Gravür sanatının geçmişi 15. yüzyıla dayanıyor. İlk defa Hollanda'da ortaya çıkan gravür sanatı, etkili bir baskı tekniği olarak diğer dünya ülkelerine de yayılmıştır. Gravür sanatı, tahta, metal ya da taş üzerine yapılan oyma tekniği kullanılarak uygulanan çalışmanın kağıda aktarılmasıdır. Gravür nedir? Ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Gravür Nedir?Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKAİstanbul’un eşsiz manzarasını İstanbul’un kendinden sonra size en iyi hissettiren isimlerden biri kuşkusuz Devrim Erbil… Geçen ay 85 yaşına basan kıymetli devlet sanatçımız ile hem tanıklık ettiği Türk çağdaş sanatının 60 yılına hem de kendi kişisel geçmişine yolculuk yaptık…
#Devrim ErbilZorunlu aralar dışında pandemi döneminde izleyiciyle buluşmaya devam eden sanat galerileri, büyük oranda yeni sezon hazırlıklarını tamamladı. Neş’e Erdok’tan Selçuk Demirel’e, Azade Köker’den Şakir Gökçebağ’a, Ahmet Öğüt’ten Burcu Erden’e sezonun açılış sergilerini derledik...
#2021 2022 Sergi SezonuSanat nedir ve çeşitleri nelerdir? Sanat dalları ve özellikleri hakkında bilgi edinmek için içeriğimizi okumaya devam edin. Sanatın insan hayatına katkıları nelerdir? Sanat hangi alanlarda daha çok öne çıkmaktadır tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.
#Sanat Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Helenizm M.Ö 4. yüzyılda başlayıp M.Ö 146'ya kadar devam eden döneme verilen isimdir. Büyük İskender'in önderliğindeki Grek İmparatorluğunun en geniş sınırlarına ulaşmasıyla Helenizm Kültürü başta Ege olmak üzere birçok bölgede etkili olmuştur. Helenizm kültürü ve özellikleri nelerdir? Sizin için tüm detayları derledik.
#Helenizm Nedir?Önemli bir iletişim aracı olan ve eskiden bugüne gücünü yitirmeyen Exlibris sanatını devam ettiren Yudum İşbecer, Exlibris ile kitap mührünü harmanladığı ‘yudumis’ ile sadece kitap severlerin değil, sevdiğiyle arasındaki bağı ve duyguyu çizgilerle resmederek ölümsüz bir sihre dönüşmesine öncülük ediyor.
#Exlibrisİspanyol sinemasının en büyük ödülü olan ve İspanya Sinema Akademisi tarafından verilen ödülün adı merak konusu oldu. İspanyol sinemasının en saygın ödülü, her yıl farklı branşlarda sahiplerini buluyor. Vatandaşlar da bu ödüle ne isim verildiğini merak ediyor. Peki, İspanya'nın Oscar'ı olarak bilinen uluslararası film festivalinde verilen ödülün adı nedir?
#İspanyaÇağdaş sanatçı Ahmet Elhan’ın ‘Mürekkep’ adlı sergisi Galeri Zilberman’da açıldı. Sanatçı, bir mecra olarak fotoğraf üstüne yürüttüğü sorgulamalar üzerinden imgenin üretilmesi tarihine bir bakış sunuyor. İşlerinde gravürden paladyum baskıya kadar pek çok farklı tekniği bir arada kullanıyor.
Turan Erol, resmin duayenlerinden. Hocası Bedri Rahmi Eyüboğlu da, “Kuru gürültüye pabuç bırakmayan, aklını, yüreğini, çoluğunu, çocuğunu, paletini, fırçasını başına devşiren sayılı aydınlarımızdan biridir, Turan Erol” diye yazmış. İlhan Berk, “Turan Erol beyazı karıyor. Kendi beyazını. Önünde bir göğün” diyor bir şiirinde. Ben de ekleyeyim; sanat dünyamıza sadece resimleriyle değil, yazıları ve kitaplarıyla da katkıda bulunmuş bir ressam o...
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, günümüz İstanbulu’nda ayakta kalan en etkileyici Bizans anıtlarından olan, bugün Kariye Camii ya da Kariye Müzesi olarak bildiğimiz, eski adıyla Khora Manastırı kilisesinin yüzyıllar boyunca üretilmiş tasvirleri ve büyük bölümü yurt dışından getirilen obje ve belgelerinin yer aldığı “Bir Anıt, İki Anıtsal Kişilik Theodoros Methokites’den Thomas Whittemore’a Kariye” adlı sergiyle, İstanbul’un kültür tarihine ışık tutuyor.
Eski Hisarlar Müze müdürü Arkeolog Erdem Yücel, Rumeli Hisarı içindeki Boğazkesen Camii’nin yeniden yapımı için yeterli bilgi olmadığını söyledi. Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller caminin özgün halini gösteren hiçbir belge olmadığı için, pojenin para ve emek israfı olduğnu belirtti. İlber Ortaylı, "Benim neslim bu camiyi hatırlıyor. Bir yerde mutlaka bilgi vardır" derken Büyükşehir Belediyesi projenin hazır olduğunu söyledi.
10 Haziran sabahı telefonum çaldı. Arayan dostum Stelyo’ydu. Beş dakika sonra buluştuk. Motosikletine yaslanmış beni bekliyordu. Hiçbir şey söylemeden elime üstünde ismimin yazılı olduğu iki zarf tutuşturup "Aç" dedi. "Nedir" diye sordum. "Sürprizdir" dedi. İlkini açtım, baktım. İkiye katlanmış bir kart, kartın kapağında 18. yüzyıl başlarından kalma olduğu anlaşılan bir gravür. Galata’nın sırtlarından İstanbul’u betimleyen gravürde, Tarihi Yarımada resmedilmişti. Kapağa bakınca, bir kitap ya da bir kent etkinliğinin davetiyesi sandım.
Londra'nın dünyaca ünlü müzayede salonu Sotheby's, 28 Mayıs'tan başlayıp 30 Mayıs'a kadar, müzayede tarihinin en büyük satışına ev sahipliği yapacak. 10 milyon doların üzerinde bir satış grafiğini yakalaması beklenen eserler, Şefik Atabey koleksiyonuna ait.