?) Zihinsel olarak güçlü kalmak için hemen hemen her yerde ve her zaman yapabileceğiniz, bilimsel olarak desteklenen birkaç beyin jimnastiği egzersizini aşağıya bırakıyoruz.
#HafızaStresli iş yaşamı, şehir içinde koşturmaca, trafik derken hepimiz pek çok şeyi unutuyoruz. Günümüzde gençler için de ciddi bir problem olan unutkanlık, beyindeki kesin hafıza ve geçici hafıza bölümlerindeki problemlerden kaynaklanıyor. Ama unutkanlık ne zaman ve hangi yaşta tehlikeli? Ne zaman masum? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız unutkanlıkla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Hafıza KaybıHayatı bir gece, milyonda 5 kişide görülen bir rahatsızlık sonucu alt üst olan ve hafızasını kaybeden Gülseçen'in eşi Ferhat Elçi, "Gülseçen 5 yıl sonunda ayağa kalktı. Artık bazı kelimeler söyleyebiliyor, hayata bağlılığı, canlığını ve heyecanını gözlemliyoruz ve bu da bize büyük bir güç veriyor" dedi.
#Gülseçen ElçiHayatı bir gece, milyonda 5 kişide görülen bir rahatsızlık sonucu alt üst olan ve hafızasını kaybeden Gülseçen'in eşi Ferhat Elçi, "Gülseçen 5 yıl sonunda ayağa kalktı. Artık bazı kelimeler söyleyebiliyor, hayata bağlılığı, canlığını ve heyecanını gözlemliyoruz ve bu da bize büyük bir güç veriyor" dedi.
#Ferhat Elçiİngiltere'de emekli spor eğitmeni Tracey O'Neill, geçirdiği protez kalça ameliyatları sonrası ciddi sağlık sorunları yaşadı. Yapılan araştırmalar sonucunda, Tracey'e nakledilen protezin kobalt zehirlenmesine yol açtığı ortaya çıktı. 2009-2017 yılları arasında dünya genelinde 100 binden fazla insana bu protezin nakledişmiş olabileceği düşünüldü.
#Ameliyat38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansHenüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimer‘Dolandırıcılık’ ve ‘suç örgütüne üye olma’ suçlamasıyla kardeşi Bahar Candan’la birlikte yargılanan kamuoyunda Nihal Candan olarak bilinen Gülnihal Çiçek, ilk kez savunma yaptı. Çiçek savunmasında gözyaşlarına boğularak, “Hukuk fakültesini bitirdim. Ancak bu olay nedeniyle mesleğimi yapamıyorum. Örgüt ve örgüt üyeliği nedir sadece dijital platformdan izlediğim kadarıyla biliyorum” dedi.
#Nihal CandanKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuKahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Hatay’da enkazda çıkarılan ve yakınlarının aylardır haber alamadığı 26 yaşındaki Merve Ateş için ailesi kayıp ilanı vermişti. Merve Ateş'in mezarı yapılan DNA eşleşmesi sonucu İskenderun ilçesinde mezarlıkta bulundu.
#HatayKahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Hatay’da enkazda çıkarılan ve yakınlarının aylardır haber alamadığı 26 yaşındaki Merve Ateş için ailesi kayıp ilanı vermişti. Merve Ateş'in mezarı yapılan DNA eşleşmesi sonucu İskenderun ilçesinde mezarlıkta bulundu.
#HatayGÜNDELİK hayatı etkileyecek derecede hafıza kaybı, yer ve zaman kavramının kaybedilmesi, tarihleri ve özellikle son zamanda öğrenilenleri hatırlayamama, konuşma ve yazma yetkinliğinde azalma alzheimer hastalığının belirtileridir. Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, alzheimer hastalığının hafıza düşünme ve davranış yeteneklerini yavaş yavaş bozan ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirterek, önemli bilgiler paylaştı.
#1Sosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler sazan sarmalı yöntemiyle onlarca kişiyi dolandıran bir şebekenin üyesi oldukları iddiası ile tutuklandı. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve çeşitli tartışmaların odağında olan Nihal Candan, süreçle ilgili ayrıntıları CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'a anlattı.
#Bahar CandanSosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler sazan sarmalı yöntemiyle onlarca kişiyi dolandıran bir şebekenin üyesi oldukları iddiası ile tutuklandı. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve çeşitli tartışmaların odağında olan Nihal Candan, süreçle ilgili ayrıntıları CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'a anlattı.
#Nihal CandanAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerSık sık tekrarladığım ve iyi yaşlanmanın da yaşlılıkta hayat kalitesinin korumanın da en önemli belirleyicileri olarak kabul ettiğim “ALTIN ÜÇGEN”in -hatırlayalım, o üçgenin bir köşesinde DURMA! bir köşesinde DÜŞME! bir köşesinde de ÜŞÜTME! yazar- vazgeçilmez belirleyicilerinden biri olan “DÜŞME SORUNU”nun aslında 2 temel sebebi var.
#YaşlanmaMersin'de otobüste darp edilen engelli yaşlı adam ve eşi, olaydan sonra psikolojik sorunlar yaşadıklarını belirterek, sanıklara verilen cezaya ve tahliye kararına itiraz edeceklerini bildirdi. Hamdiye Polat, 'Polat, "Yine biz suçlandık. Raporlara itiraz ediyorlar. Adaletin raporu parayla mı alınıyormuş? Kendi yaptığını hep bizim üzerimize atıyor. Biz ona nasıl sopa atarız, nasıl dayak atarız biz? İkimiz yaşlıyız.' şeklinde konuştu.
#MersinMersin'de otobüste darp edilen engelli yaşlı adam ve eşi, olaydan sonra psikolojik sorunlar yaşadıklarını belirterek, sanıklara verilen cezaya ve tahliye kararına itiraz edeceklerini bildirdi. Hamdiye Polat, 'Polat, "Yine biz suçlandık. Raporlara itiraz ediyorlar. Adaletin raporu parayla mı alınıyormuş? Kendi yaptığını hep bizim üzerimize atıyor. Biz ona nasıl sopa atarız, nasıl dayak atarız biz? İkimiz yaşlıyız.' şeklinde konuştu.
#OtobüsAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda Takviyesi