Yazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatKültür mantarıyla hazırladığımız, kremayla zenginleştirdiğimiz davet sofralarına çok yakışan bir çorba ile başlıyoruz bugün. Eğer kültür mantarı dışında başka mantarlar varsa evinizde onlarla da hazırlayabilirsiniz. Lokantalarda, restoranlarda içtiğiniz çorbaları aratmayacak. Kremalı mantar çorbası davet sofralarında da yer verebileceğiniz pratik bir çorba. Dokusu ve harika bir çorbadır. İşte, sizler için hazırladığım kremalı mantar çorbası, patatesli sulu köfte, üç renkli irmik tatlısından oluşan Ramazan 23. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüSahurlarda çoğu zaman akşamdan kalma yemekleri yiyor veya masayı şarküteri ürünleri, peynir, zeytin ve reçelle donatıyoruz. Hatta mutlaka çay demliyoruz. Oysa bu tip beslenme bizi gün içinde daha çok susatır ve acıktırır. Ramazanda zorlanmadan oruç tutmak istiyorsanız tavsiyelerime kulak verin.
#SahurMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı Yumurtaİster krepten yapıp yağda kızartın, ister hazır yufkayla sarıp fırında pişirin. Bu sıcak günlerin en pratik öğünleri benim için ‘avcı’sından çiböreğine, hatta hamursuz pişen türlü versiyonuna çeşit çeşit yaz börekleridir... Günün her saatinde, çocuklara veya misafirlere sunabileceğiniz bu tariflerimi kabak, patlıcan gibi sevdiğiniz mevsim malzemeleriyle dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
#Yaz BöreğiMehmet Yalçınkaya hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Masterchef'in yeni sezonu öncesinde esnaf kitabını çıkardı. Basına yansıyan "Acun Ilıcalı'nın yüzüne dolar fırlattı. Somer Şef ile kavgalı" iddialarını ilk kez yanıtlayan Mehmet Şef, Acun Ilıcalı ile hiçbir zaman için parayla ilgili bir sohbet içerisine girmedim. Hiçbir sözleşmeyi okumadım" dedi. İşte devamı...
#Mehmet YalçınkayaYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıKahvaltıların ve ara öğünlerin vazgeçilmezi oldukça nefis börekler olmaktadır. Bazı zamanlarda ise akşam yemeği masasında veya çay vaktinde lezzetli börekler olduğu görülmektedir. Böreğin fırında pişmesi daha iyi olmaktadır. Börek kaç dakikada pişer? Fırında börek kaç dakikada ve kaç derecede pişirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Börek Kaç Dakikada Pişer?Ramazan ayıyla birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başladı. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 3. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 15 Nisan Perşembe gününe özel iftar menüsü...
#RamazanSabah kahvenizi farklı bir koyda yudumlarken öğlen yemeğinizi hangi koyda yemek istediğinizi planlıyorsanız siz de kendinizi Bodrum’un keyifli kollarına bırakmışsınız demektir. Attığınız her adımda doğanın cömertliğine hayran kalacağınız bir yer Bodrum. Yazı ayrı kışı ayrı keyifli... Kamp sandalyenizi masanızı alıp en sevdiğiniz restorandan alacağınız yemeklerle dilediğiniz yerde kendi sofranızı kurabileceğiniz gibi kumlara uzanıp evinizde hazırladığınız yiyeceklerle de hoşça vakit geçirebilirsiniz Bodrum’da…
#BodrumRamazan ayının gelmesiyle birlikte herkesin aklında nasıl beslenmeliyiz sorusu yer edinmeye başladı. Ramazan ayında vücut direncimizin düşmemesi için yediklerimize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan’da sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz sorularına yanıt verdi.
#RamazanBoşnak böreği, Boşnak mutfağının en sevilen ve bilinen lezzetlerinden biri. Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Peki, Boşnak böreği nasıl yapılır, püf noktaları neler? İşte, adım adım Boşnak böreği tarifi
#Boşnak BöreğiÖğlen yemeği öncesi, yüzlerce lezzet çeşidini bünyesinde barındıran Anadolu'dan üç şehir ve üç lezzet önerisi... Soğuk kış günlerinde kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan Şanlıurfa'nın yöresel lezzetlerinden tirit, gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilen Gaziantep mutfağının yeni tadı kiremitte lavaş kebabı ve Bursa'nın Kazancı Mahallesi'nde yıllar sonra kokusu yeniden yükselen Boşnak böreği...
#Anadolu Lezzetleri