Aspir Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Aspir Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Aspir Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar Aspir Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 18:29

Aspir çok dallı bir yapıya sahip, otsu, deve dikenine benzer nitelikte olan yıllık bir bitkidir. genellikle aspir yağı üretimi yapılması amacı doğrultusunda yetiştirilen aspir bitkisinin tohumları yağ yapımı için önemli bir hammaddedir. Sizin için Aspir tohumu nedir ve ne işe yarar? Aspir tohumu faydaları ve özellikleri konularını detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Aspir bitkisindeki her bir dal, çoğunlukla çiçek başlarında 15 ila 20 tohum içerir nitelikte olan ve 1-5 arası değişen sayıda çiçekten meydana gelmektedir. Aspir, mevsimlik yağmurların yağdığı kurak olan coğrafyalara özgü bir bitki olma özelliği taşır. 

Aspir Tohumu Nedir? 

Aspir tohumu, otsu, deve dikenine benzer olan ve çok dallı yıllık bir bitki olan aspir bitkisinden elde edilir. 

 Aspir Tohumu Ne İşe Yarar? 

 Aspir tohumu, ağırlıklı olarak aspir yağı üretimi amacıyla kullanılmaktadır. Aspir tohumundan elde edilen yağ, doymamış yağlar bakımından çok zengin bir kaynak oluşturmaktadır. Bu özelliği bakımından genellikle CLA ve diğer sporcu gıda takviyelerinin üretiminde önemli ölçüde bir kullanımı söz konusudur. 

 Aspir Tohumu Neye İyi Gelir? 

 Aspir tohumu neye iyi gelir sorusunun birden fazla yanıtının mevcudiyeti söz konusu haldedir. Bunları ise şu şekilde sıralamak mümkündür. 

Haberin Devamı

 - Aspir tohumu, kadınlarda hormonlarını düzenleyici bir rol alır.

 - Dünya'nın birçok noktasında yetişen aspir bitkisinin tohumlarıdır.

 - İnsan sağlığının korunmasına önemli katkı sağlayan bir besin kaynağı oluşturmaktadır. 

 Aspir Tohumu Faydaları 

 Aspir tohumu içerdiği doymamış yağlar açısından insan sağlığına önemli faydalar sağlamaktadır. Aspir tohumunun faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür; 

 - Vücut direncini arttırır.

 - Kalp ve damar hastalıkları ve felç riskini en düşük seviyelere indirger.

 - Damar hastalıklarını önler,

 - Aspir tohumunun içeriğindeki Omega 6 ve lineoik asit sayesinde vücudunun dengesi muhafaza eder. - Kolesterolü düzenler,

 - Sindirim sistemini düzenler.

 - Daha hızlı kilo vermede destekleyici bir takviye oluşturur.

 - Kadınlarda hormonları düzenler.

 - Kadınlarda adet döngüsünün düzenli olmasına önemli katkı sağlar. 

 Aspir Tohumu Zararları 

 Aspir tohumunun kullanımının faydaları olduğu gibi zararlarının da varlığı söz konusu olabilir. Bunlar:

 Alerjik reaksiyonlar, tansiyon düşmesi, mide bulantısı, kusma, ishal gibi zararları olabilmektedir. Bu sebeple aspir tohumundan elde edilen yağın günlük tüketimi 1-2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. 

Haberin Devamı

 Aspir Tohumu Özellikleri 

 Aspir yağı üretiminde önemli bir hammadde olan aspir tohumunun öne çıkan bazı önemli özellikleri bulunmaktadır. Bunlar: 

 - Aspir tohumları %30 - 50 arasında yağ içeren 2 ayrı tipi bulunur.

 - Aspir tohumu yemeklik yağ yapımında kullanılmaktadır.

 - Aspir tohumundan biodizel yapımında kullanılabilmektedir.

 - Aspir tohumunun kuraklığa dayanıklı olan tipleri bulunur.

 - Aspir tohumunun kışlık ve yazlık olmak üzere arklı formları bulunmaktadır.

 - Aspir tohumu hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir. 

 Aspir Tohumu Nasıl Kullanılır? Aspir Tohumu Kullanımı 

 Aspir tohumu, yağ formunda kullanılan bir gıda takviyesi olma özelliği taşımaktadır. Tohum formunda değil de yağ formunda tüketimi uygun olmaktadır. Aspir tohumundan elde edilen yağın içilerek olan kullanımı; 1 su bardağı yarısına kadar ılık su doldurulur ve yarım su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı aspir yağının konularak içilir. 

Haberin Devamı

 Aspir tohumu yağının cilde uygulanması için ise; direkt olarak problemli bölgelere günde 2 kez sürülerek masaj yapılması biçiminde uygulanır. 

 Aspir Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli? 

 Aspir tohumu gıda takviyesi olarak kullanılmamaktadır. Aspir tohumu yağ formunda tüketilmesi gereken bir gıda takviyesidir. Aspir tohumu yağının kapağı açıldığında buzdolabında muhafaza edilmeli ve 40 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!