“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarGenellikle tropikal bölgelerde nadir yetişen bitkilerden olan kafur, son zamanlarda sıklıkla faydaları ile adından söz ettiriyor. Dünyadaki en yaşlı ağaçlardan olan kafur 1700- 1800 yıla kadar yaşayabiliyor. Aynı zamanda kafur ağacı bitkisinden elde edilen kafur yağı havaların soğumasıyla ortaya çıkan grip ve nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarına karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Peki kafur nedir, nasıl kullanılır? Kafur yağı saça, cilde ve vücuda faydaları haberimizde…
#KafurSon günlerde sumak suyu ile gündemde yer alan sumağın faydaları saymakla bitmiyor. Kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olan sumak bitkisi, idrar söktürücü, solunum sistemini rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Sumak faydaları arasında anti mikrobiyal özellik ise dikkat çeken unsurlardan birisidir. Adet düzensizliği olanlara da tavsiye edilen sumak, anne sütünü destekleyici özelliğe sahiptir. İşte, mucizevi bitki sumak faydaları ve sumak suyu ile yapılabilecek olan kür bilgileri
#SumakSade ama etkileyici olan sığırkuyruğunun grimsi yeşil yaprakları ve yumuşak, kabarık tüylü kadifemsi bir gövdesi vardır. İsmi Latincede yumuşak anlamına gelen mollis kelimesinden kaynağını almıştır ve bu atıfın, bitkinin dokusundan kaynaklandığı aşikardır. Peki Sığır Kuyruğu'nun faydaları nelerdir?
#SığırkuyruğuHem tatlı hem de tuzlu gıdalarda sıkça kullanılan Uzak Doğu kökenli bir baharat olan tarçının faydaları adeta saymakla bitmiyor. Lezzeti kadar sağlığa faydaları da tarçına mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebeptir. Peki tarçının faydaları neler? Tarçın hangi hastalıklara iyi geliyor?
#TarçınSoğuk algınlığı ve grip tedavisi için önerilen ekinazya bitkisinin faydaları merak ediliyor. Ekinezya aynı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun enfek¬siyonlara karşı direncini arttırmak amacıyla da kullanılıyor. Peki ekinezyanın faydaları neler? Ekinezya çayı nasıl yapılır?
#EkinezyaYüzyıllar önce mürvere yönelik çatışmalı batıl inançlar söz konusuydu. Bazı yerlerde insanlar mürver ağaçlarını kesmenin ya da onlara zarar vermenin ağaçların içinde yaşayan doğa üstü varlıkları kızdırabileceğine inanırlardı. Peki Mürver Ağacı'nın bitkisindeki fayda nedir?
#Mürver AgaciSon yılların popüler bitkilerinden ginsengin faydaları merak ediliyor. Eski bir Hint kutsal metni olan Vedas ginsengi yaşam verici bir bitki olarak tarif diyor. Peki özellikle Çin ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde 5000 yıldır tedavi amaçlı kullanılan ginseng nedir? Ginseng bitkisinin faydaları
#Ginseng NedirNane ya da diğer adıyla bahçe nanesi, alternatif tıptaki faydalarının yanı sıra sofraların da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Verdiği ferahlık ile bilinen nane, hazırlanan bitki çayı ile öksürüğe de iyi gelebilmektedir. Sindirim sorunları, hassas bağırsak sendromu ve baş ağrısı için kullanılan bu bitki, çok kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Peki, öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında yer alan nanenin faydaları arasında başka neler yer almaktadır? İşte, nane yağı olarak da kullanılabilen bu bitkinin kullanımı hakkında detaylı bilgiler
#Öksürüğe Ne İyi GelirAltınmühür bitkisi, ülkemizde pek kullanılan bir tür olmasa da faydaları ile dikkat çekiyor. Genellikle Amerika’da yetişen Altınmühür, sindirim sistemi hastalıkları ve ishale iyi gelmesiyle bilinir. Bitki çayı olarak kullanılmasının yanı sıra merhemi de yapılabilen bu bitki, sedef ve mantara karşı kullanılabilmektedir. İşte, Altınmühür bitkisinin faydaları ve kullanımı hakkında bazı bilgiler
#AltınmühürSoğuk algınlığı ve grip için çoğu kez istirahat, temiz hava, ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilir. Bir de burun akıntılarını azaltan ilaçlar... C vitamini takviyesinin de yapılması mutlaka önerilir. Herbalist Tarkan Güveloğlu ise bunların yanı sıra, "bitkisel şifa" yollarını öneriyor.
#BeslenmeeSon zamanlarda ilaçların yan etkilerinin ciddiyet kazanması üzerine "doğaya dönüş" hızlandı. Dünyadaki 93 bin dolayındaki bitki türünden, 20 bini hastalıklara çare olarak kullanılıyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu şifalı bitkilerin doğru kullanım rehberini açıklıyor.
#Beslenme