Sabri Esat Siyavuşgil, “Halk, hayal perdesinin ilk defa Bursa’da kurulduğuna, Karagöz’le Hacivat’ın Bursa’da yaşamış hakikî birer şahsiyet olduğuna o kadar inanmıştır ki, bunun aksini iddiaya kalkışmak, adeta mukaddesata dil uzatmak gibidir.” diye konuşur. Eski(mez) şehrin ortasında yükselen Karagöz- Hacivat’ın anıt-mezarı ve hemen karşısındaki Karagöz Müzesi de söz konusu tavrın somut halidir. “Perde kurdum, ışık yaktım, açıldı Bursa’da bahtım” sözleri, Karagöz’ün Bursa dağarcığına dair ipuçları verir zaten.
#Hacivat Ve Karagöz TarihiTarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanAtatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı Almanya genelinde büyük bir coşkuyla kutlandı. STK’ların organize ettiği etkinliklere bölgelerdeki başkonsoloslarımız da katıldı. Münih, Duisburg, Bottrop, Köln, Nürnberg ve Bremen’de yapılan etkinliklere çok sayıda veli de katıldı.
#AlmanyaBursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLFilmler, diziler şehirlerin hatta ülkelerin tanıtımı için fırsata dönüşebiliyor. Kınalı Kar dizisiyle turizmden payını alın Cumalıkızık gibi... Bugünlerde ise Bursa Bülbülü filmi gündemde... Film Bursa’nın 80’lerdeki değerlerini ve hatıralarını yaşatıyor...
#KEBAP VE KESTANE ŞEKERİOsmanlı başkenti olmanın mimari mirasını günümüze taşıyan tarihi ve güzel kent Bursa’yı çocuklar da çok seviyor. Tarihi kişiliklerle ilgili bilgileri somut olarak görebiliyor, dünyadaki benzerleriyle yarışan bilim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) Ay yürüyüşünü deneyimleyebiliyorlar. Henüz plan yapmayanlara sömestirin ikinci yarısı için önerilerimiz var.
#SeyahatTürkiye’nin ilk oyuncak müzesi ünvanını alan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi özel yapısı sayesinde özellikle çocukların kaliteli vakit geçirebileceği alanlardan biridir. İzmir’in tepe manzarasına sahip olan bu yer, Dünya’da bulunan üçüncü oyuncak müzesidir. İzmir belediye başkanı tarafından yapılan bu yer özellikle çocukların sanat anlayışını geliştirmek için kurulmuştur. Sizler için Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Ümran BaradanSinema, tiyatro, televizyon ve dijital yayın dizileri… Hepsinde var! Ancak gönlü en çok henüz ilkokuldayken izleyici olarak gidip ‘Bu büyülü dünyaya aşık oldum’ diye tarif ettiği tiyatroda… Ortaokulda sahneye çıkıyor, lisede profesyonel oyunlarda oynuyor. O günden sonra da sahneden hiç inmiyor. Türk tiyatrosunu geçmişten geleceğe taşıyan bir sembol olan meşhur ‘Dümbüllü Kavuğu’nun da sahibi, usta oyuncu Şevket Çoruh ile hem eski albümleri karıştırdık hem de tiyatronun hallerini konuştuk.
#Arka SokaklarArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaCahit Kaşıkçılar, 90’ların oyunculukları ile kült olmuş dizisi “Gerçek Kesit”te tanındı. “O dönem yokluklar içerisinde çekim yapıyorduk” diyen Kaşıkçılar, şimdilerde çocuk tiyatrosu yapıyor. Oyuncu, “Sarı Bıyık” lakabını aldığı bıyığını hiç kesmediğini söylüyor: “Sarı bıyıktan ekmek kazanıyoruz, hiç kesmedim.”
#Cahit KaşıkçılarAkşamcıların piri sayılan ve fıkraları dilden dile anlatılan Bekri Mustafa’nın sandukası, 90’lı yıllarda Eminönü’ndeki imar çalışmaları sırasında İstanbul’un fethi sırasında savaşmış olan Şeyh Abdurraif Şamadani Hazretleri’nin sandukasının yanına konuldu.
#Abdurraif ŞamadaniSofraları tatlandıran bekleyişleri, edebiyata ilham veren mahyaları ve şehri sarmalayan manevi atmosferiyle İstanbul’da ramazan, şehrin en ışıltılı hallerini görmek için bir fırsat sunar... Bu fırsatı pandemi nedeniyle tam olarak yaşayamasak da ‘nurdan yazıları’ hatırlayıp mis gibi pide kokularının peşinde kenti gezebiliriz.
#GazetehaberleriBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenlenen 2020-2021 kültür ve sanat etkinlikleri tanıtım toplantısında, hem geçen yıl hayata geçirdikleri kültür sanat faaliyetlerini hem de yeni dönemde yapılacak çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Başkan Aktaş, “Geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiğimiz etkinliklerden geriye kalan, halkımızın yüzündeki tebessüm ve gözlerinde gördüğümüz ışık oldu. Biz o tebessümü kaybetmemek ve o ışığı söndürmemek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#Bursa