Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: "Güneydoğu coğrafyası bereketli toprağın tam merkezidir, biz bu toprağı harekete geçirir, buna fonksiyon verirsek emin olun bu bölge bütün Türkiye'yi ve Avrupa'yı besler" açıklamasında bulundu.
#Ahmet Eşref FakıbabaBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#DepremABD ziyareti sırasında Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bizim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmamızın akabinde İsrail delegasyonunun tavırlarına dikkat ettiyseniz, çok garip bir tavır içindeydiler. Çünkü kendilerini savunacak halleri yok" dedi. F-35 sorunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünya makarna üretiminde lider ülkelerden Türkiye’de ‘durum’ krizi yaşanıyor. Bazı üreticilerin maliyet avantajı sağlamak için üretimde ‘durum buğdayı’ yerine ‘ekmeklik buğday’ kullandığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, bundan yüzde 15 ila 20 arasında fiyat avantajı sağladığını söyleyen sektör temsilcileri; yaşanan bu durumun kaliteyi düşürdüğünü, tüketicileri yanılttığını ve haksız rekabetin yaşanmasına yol açtığını savunuyor.
#MakarnaKuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremCumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında Türkiye’de faaliyete geçen Shell, elektrikli şarj istasyonlarına yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Togg ile anlaştıklarını hatırlatan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Yurtiçinde yaygın bir şebeke kurmayı hedefliyoruz. 400 lokasyona 600’ün üzerinde hızlı, yani 180 kWh veya üzerinde özelliği olan şarj cihazlarını monte edeceğiz” dedi.
#Shellİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir televizyon kanalında gündeme ilişkin önemli konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Taksim'deki saldırının planlayıcılarından olan Bilal Hassan'ın Bulgaristan'dan alındığını söyleyen Soylu, "Bulgaristan'da olduğunu tespit ettik. Edirne'den bize teslim ettiler. Bulgar Bakan ile görüştüm başka bir adreste bulmuşlar." ifadelerini kullandı. Paris'te yaşanan olaylar sonrası taziye mesajı paylaşan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'na da tepki gösteren Soylu, "Bu ölen, KCK yürütme kurulu üyesi. Buna bizim ülkemizde iki siyasi partinin genel başkanları başsağlığı diliyor. Yazıklar olsun." dedi. Öte yandan Bakan Soylu, "Gabar Dağı'nda 7 terörist vardı, 4'ü etkisiz hale getirildi, şimdi 3 kaldı. Cudi Dağı tertemiz." şeklinde konuştu.
#Süleyman SoyluEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, IV. Türk - Alman Enerji Forumunda yaptığı konuşmada "Ülkemiz komşu ülkelerdeki doğal gazın Batı’daki pazarlara ulaştırılmasında, şu an olduğu gibi gelecekte de kritik roller üstlenebilir" dedi.
#Fatih DönmezHizmet İhracatı ve İşbirliği Çalıştayı’na katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Küresel ihracattan aldığımız pay, son 20 yılda 4 kattan fazla arttı. İlk çeyrekte yüzde 7.3 büyüme kaydeden ekonomimizin, 2022 yılında da güçlü büyüme trendini sürdürmesini bekliyoruz” dedi ve hizmet ihracatının da pandeminin etkilerini geride bıraktığını ifade etti.
#Mehmet MuşOrman Yüksek Mühendisi, KÜREM-DER Başkanı Faruk Çebi, “İstanbul’da da heyelan sorununun çözümü için ‘Kırsal Dönüşüm Projesi’nin hızla uygulamaya konması kaçınılmaz olmuştur. İvedilikle uygulamaya koyulması zaruridir” diyor ve aksi halde olabilecekleri şöyle sıralıyor:
#Faruk ÇebiHürriyet gazetesinin Mersin International Port (MIP), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Belediyesi, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Derya Grup ile birlikte düzenlediği Mersin Deniz Taşımacılığı Zirvesi’nde konuşan Mersin Vali Yadımcısı İbrahim Küçük, “Mersin Türkiye’nin en önemli liman şehirlerinden biri konumunda. Türkiye’nin ihracatına ve ithalatına yön veren, ülkemizin ticaretinin yönlendirildiği bir şehir. Bu yüzden Mersin’e büyük önem verilmesi gerekiyor” dedi.
#MersinKazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Mardin'deki Dara Antik Kenti’ni 1 yıl içinde yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin, Ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor. Böyle bir sayı beklemiyorduk ama çok sevindirici bir sonuç dedi.
#Dara Antik KentiKoronavirüs salgını yüzünden dünya genelinde yükselen gıda fiyatları, iklim krizine bağlı afetlerle de birleşince alarm vermeye başladı. Yayımlanan bilimsel raporlara göre, iklim krizinin önüne geçilmediği takdirde, 2050 yılında dünya genelinde tarım üretimi verimi üçte bir oranında düşecek. Bu çiftçilerin yüzde 50'den daha fazla üretim yapmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Hindistan, Rusya, ABD “nasıl önlem alırız”ı tartışıyor. Peki, Türkiye'de durum ne? İşte bugünümüzün ve yarınımızın fotoğrafı...
#İklim KriziGıda enflasyonunun yüzde 30’a dayanması üzerine temel gıda ürünleri fiyatlarındaki artışın önüne geçmek üzere arpa, buğday, mısır, yulaf, nohut, mercimek ithalatından alınan gümrük vergileri yılbaşına kadar sıfırlandı. Kahve ithalatından alınan vergide ise indirime gidildi. Sektör uzmanları, ithalatın yerli üreticiyi, çiftçiyi olumsuz etkilemeyeceğini un, yem, yumurta üretimini rahatlatacağını, fiyat artışlarının frenleneceğini ifade ediyor.
#GazetehaberleriTürkiye'de pek çok farklı bölgede bulunan ve günümüzde hala yoğun bir şekilde çıkarılan linyit, özellikle de kömür kaynaklı şekilde değerlendirilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin pek çok bölgesinde çıkarılan bir kaynak olan linyit, pek çok fabrikanın enerji bakımından kullandığı çok önemli bir madde olarak öne çıkar. Linyit nedir, nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan "2021 yılı için küresel olarak normalleşme beklentileri kapsamında ihracatımızın miktarda yüzde 10 artışla yaklaşık 23 milyon tona ulaşacağını, değerde ise yüzde 15 artışla yaklaşık 15 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
#ÇelikHelal jelatin ve kolajen üretimi için Balıkesir Gönen’de bir tesis kuran Uyguner Deri ile Jelyap, pandeminin etkileriyle daha da önem kazanan yerli ilaç üretimine ilaç kapsülleriyle katkı sağlayacak. Kapsüller için sığır derisinden elde edilen jelatin kullanılırken, biyomedikal kolajen de üretilecek. Bugüne kadar ithal edilen ürünleri ihraç edeceklerini belirten ortaklar, “Gönen’den Avrupa’ya, Amerika’ya ve Çin’e jelatin ve kolajen yollayacağız” dedi.
#GazetehaberleriAkdeniz ve Karadeniz’de enerji kaynağı arama ve tarama çalışmalarını sürdüren Türkiye, Karadeniz’de 320 milyar metreküplük gaz rezervi tespit etti. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Bu gaz Türkiye’nin ne kadarlık ihtiyacını karşılayacak? Türkiye, gazı nasıl çıkarmayı planlıyor? İşte bu soruların cevapları...
#Fatih Sondaj GemisiBakan Dönmez, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti. Bakan Dönmez, "(Karadeniz'de doğal gaz rezervi keşfi) Keşif ile birlikte ithalatımızda ciddi azalma bekliyoruz. Doğal gazı vatandaşlarımızın çok daha ekonomik fiyatlarla kullanabileceği altyapıyı oluşturmuş oluyoruz" açıklamasında bulundu.
#Haberİnsanlar, günlük düzenlerinin devamını sağlayabilmek için pek çok şeye gereksinim duymaktadırlar. Bu gereksinimler barınma, sağlık, giyinme ve beslenme olarak sıralanabilir. Örneği verilen bu ihtiyaçlar sonucunda ortaya ekonomik faaliyetler çıkmıştır. Ekonomik faaliyetlerde çalışılarak bu ihtiyaçlar karşılanır. Bu faaliyetler ise iki farklı sonuca sahiptir. Bir tanesi hizmet üretimi iken diğeri somut bir ürünün olduğu üretimdir. İşte, üretim, dağıtım ve tüketim ağı hakkında tüm detaylar.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Üretim Dağıtım Ve Tüketim Ağı Konu Anlatımıİnsanlar, toplumsal varlık oldukları için sürekli birbirleriyle iletişim halindedirler ve birbirlerine muhtaçtırlar. Bir insan bütün ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamadığı için bazı ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamak zorundadır. Bu zorunluluk sonucunda da ekonomik faaliyetler ortaya çıkmıştır. Bu dersimizde ekonomik faaliyetlerin neler olduğunu ve önemini derledik.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekonomik Faaliyetler Konu AnlatımıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ahmet Hakan'ın moderatörlüğündeki Tarafsız Bölge programına konuk olarak merak edilen soruları yanıtladı. Pakdemirli açıklamasında ‘Bayramın 4. Gününün akşam saatlerine kadar kurban kesilebilecek. İlk gün vatandaşlarımızın kurban pazarlarına yüklenmesine gerek yok. Pandemi öncesinden bu yana bakanlığımız kırmızı alarm seviyesinde çalışıyor’ dedi. Öte yandan "Mısır için müjdemizi verelim." diyen Pakdemirli, mısır alım fiyatını açıkladı.
#Tarım Ve Orman Bakanı