Güncelleme Tarihi:
Göz kayması diğer adıyla şaşılık, dışarıdan bakıldığı zaman göz bebeklerinin aynı hizada olmaması ile kendini gösteriyor. Şaşılık genellikle göz bebeklerinin içe doğru kayması ile kendini gösteriyor. Bazen göz bebekleri dışa doğru da bakabilir.
Çocuklarda Göz Kayması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Bebek dünyaya gözlerini açtığı zaman görüntü almaya başlar ve bu görüntüyü beyinde şekillendirmeye başlar. İlk şekillendirmeler geneldir ve ayrıntı içermez. Ancak bebeklerde göz bebekleri tam olarak yerine oturmadığı için tam olarak sabit bir noktaya bakamaz. Birkaç hafta sonunda bakışları düzelmeye başlar.
Bebeklerde bakışlar aylar geçtikçe düzelmeye başlar. Dördüncü aya kadar bebeğin şaşı bakışı düzelmediği zaman tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Küçük yaşta tedavi edilmesi tıbben daha etkili sonuç meydana getirmektedir.
Çocuklarda Göz Kayması Nedenleri
Toplumsal anlamda göz kaymasının yani şaşılığın belli başlı nedenleri vardır. Bebeklerde %3-4 şaşılık meydana gelebilmektedir. Bu hastalığın nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Şaşılıkta en önemli etken genetik konulardır. Tıp dünyası bu konuda genetik konuların daha etkili olduğunu vurguluyor.
2- Hamilelikte annenin hastalanması, doğumun zor gerçekleşmesi, bebeğin vaktinden önce doğması, meydana gelen travmalar, çocuğun küçük yaşta havale geçirmesi veya ateşli hastalık geçirmesi şaşılığın başlıca nedenidir.
3- Bebeklerde ve çocuklarda gözlük kullanımı şaşılığa neden olan konulardan biridir. Özellikle numarası yüksek gözlük kullanımı gerçekleştiren çocuklarda zamanla şaşılık meydana gelebilir.
4- Birden bire başlayan bir göz kayması beyinde kitle oluşumunun da habercisi olabilir.
5- Katarakt, özellikle çocuk yaştaki kataraktın belirtilerinden biri de göz kaymasıdır.
6- İlerleyen yaşta şaşılığın meydana gelmesi durumunda kişide çift görme sorunu oluşur. Diyabet, tansiyon, nörolojik hastalıklar ve kitle oluşumu şaşılığa neden olabilir.
Göz kaymasının nedenleri uzman doktor tarafından yapılan muayene sonunda belirlenebilir.
Çocuklarda Göz Kayması Belirtisi
Göz sağlığı çok önemlidir ve bebeklikten itibaren takip edilmesi gereken önemli bir konudur. Şaşılığın belirtileri şu şekilde maddelendirilebilir:
1- Normal göz hareketinin kaybolması.
2- Işığa bakıldığında bir gözün kısılması.
3- Fotoğrafta kırmızı gözlerin sarı olarak çıkması.
4- Çocuğun başını sağa veya sola hafif yatırarak bakması.
5- Yürümede dengesizliğin artması ve yürürken temkinli bir şekilde yürünmesi.
Bu belirtiler fark edilebilir ancak küçük şaşılıklar tam olarak fark edilemeyebilir. Bu durumda ‘erken teşhis’ konusunda geç kalma ihtimali artabilir.
Çocuklarda Göz Kayması Tanısı
Tanıda en önemli konu düzenli bir şekilde göz muayenesi yaptırmaktır. Özellikle gözlerinde sorun olan bebeklerin kontrolleri aksatılmamalıdır. Çocuklarda göz gelişimi 8-9 yaşına kadar devam eder. Kapak düşüklüğü ve katarakt gibi konular düzenli takip edilmelidir.
Çocuklarda Göz Kayması Tedavi Yöntemleri
Hastanın yaşı ve göz rahatsızlığının özelliği, tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Çocukluk döneminde rutin kontrol yapılmalı ve gözlük kullanılmalıdır.
Gözlerde tembelliğin oluşmaması için kapama tedavisi uygulanır. Bu tedavide bir göz kapatılır ve tembel olan göz açıkta bırakılır. Doktorun belirlediği süre zarfında açma kapama yapılmalıdır. Tedavi esnasında gözlük kullanımı da yapılmalıdır. Tembelleşen gözün güçlenmesi için kapama yöntemi oldukça etkilidir.
Gözlerde rahatsızlık devam ederse ameliyat yapılır. Ameliyat göz gelişimine göre yapılır. Genellikle 7-9 yaşına kadar gelişim takip edilir ve bu yaşlarda ameliyat edilir.
Yetişkinlerde ise botoks tedavisi ve adaptasyon tedavisi uygulanır. Genellikle çift görmeye neden olan yetişkinlerdeki şaşılık ameliyat ile düzelebilmektedir.