Gözlerde meydana gelen şaşılık, diğer adıyla göz kayması, çocuk yaşta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tıp dünyasında şaşılık hastalığının tedavisi mümkün mü? Mümkünse bu tedavi şekli nasıl uygulanıyor? Göz kayması ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Şaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi NedirDışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. böyle bir risk var" diye cevap verdi. Bakan Fidan, "Türkiye'nin terör örgütü YPG konusunda '2,5 ülkeyle sorunlu' olduğunu vurgulayarak "ABD, İngiltere ve biraz da Fransa" dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Bakan Fidan "Savaşı durdurma şartlarını sıraladı" diye konuştu. Bakan Fidan, BRICS'e üyelik konusunda da müzakerelerin devam ettiğini ifade eti.
#Hakan FidanUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını cevaplandırdı. Bakan Çavuşoğlu Kılıçdaroroğlu'nun Rusya iddiasına tepki göstererek, "Seçimde şaibe varmış gibi bir hava oluşturmak bu ülkeye haksızlıktır" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'da kış aylarında beklenen enerji krizine ilişkin "Avrupa öyle zannedildiği gibi rahat değil, huzurlu değil. Bu çok farklı bir yere gidiyor. Böyle bir durum var. Hamdolsun bizim şimdilik böyle bir sıkıntımız yok" dedi. Erdoğan, Yunanistan'a yönelik sözlerine ilişkin ise "Onların anlayacağı dil neyse biz parantez açarak o dille konuşuyoruz. Anlıyorum ki onlar da anlıyor" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDeprem sözcüğü Türkçe de yer alan depre fiilinden türeyerek gelmiştir. Kelimeye lm son ekleri getirilmiştir. Bilindiği gibi deprem bir afet türüdür. Deprem gibi çeşitli afet türleri vardır. Sel, yangın bu afet türlerinden sadece bazılarıdır. Elbette deprem afeti de kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitleri ise deprem alanında uzman olan sismologlar incelemektedir. Deprem türleri ve çeşitleri nelerdir, kaça ayrılır, depremler neye sebep detayları ile derledik.
Son bir yılda, ekranların yıldızı hızla parlayan isimlerinden oldu. Oyunculuğu kadar ilginç yüz hatları, fiziği ve seksi ses tonuyla dikkat çekti. Başrole terfi etti ama “Bir hikâyede, anlatıcıların sadece biraz daha fazla konuşanıyım, bu kadar. Bunun başrolü, son rolü yok” diyor. İlhan Şen’le buluşup pek bilinmeyen hayat hikâyesini, yaşamı ve aşkı konuştuk: “En büyük hayalim Fenerbahçe’ye başkan olmaktı. Hâlâ da devam ediyor hayalim, benimle de gidecek...”
#GazetehaberleriDünyada yapılan araştırmalar insanların yüzde 80'inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadığını ortaya koyuyur. Bu sorunu yaşayan vatandaşlar ise bel ağrısına nelerin iyi geleceği konusunda internette araştırma yapıyor. Bel ağrısına evde bazı egzersiz ve hareketlerle de çözüm üretmek mümkün. Peki bel ağrısına ne iyi gelir? Şiddetli bel ağrısı nasıl geçer? Bel ağrısı neden olur? İşte evde bel ağrısına iyi gelen egzersizler ve hareketler
#Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?Özel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirÖzellikle pandemi döneminde cep telefonu kullanım süresinin ve masa başı bilgisayar kullanımının artmasıyla bir sağlık sorunu haline gelen boyun ağrılarını 8 basit egzersizle azaltabilirsiniz! Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş, o hareketleri anlatıyor.
#Boyun Ağrısı Neden OlurÖzellikle pandemi döneminde cep telefonu kullanım süresinin ve masa başı bilgisayar kullanımının artmasıyla bir sağlık sorunu haline gelen boyun ağrılarını 8 basit egzersizle azaltılabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş, “Ağır yük kaldırmak, uzun süre aynı pozisyonda kalmak, yoğun ve uzun süreli fiziksel aktiviteler, ağır spor yapmak, konforsuz uzun seyahatler, yanlış pozisyonda uyuyakalmak, yüksek yastık kullanımı boyun kaslarının spazmına yol açarak boyun ağrısına ve boyun eklemlerinde hareket kısıtlılığına neden olur” dedi.
#Uzm. Dr. Çağlayan AslanbaşGözler vücutta en hassas ve en önemli organlardan biri olarak kabul ediliyor. Günlük yaşam akışı içerisinde göz sağlığı çoğu zaman ihmal ediliyor ancak bu dikkatsizlik, ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Toplumda yanlış bilinen, eş dost önerisiyle yapılan hatalı uygulamalar ise sonuçları görme kaybına varan tablolara neden oluyor. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Göz SağlığıCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz ile ilgili çok kritik açıklamalarda bulundu. Oktay, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmak istemesiyle ilgili "Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak? Milletimiz söz konusu bağımsızlığı, istiklali, özgürlüğü olduğunda hiçbir şey dinlemez." dedi.
#Fuat OktayMükemmel evlilik diye bir şey var mı? Birbirimize uyumlu olduğumuzu nasıl anlayacağız? Evliliklerde rol karmaşası yaşamak normal mi? Neden aldatıyoruz? İlişki ve Evlilik Danışmanı Yeşim Varol ile evlilikler üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Mulu EvlilikŞaşılık, kendi kendisine ve zamanla düzelmez. Görme duyusu doğduktan sonra gelişmeye devam eder ve gelişimini 5-7 yaşlarında tamamlar. Şaşılık gibi göz tembelliğine yol açan tüm hastalıkların erken teşhisi çocuğun gelişimi için hayati önem taşır. İlk 7 yaşın göz tembelliği için kritik bir dönem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi…
#ŞaşılıkÇocuğunuzun gözlerinde bir farklılık gözlemliyor musunuz? Özellikle de bir gözü aşağı bir gözü ise daha farklı bir noktaya bakıyorsa şaşılık söz konusu olabilir. Bu durumda çocuğun gözlerinin düzelme şansının erken teşhise bağlı olduğunu vurgulayan Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, şaşılıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Şaşılık NedirEvrim bize atalarımızdan büyüleyici bir insan anatomisi bıraktı ama çeşitli kusurlar ve ufak tefek teknik sorunlar da yok değil. Kulaklarımız sağır olabiliyor, kendi boğazımız bizi boğabiliyor, derimiz yaşlandıkça hasar görüyor, dizlerimiz de vücut ağırlığımızı taşıma konusunda çok başarılı değil... Peki hayvanlar krallığındaki diğer canlılar derdimize deva olabilir mi? Anatomi uzmanı Alice Roberts, mükemmel insan bedeninin neye benzeyebileceğini araştırdı:
#BilimYılın son haftası. Türkiye, Birleşmiş Milletler’de Kudüs ile ilgili verdiği mücadelede bir diplomasi zaferi kazandı. Suriye, ABD ile ilişkiler, terör gibi önemli meseleler 2018’de çözülmeyi bekliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la hem masadaki kritik konuları hem de Batı’nın İslam algısını konuştuk.
#Gazetehaberleri