Hafıza Kaybı haberleri sayfasında Hafıza Kaybı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1187 Hafıza Kaybı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Henüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüŞiddetli baş ağrısı ile hastaneye giden ABD'li bir kadın acil serviste son 30 yılını unutmuş olarak gözlerini açtı... 56 yaşındaki Kim Denicola uyandığında hala 1980'lerde yaşayan bir genç kız olduğunu düşünüyordu.
#TGA19 yaşında geçirdiği kaza nedeni ile hafızasını kaybeden İngiliz adamın 30 yaşında dinlediği bir şarkı hayatını değiştirdi. 20 yıl içinde yeniden okuma yazmayı öğrenip çocukluk hayalini gerçekleştiren Thomas Leeds'in hikayesi hem dış basında hem sosyal medyada büyük ilgi gördü...
#Thomas Leedsİngiltere'de yaşayan 2 çocuk annesi kadının hayatı geçirdiği beyin iltihabı sonrası cehenneme döndü. Bir sabah aynaya baktığında gençlik halini karşısında gören kadın uzun süre 1970'lerde yaşadığına inandı. İşte İngiliz basınında geniş yer bulan o hikaye ve hastalığın iki önemli belirtisi...
#Ensefalitİngiltere'de yaşayan bir çocuk babası adam nadir görülen bir hastalığa yakalandı ve geçirdiği kritik ameliyat sonrası bir aydan uzun bir süre komada kaldı. Komadan uyandığında hiçbir şey hatırlamayan adamı hayatını değiştirecek bir sürpriz bekliyordu...
#KomaEsenyurt'ta, geçirdiği kaza sonrası hafıza kaybı yaşayan kadın için doktorunun “Şok geçirmesi lazım" demesi üzerine, akrabaları kurusıkı tabanca ile saldırı düzenledi. O anlar ise cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerin ortaya çıkması üzerine polis işlem başlattı.
#EsenyurtEsenyurt'ta, geçirdiği kaza sonrası hafıza kaybı yaşayan kadın için doktorunun “Şok geçirmesi lazım" demesi üzerine, akrabaları kurusıkı tabanca ile saldırı düzenledi. O anlar ise cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerin ortaya çıkması üzerine polis işlem başlattı.
#IstanbulGeçen hafta Cambridge Üniversitesi’nden uzmanlar istemediğimiz anıları değiştirebilmenin, hatta belki silmenin mümkün olabileceğini açıkladı. Peki, bizi biz yapan tecrübelerimizse eğer, anılarımızı sildirmek kendimize ait bir parçadan da vazgeçmek değil midir?
#Hafıza KaybıHırvatistan'da yaşanan bir polisiye vaka haberi ülke sınırlarını aşarak dünya basınına konu oldu. Yüzü gözü kan içinde ve kim olduğunu hatırlamayan bir kadın mükemmel İngilizce konuşmasıyla dikkat çekmişti. Gizemli kadının kim olduğu ve yaşam hikâyesi ortaya çıkınca ise herkes adeta şoke oldu.
#HırvatistanHırvatistan'da yaşanan bir polisiye vaka haberi ülke sınırlarını aşarak dünya basınına konu oldu. Dünya basınının manşetlerine taşıdığı olayda polis ekipleri günler önce bulunan, kim olduğunu hatırlamayan ve "profesör gibi" İngilizce konuşan kadının kimliğini teşhis etmeye çalışıyor.
#HırvatistanErmenistan'dan tatil için geldiği Türkiye'de bilinmeyen nedenle hafızasını yitirdiği iddia edilen Mariam Mkrtchyan (31) ortadan kayboldu. Kadının Kuşadası'nda arkadaşlarıyla tatil yaptıktan sonra bilinmeyen bir şekilde hafızasını yitirdiğini iddia eden İstanbul'daki arkadaşı Şahin Kuş, Mkrtchyan'ın son olarak Silivri Selimpaşa'da görüldüğünü söyledi.
#KayıpKenan İmirzalıoğlu'nun sunduğu Kim Milyoner olmak İster'de yarışmacı Serdar Bey'in hayat hikayesi duyanları üzdü. Serdar Bey'in trafik kazası sonucu hafızasını kısa bir süre kaybettiğini anlatan eşi karşısında Kenan İmirzalıoğlu gözyaşlarını tutamadı.
#Kenan İmirzalıoğluBeylikdüzü’nde yolun karşısına geçerken araba çarpması sonucu yaralanan kadın, şoka girerek kısa süreli hafıza kaybı yaşadı. Sedyeye alınan kadın çevredeki vatandaşlara, ”Hiçbir şey hatırlamıyorum. Bana araba çarpmadı demi?” diye sorarken, yaşanan kaza anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.
#BeylikdüzüYoğun yaşam tarzı ve sürekli bir şeyleri düşünmek zorunda olmak bizleri unutkanlığa meyilli hale getiriyor. (Gerçekten de, bu hafta aranızdan kaç kişi anahtarlarını kaybetti ya da alışveriş merkezindeki arabanızı nereye park ettiğinizi unuttunuz?) Zihinsel olarak güçlü kalmak için hemen hemen her yerde ve her zaman yapabileceğiniz, bilimsel olarak desteklenen birkaç beyin jimnastiği egzersizini aşağıya bırakıyoruz.
#HafızaStresli iş yaşamı, şehir içinde koşturmaca, trafik derken hepimiz pek çok şeyi unutuyoruz. Günümüzde gençler için de ciddi bir problem olan unutkanlık, beyindeki kesin hafıza ve geçici hafıza bölümlerindeki problemlerden kaynaklanıyor. Ama unutkanlık ne zaman ve hangi yaşta tehlikeli? Ne zaman masum? Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız unutkanlıkla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Hafıza KaybıHayatı bir gece, milyonda 5 kişide görülen bir rahatsızlık sonucu alt üst olan ve hafızasını kaybeden Gülseçen'in eşi Ferhat Elçi, "Gülseçen 5 yıl sonunda ayağa kalktı. Artık bazı kelimeler söyleyebiliyor, hayata bağlılığı, canlığını ve heyecanını gözlemliyoruz ve bu da bize büyük bir güç veriyor" dedi.
#Gülseçen ElçiHayatı bir gece, milyonda 5 kişide görülen bir rahatsızlık sonucu alt üst olan ve hafızasını kaybeden Gülseçen'in eşi Ferhat Elçi, "Gülseçen 5 yıl sonunda ayağa kalktı. Artık bazı kelimeler söyleyebiliyor, hayata bağlılığı, canlığını ve heyecanını gözlemliyoruz ve bu da bize büyük bir güç veriyor" dedi.
#Ferhat ElçiGüney Kore'de yaşanan korkunç uçak kazasının ardından acılı aileler hükümete isyan etti. Ulaştırma Bakanlığı'nın açıkladığı ölüm listesinde karışıklık olduğunu belirten aileler, kaza alanından 288 km kilometre uzaklıktaki başkent Seul'de açıklama yapılmasına tepki gösterdi. Felaketten sağ kurtulan iki uçuş görevlisi, ilk sözlerini söylerken bir yolcunun, 3 dakikada gelen felaketten hemen önce "Son sözlerimi söyleyeyim mi?" mesajı attığı bildirildi.
#Güney KoreO dünyanın en sevilen, en çok satan yazarlarının başında geliyor. Kariyeri boyunca okurlarını gizemden gizeme sürükleyen Agatha Christie'nin kendi hayatında da öylesine gizemli bir olay var ki aradan geçen 98 yıla karşın bir türlü aydınlatılamıyor.
#Agatha ChristieHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomBilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansSon zamanlarda hafızanızın eskisi gibi olmadığından mı endişeleniyorsunuz? Ya da etrafınızdaki bazı kişilerin Alzheimer ya da demans olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Bu konuda bir bilgi sahibi olmak için en doğru yol tabii ki konunun uzmanına danışmak ama bundan önce yapacağınız çok basit ve kolay bir testle demans hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
#Demans51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeKan basıncı yüksek olduğu için doğumu başlatılan bir annenin doğum sırasında kalbi durdu. Doktorlar bebeği almaya çalışırken bir başka ekip ise anneyi hayata döndürmeye çalışıyordu. Bebek de nefes almadan doğdu ama doktorlar onu hızlıca hayata döndürebildi. Fakat aynı şeyi anne için yapmaları çok kolay görünmüyordu. Sebebi ise en az yaşananlar kadar korkutucuydu...
#Doğum12 yaşındayken radyo programı yapmaya başladı. Yayıncılıktan hiç kopmadı ama psikolojiye de meraklıydı, bu alanda eğitim gördü. Klinik psikolog Gökhan Çınar YouTube’daki Bana Göre TV kanalında ‘Katarsis’, ‘Katarsis X-tra’ ve ‘FÜG’ adlı programları yapıyor. Hem Okan Bayülgen, Haluk Levent, İrem Derici gibi ünlü konukları ağırlıyor hem de toplumsal meselelere odaklanıyor. Bir yandan da yaptığı gösteriler dolup taşıyor.
#Gökhan Çınarİngiltere'de emekli spor eğitmeni Tracey O'Neill, geçirdiği protez kalça ameliyatları sonrası ciddi sağlık sorunları yaşadı. Yapılan araştırmalar sonucunda, Tracey'e nakledilen protezin kobalt zehirlenmesine yol açtığı ortaya çıktı. 2009-2017 yılları arasında dünya genelinde 100 binden fazla insana bu protezin nakledişmiş olabileceği düşünüldü.
#Ameliyat38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansHenüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimer‘Dolandırıcılık’ ve ‘suç örgütüne üye olma’ suçlamasıyla kardeşi Bahar Candan’la birlikte yargılanan kamuoyunda Nihal Candan olarak bilinen Gülnihal Çiçek, ilk kez savunma yaptı. Çiçek savunmasında gözyaşlarına boğularak, “Hukuk fakültesini bitirdim. Ancak bu olay nedeniyle mesleğimi yapamıyorum. Örgüt ve örgüt üyeliği nedir sadece dijital platformdan izlediğim kadarıyla biliyorum” dedi.
#Nihal CandanKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuKahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Hatay’da enkazda çıkarılan ve yakınlarının aylardır haber alamadığı 26 yaşındaki Merve Ateş için ailesi kayıp ilanı vermişti. Merve Ateş'in mezarı yapılan DNA eşleşmesi sonucu İskenderun ilçesinde mezarlıkta bulundu.
#HatayKahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Hatay’da enkazda çıkarılan ve yakınlarının aylardır haber alamadığı 26 yaşındaki Merve Ateş için ailesi kayıp ilanı vermişti. Merve Ateş'in mezarı yapılan DNA eşleşmesi sonucu İskenderun ilçesinde mezarlıkta bulundu.
#HatayGÜNDELİK hayatı etkileyecek derecede hafıza kaybı, yer ve zaman kavramının kaybedilmesi, tarihleri ve özellikle son zamanda öğrenilenleri hatırlayamama, konuşma ve yazma yetkinliğinde azalma alzheimer hastalığının belirtileridir. Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, alzheimer hastalığının hafıza düşünme ve davranış yeteneklerini yavaş yavaş bozan ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirterek, önemli bilgiler paylaştı.
#1Sosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler sazan sarmalı yöntemiyle onlarca kişiyi dolandıran bir şebekenin üyesi oldukları iddiası ile tutuklandı. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve çeşitli tartışmaların odağında olan Nihal Candan, süreçle ilgili ayrıntıları CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'a anlattı.
#Bahar Candan