1980’lerin sonunda İstanbul’da yaşamaya başladığımda Bebek Otel’in barı birçok kişi gibi benim de dostlarımla buluşma noktalarım arasındaydı. Gün batımının büyüsünü yakalamak için genellikle akşamüstü gidilir, sohbet uzarsa akşam geceye sarkar, ortaya paylaşımlık bir şeyler söylenirdi.
#Müge AkgünDünyanın en lezzetli peynir hangisidir? Bu soruya cevap vermek oldukça zor. Ancak Dünya Peynir Ödülleri’nin 200’den fazla kişiden oluşan jüri heyetine göre, 2018 yılında dünyanın en iyi peyniri, Norveç’te bir ailenin işlettiği küçük bir çiftlikte üretilen “fanaost” peyniri…
#Dünya Peynir ÖdülleriBahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞDünya turizm pazarında niş bir paya sahip peynir rotaları, aynı zamanda kırsaldan kente göçün önüne geçen önemli bir geçim kaynağı. Artizan peynirleriyle tamamen bölgeye özgü bir üretim yapan Kars, artık dünyanın 18’inci peynir rotası olarak tescilli. Köyler, mandıralar, yöresel tadımlarla dolu dolu yapılandırılan rotanın en önemli ayaklarından biri de Kars Peynir Müzesi...
#GravyerSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeVenezuela’dan 1.500 ton peynir ithal edilince gözler yerli peynirlere çevrildi. Ülkemizde 200’den fazla çeşit var ama bunlardan sadece Ezine peyniri, Kars kaşarı, Diyarbakır örgü peyniri ve Van otlu peyniri gibi 14’ü coğrafi tescil almış durumda. Konuyu ‘Peynir Aşkına’ ve ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitaplarının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber ile konuştuk.
#GazetehaberleriRuanda’nın ışıltılı başkentinde Afrika’nın cazibesi belirgin. 23 yıl önceki vahşi soykırımın izleri çoktan silinmiş. Birbiri ardına açılan yüksek teknoloji şirketleri, yaratıcı girişimler, Doğu Afrika’nın en güzel kahvesinin ikram edildiği kafeler şehre hareket getirmiş. Ortam güvenli, halk misafirperver. Pırıl pırıl caddeler, uçsuz bucaksız golf sahasını andıran tepeler, enerjik genç sanat atmosferine rağmen ortada çok az turist var. Çoğunluk şehrin zenginliklerini fark etmeden ormana, safariye koşuyor. Şoförlü otomobil ya da taksi motosiklet kiralayın, şehri keşfe çıkın.
#KigaliHollanda’nın en büyük kış etkinliği olan Buz Heykel Festivali’nde -10 derecede gezdim, müziğin peşinde Amsterdam sokaklarını dolaştım. Bu yılın teması ‘Music Inpires’ yani ‘Müzik İlham Verir’. Amsterdam'a gitmek isteyene iyi haber: Buz Heykel Festivali 5 Şubat’a kadar sürüyor.
#AmsterdamMüzelerini gezmek, bir ülkeyi tanımanın en kestirme yollarından biridir. Peki müze deyince aklınıza sadece tarih ve sanat eserlerinin sergilendiği yerler mi geliyor? Şimdi tanıtacağımız müzeler sosisten mantara, peynirden noodle’a kadar ziyaretçilerine yemek kültürlerini aktarırken, lezzet dolu bir yolculuğa da çıkarıyor.
#MüzeHatay’ın künefelik peyniri, Trabzon’un muhlamalık peyniri, Erzurum civil peyniri, onlarca çeşit tulum peyniri, Viyana’nın incirlisi, Kuzey İtalya’dan provolone... Ağız sulandıran, iştah kabartan bir liste bu. Her damağa, her keseye göre peynirler. Üstelik artık hepsini bir arada bulması da kolay. İstanbul’un en iyi peynirlerini satan dükkânları araştırdım.
#Peynir Dükkanı