Hizmet ihracatı tırmanışta

Güncelleme Tarihi:

Hizmet ihracatı tırmanışta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 07:00

Hizmet İhracatı ve İşbirliği Çalıştayı’na katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Küresel ihracattan aldığımız pay, son 20 yılda 4 kattan fazla arttı. İlk çeyrekte yüzde 7.3 büyüme kaydeden ekonomimizin, 2022 yılında da güçlü büyüme trendini sürdürmesini bekliyoruz” dedi ve hizmet ihracatının da pandeminin etkilerini geride bıraktığını ifade etti.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hizmet İhracatçıları Birliği’nce Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki otelde düzenlenen Hizmet İhracatı ve İşbirliği Çalıştayı’na katıldı. Çalıştayda sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Muş, Türkiye’nin ithalat ve ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi verdi. Kamu ve özel sektör girişimleriyle ticareti daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini anlatan Muş, “Ülkemiz, mal ihracatında olduğu gibi hizmet ihracatında da uluslararası camiada adını duyurmuş bir ülke konumunda. Nitekim küresel ihracattan aldığımız pay, son 20 yılda 4 kattan fazla artmış. Ülkemizin küresel tedarik zincirlerindeki önemli konumunun yanı sıra kıymetli ihracatçılarımız ve birliğimizin ortaya koyduğu özverili çalışmaların katkıları da çok fazladır. Şüphesiz bu başarı, hepimizin eseridir. Hizmet ihracatımız, pandeminin etkilerini geride bırakmış, 2021 yılında bir önceki yıla göre, yüzde 62 artarak 57.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönem hizmetler dengesi ise 26.7 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. İhracatta ve ekonomik büyümede güçlü performansımızı sürdürmeye devam ediyoruz. İlk çeyrekte yüzde 7.3 büyüme kaydeden ekonomimizin, 2022 yılında da güçlü büyüme trendini sürdürmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hizmet ihracatı tırmanışta


Koronavirüs salgınının dünya ekonomisinde yarattığı olumsuzluğu Türkiye’nin geride bıraktığını anlatan Bakan Muş, “Salgının etkilerinin azalmasıyla küresel ekonomideki toparlanmada meydana gelen ivme akabinde, maalesef Rusya-Ukrayna Savaşı ile tekrar bir durgunluk kendisini hissettirmektedir. Ancak bu şartlara rağmen Ticaret Bakanlığı olarak elimizdeki tüm imkân ve desteklerimizi sanayimiz, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için kullanmaktayız.

‘OLUMLU SONUÇLAR ALIYORUZ’

Yeni Türkiye Ekonomi Modeli doğrultusunda hedeflerimizin gerçekleşmesi noktasında, kamu ve özel sektörümüzün bütün aktörlerinin omuz omuza mücadele vermesi, kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu nedenle daha önce beraber başardığımız gibi önümüzdeki süreçte de kamu olarak desteklediğimiz özel sektörümüzle yeni başarılar elde etmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda burada yapılan çalıştayı ve sonuçlarını çok önemsiyorum. Büyük bir memnuniyetle şunu ifade etmek isterim ki; tüm zorlu koşullara rağmen, sizlerin de desteğiyle olumlu sonuçlar alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

10 YILDA VERİLEN DESTEK 1.9 MİLYAR LİRA OLDU

Ticaret Bakanlığı olarak her türlü yatırımı desteklediklerini aktaran Bakan Muş, şunları söyledi: “2012 yılından bugüne kadar ihracatçılarımıza, bakanlık olarak 1.9 milyar liralık destek sağladık. Yeni kararlarımızla daha güçlü bir şekilde destek sağlamaya da devam edeceğiz. Eminim ki uluslararası rekabet gücümüzü artıracak, günümüz şartlarına uygun bu yeni kararlar, hizmet sektöründeki gücümüze güç katıp, firmalarımıza uluslararası piyasalarda daha fazla hareket kabiliyeti sağlayacaktır. Başta sağlık hizmeti ihracatı istatistikleri olmak üzere istatistik çalışmalarında önemli bir aşamaya gelinmiş bulunmaktadır. Tüm bu çalışmaların sonucunda hizmet ihracatımızda yeni bir rekora imza atarak, 2022 yıl sonu hedefimizi; daha önce belirlediğimizin üzerine çıkacağını birliğimizden bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Hizmet ihracatı tırmanışta

İHRACATÇILARDAN MISIR’LA TİCARETE OLUMLU SİNYAL

Geçtiğimiz günlerde, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Mısır’da düzenlenen toplantıda Türkiye’den çok sayıda işinsanı katıldı. Görüşmelere katılan ve Mısır’ın Afrika pazarı için en önemli kapılardan biri oluğunu söyleyen Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanı Vekili Ahmet Fikret Kileci, “Son dönemde ilişkilerimizin iyileştiği BAE ve Suudi Arabistan’ın ardından Mısır da gelecek” dedi. İhracatçının gündemine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kileci, “Gerçek ihracatçı ciddi anlamda ne döviz, ne ürün stoku tutar. Sanayicimizin ve ihracatçımızın en büyük problemi enflasyon muhasebesi. Hesaplara baksanız, her şirket teknik iflasta. Kredilerin kolaylıkla verildiği bir modelden, şimdiki modele geçmekte en büyük sıkıntılardan biri, bunun birden bire yapılması oldu. Pandemi de savaş da bize yaradı, dünyanın sigortası gibiyiz ve bunu çok iyi kullanmamız lazım” yorumunda bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!