Influenza virüslerinin neden olduğu grip yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık. Çoğu zaman “nasıl olsa kendiliğinden geçer” düşüncesiyle hafife alınsa da, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, akciğer, kalp ile diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde; bronşit ve zatürree gibi komplikasyonlara, hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer grip hakkında doğru sanılan 10 hatalı bilgiyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Influenza VirüsüGrip belirtileri nelerdir? Grip ve soğuk algınlığının farkı nedir? Grip olduğumuzda ilaç almak doğru mu? Grip en çabuk nasıl geçer? Grip virüsünden korunmak için neler yapmalıyız? Merak edilen tüm soruları Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı. Prof Dr Elif Dağlı yanıtlıyor.
#GripOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Özellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınProf. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksUyum programı kapsamında okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri, 4-8 Eylül haftasında okula başlayacak. Kimi ilk kez okullu olacak kimi yeni arkadaş ve öğretmenleriyle tanışacak. Eğitim uzmanı Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, velilerin bu stresli süreci sorunsuz atlatması için önemli tavsiyeler verdi...
#OKULLenfositin vücutta savunma mekanizmasıdır. Genellikle pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Yapılan kan sayımında bu hücrelerin düzeyi sağlık açısından çok önemlidir. Peki Lenfosit (LHM, LHMph) nedir? Lenfosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere Lenfosit hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde açıkladık.
#SağlıkMPV, kandaki trombositlerin sayısını ve büyüklüklerini ölçmek için yapılan bir testtir. Diğer anlamda ortalama trombosit hacmi olarak adlandırılabilir. MPV nedir, MPV değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenleri ile belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Mpv NedirHasta olduğumuzda çevremizden özellikle de hayat arkadaşlarımızdan daha fazla ilgi ve şefkat bekleriz ama bazen istediğimiz ilgiyi bulamayız. Biz yatak döşek yatarken partnerimizin buna pek aldırış etmemesi, beraberliklerde hoş olmayan tartışmalara neden olabilir. Bir Sorudan Fazlası serimizde hasta oldukları zamanlarda eşlerinin ilgisizliğinden yaka silkenleri dinledik, birbirinden ilginç hikâyelere şahit olduk...
#HastalıkDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku FilmiKadınlarda gece terlemesi, hormon bozuklukları, menopoz ve buna benzer diğer nedenler sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun yanında bazı ilaçlar, çeşitli nörolojik hastalıklar ve kan şekeri düşüklüğü de gece terlemesinin nedenleri arasında yer alıyor. Kadınlarda gece terlemesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir sizler için derledik.
#Kadınlarda Gece TerlemesiSolunum yollarında ortaya çıkan pek çok farklı rahatsızlık, çocuklarda boğaz ağrısına yol açar. Boğazın arka tarafında ağrı, acı ve akıntıları ile meydana gelen bu enfeksiyonlar, özellikle de kış ve ilkbahar mevsimlerde sıkça görülür. Çocuklarda boğaz ağrısı ve enfeksiyonu nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇevresel ve kalıtsal faktörlerin bir karışımından kaynaklandığı düşünülen astım, bazı etkenler nedeni ile akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarının şişmesi ve bu nedenle de bu hava yollarının daralması olarak da tarif edilen bir hastalıktır. Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukBurun akıntısı oldukça can sıkıcı olabilir. Hava değişikliği, grip veya diğer dış etkenlerden kaynaklanabilir. Oldukça bulaşıcı olabilir ve yaygın semptomlarından bazıları aşırı hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı ve hafif baş ağrılarıdır. Peki, burun akıntısına neler iyi gelir ayrıntıları ile derledik.
#Burun AkıntısıÖksürük bir temizleme refleksi olmaktadır. Her yaşta kişilerde farklı sebeplerden dolayı görülebilmektedir. Özellikle çocuklarda öksürüğün görülmesi ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bu durumda anne ve babaların bilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Peki, çocuklarda öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda görülen öksürük ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukKalp hastalıkları çağımızın en büyük yaralarından biri. Gencinden yaşlısına herkeste görülen ve ölüm oranları oldukça yüksek olan kalp hastalıklarıyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, hastalara da umut olacak nitelikte. Araştırmada, yılın hangi zamanı olursa olsun kalp krizi geçiren herkese grip aşısı yapılmasının bir sonraki ataklarda ölümü azaltacağı sonucuna varıldı. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#SağlıkEmziren annelerin en az bir kez karşılaştığı sorunlardan birisi de süt kanallarının tıkanmasıdır. Bu durum, acı verici ve çok rahatsız edici bir durumdur. Tıkalı süt kanalları, meme uçlarında ani bir ağrı hissine yol açar. Süt bezesi nasıl dağılır, nasıl geçer sizler için derledik.
#Süt BezesiHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#Sağlık