Yeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakTURK isimli restoranıyla 2 Michelin yıldızı alan şef Fatih Tutak, uzmanı olduğu Asya lezzetlerini bizim mutfağımızdan dokunuşlarla harmanladığı yeni restoranı Gallada’yı açtı. Normalde restoranlara açıldıktan sonra biraz zaman vermeyi tercih etmeme rağmen, dayanamayıp ilk geceden rezervasyon yaptım.
#Fatih TutakBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaYarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüTicaretin ve sanayinin merkezi olan Kayseri, artık turizmle, zengin mutfağıyla kendinden söz ettiriyor. Yedi ülkeden doğrudan uçuşların yapıldığı Kayseri aynı zamanda peribacalarıyla ünlü Kapadokya’nın kapısı olarak gösterilen Soğanlı Vadisi ile turizmde yeni bir açılım yapıyor. Aziz George Kilisesi’nin Soğanlı Vadisi’nde bulunması ise dini turizm açısından da bir avantaj sağlıyor. Pastırması, sucuğu ve mantısıyla ünlü Kayseri aslında tam bir gastronomi şehri. Afyon Valiliği sırasında Frigya Vadisi’nin dünyaca tanınmasına büyük katkısı olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek şimdi tüm enerjisini Kayseri için harcıyor.
#KayseriBir televizyon programı sebebiyle hep merak ettiğim Kırgızistan’a düştü bu kez yolum. Gezdiğimiz yerlerde doğanın cömertliğine hayran kalırken her an karşıma çıkan hikâyeler, destanlarla tarihten sayfalar da aralandı önümde. ‘Parklar kenti’ Bişkek bir ‘akraba ziyareti’ni hak ediyor.
#HürriyetHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#Bodrum‘Martabak’ içine pırasa, ıspanak gibi sebzeler ve kıyma konulduktan sonra bol yağda kızartılıyor. ‘Sate’nin, her türlü et ve sebzenin küçük bambu şişlerde servis edildiği pek çok çeşidi var ama en bilineni tavuklu ‘sate ayam’. ‘Serabi’ Hindistan cevizi ve palmiye şekeri şurubuyla hazırlanan harika bir tatlı... Endonezya mutfağının en büyük lezzetleri hep sokaktan gelme. Aynı bizim gibi...
#EndonezyaToro Latin Gastro Bar’da Latin Amerika yemekleri. Japon malzeme ve teknikleriyle harmanlanıyor. Şef Richard Sandoval yemeklerinde kimi zaman Türk mutfağına özgü malzemeler de kullanıyor. Buğday trigotto’yla servis edilen dana bonfile ve buharda kılıçbalığı öne çıkan lezzetlerden...
#Toro Latin Gastro BarTürk girişimci Serkan Toso, Japonya’da kurduğu “Byfood Japan” şirketiyle bu sene Forbes dergisinin Asya’daki “30 Yaş Altı Başarılı Girişimciler” listesine giren tek Türk oldu. Toso, 2018 yılında Tokyo’daki restoranlar için kurduğu rezervasyon platformuyla, dünyanın yoksul ülkelerindeki çocuklara okul yemeği yardımı yapıyor. Platform üzerinden verilen her sipariş 10 Afrikalı çocuğa yemek oluyor.
#ForbesKurban bayramıyla birlikte akıllarda takılan en önemli soru; Dana mı? Kuzu mu? sorusudur. Her ikisi de dini ritüellere göre uygun olduğuna göre Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanın cinsini ne belirliyor? Ekonomik tercihler, damak tadı, sağlık gibi sebeplerle keseceğimiz kurbanın dana veya kuzu olmasını bizler belirliyoruz.
#BursaProfesyonel rehber Serhan Güngör, yeni kitabı ‘Gezgingöz’de Türkiye tarihinin peşi sıra dünyayı geziyor. Onunla birlikte Güney Afrika’da Osmanlı âlimi Ebubekir Efendi’nin halen ne kadar etkili olduğunu görebilir, Avrupa’nın Türkçe konuşulan en uzak noktası Makedonya’nın Kocacık Köyü’ne uzanabilirsiniz.
#Gazetehaberleri2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#DünyaDünya genelinde yer alan şehirlerden birçoğu pahalı olması ile ünlenmiştir. Dikkat çekici bu şehirlerin kalabalık ve pahalı olması insanların ilgi duymasını sağlamıştır. Sizler için Dünyanın en pahalı şehri hangisidir? Dünyanın en pahalı şehirleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, tüm detayları derledik.
Bazı yerleri bıraktığı gibi bulamayınca üzülür insan. Side de en son hatırladığım halinden epey uzak karşıladı beni ama bu, mutsuzluk değil, bilakis mutluluk kaynağı oldu. Değişmiş, tarihini parlatarak güzelleşmiş, çok kaliteli mekânlar kazanmış ve ortaya yepyeni bir Side çıkmış! Ben sevdim bu yeni halini. Hatta o kadar sevdim ki bana göre Bodrum ve Alaçatı’nın yeni rakibi Side olacak.
#Saffet Emre TonguçGeçen hafta yayınlanan ‘Bursa Bey Sarayı’nı geri istiyor’ başlıklı yazım nedeniyle farklı kesimlerden tebrik ve destek mesajları aldım. Bey Sarayı’nın tarih sayfalarından çıkartılarak Bursa turizmine emanet edilmesini dile getirdik. Şimdi de, tarihe tanıklık eden Bey Sarayı’nın mutfağına ışık tutarak, Osmanlı’dan günümüze uzanan Türk mutfağının izlerini sizlerle paylaşacağım.
#BursaBirçok havayolu şirketinde seferler iptal ediliyor. Bazı ülkelere hiç uçulmuyor. Tarifeler allak bullak oldu. Koronavirüse karşı uçaklarda yapılan temizlik dahil, birçok yeni kalem harcama yüzünden de masraflar arttı. Özellikle Asya-Pasifik ülkelerinde, Çin pazarından zorunlu çekilmeler ciroların büyük kısmını götürmeye başladı. Şirket yöneticileri ikinci çeyrekten de umutlarını kestiler.
#YAZAR