Yeterli miktarda su tüketmenin insan vücuduna pek çok faydası olduğunu bilmeyen yok. Peki gereğinden fazla su içmenin zararlı olabileceğini biliyor musunuz? 58 yaşındaki ABD’li yıldız oyuncu Brooke Shields, geçtiğimiz günlerde, çok fazla su içtiği için nöbet geçirdiğini açıkladı. “Bir anda ağzım köpürmeye başladı, gözlerim karardı” diyen ünlü oyuncu artık sıvı tüketmekten korktuğunu söyledi. Peki nasıl oluyor da fazla su tüketmek nöbet geçirmeye neden oluyor? Günde kaç litreden fazla su zararlı? İdeal su tüketimi kaç litre olmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVücudumuzun neredeyse dörtte üçünü oluşturan su, insan sağlığının devamı için oldukça faydalı. Günlük alınması gereken miktarın altında su tüketildiği zaman, bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkabilir. Peki, vücuttaki toksinlerin atılması, böbrek sağlığı ve vücut ısısının korunmasında yardımcı olan suyun faydaları nelerdir? İşte, merak edilen bazı bilgiler...
#Su İçmenin FaydalarıBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkEvde veya sinemada film izlerken keyifle tükettiğimiz patlamış mısırın sağlıklı atıştırmalıklardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Tabii yağsız ve tuzsuz yöntemlerle hazırlandığı takdirde! Peki, filmlerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır kilo aldırır mı? Diyette serbest mi? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda, hazırsanız başlayalım...
#MısırYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunABD’de yapılan bir araştırma günde 8 bardak su içmenin ömrü uzattığını ve yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya koydu. Böylece günde kaç litre su içilmesiyle ilgili tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Biz de uzmanlara sorduk. Günde kaç litre içmeli, su ömrü uzatır mı? İşte cevapları...
#Su Tüketimiİskoçya’da Aberdeen Üniversitesi’nden araştırmacılar günde 2 litre suyun insanlar için fazla olduğu yolunda bir çalışmayı açıklayıp, 1.5-1.8 litre tavsiye etti. ‘Günde 2 litre su içilmeli’ efsanesini çürüten araştırmayı uzmanlara sorduk. Kalp- Damar Cerrahı Prof. Dr. Melih Us, “Su içmek kişiye özeldir. Boy, kilo, cinsiyet, hatta mesleğe göre su tüketilmeli” diyerek Hürriyet’e şunları söyledi:
#SUSodyum Klorür, günlük hayatta çok sık olarak duyduğumuz terimlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen pek çok kişi sodyum klorür hakkında net bir bilgi sahibi değildir. Bu sebeple konu hakkında bilgi edinmek isteyenler için Sodyum Klorür nedir, nerelerde kullanılır? Sodyum klorür nasıl elde edilir, sağlığa zararlı mıdır detayları ile derledik.
Son dönemlerde özellikle diyet yapanların listesinde olan yiyecek türleri içerisinde avokado geliyor. Aynı zamanda sağlıklı bir yiyecek olması nedeniyle pek çok kişi Avokadonun nasıl saklanması gerektiğini merak ediyor. Peki, avokado nasıl saklanır? Avokado kesildikten sonra kaç günde tüketilmeli, kararmaması için ne yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AvokadoKeçiboynuzu genellikle keçiboynuzu ağacının meyvesini veya kabuklarını ifade eder. Keçiboynuzu ağaçları Akdeniz bölgesine ve Orta Doğu'ya özgüdür, ancak ağaçlar artık dünyanın çoğu yerinde bulunmaktadır. Keçiboynuzun faydalarını hemen hemen herkes bilir. Ancak bunun yanı sıra keçiboynuzunun özü de en az kendisi kadar faydalıdır. Peki, keçiboynuzunun özü ne gibi faydalar sağlar detayları ile derledik.
#FaydalarıYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su Sağlığıİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiKişinin yaşam kalitesini bozan, ağrı ve kanamaya yol açan hemoroit ya da halk arasında bilinen adıyla basur, pek çok kişinin muzdarip olduğu bir problem olarak dikkat çekiyor. Makat bölgesinde şişlikle kendini gösteren bu rahatsızlık, iç basur ve dış basur olarak ikiye ayrılıyor. Şişlik ve kanama gibi belirtilerle de kendini gösterebiliyor. Basura iyi gelen bitkisel yiyeceklerle evde doğal yollarla çözüm bulunabilir. Pek, basur nasıl geçer? Evde basura ne iyi gelir? Basura için ne yenilmemeli? İşte evde basura iyi gelen yiyecekler, bitkisel çözümler ve doğal yollar
#Basura Ne İyi GelirÖksürük, üst solunum yolu rahatsızlığı veya farklı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar öksürüğe neden olabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı kuru veya balgamlı öksürük de oluşabilir. Öksürüğe iyi gelen bitkisel yiyecek, içecek ve çaylar yardımıyla doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki öksürük neden olur? Kuru öksürük nasıl geçer? Evde öksürüğe ne iyi gelir ? İşte evde kuru öksürüğü hemen kesen bitkisel çözümler
#Öksürüğü Ne GeçirirSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıSon zamanlarda adından çok bahsedilen, özellikle kadınlarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan Hayıt tohumunu duymuşsunuzdur. Dünya çapında ün yapmış en önemli doğal besin kaynağı olan Hayıt tohumu hakkında detayları derledik.
Aspir çok dallı bir yapıya sahip, otsu, deve dikenine benzer nitelikte olan yıllık bir bitkidir. genellikle aspir yağı üretimi yapılması amacı doğrultusunda yetiştirilen aspir bitkisinin tohumları yağ yapımı için önemli bir hammaddedir. Sizin için Aspir tohumu nedir ve ne işe yarar? Aspir tohumu faydaları ve özellikleri konularını detaylarıyla derledik.
Maden suyu, içerdiği zengin mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Bu nedenle vücuda sayısız faydası vardır. Genellikle soda ile karıştırılan maden suyunun farklarına ve faydalarına gelin birlikte bakalım.
#Maden SuyuYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#Menopoz