Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının, yurt dışındaki Türk vatandaşları ve Türk soydaşlarının göç hatıraları ile hikayelerinden oluşan "Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları" sergisinin 2'ncisi Ankara Garı'nda açıldı.
#Sandıktaki FotoğraflarYurt dışındaki Türk vatandaşları ve Türk soydaşlarının göç hatıraları ile en değerli hikâyelerinden oluşan ‘Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları’ sergisi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı Genel Merkezi’nde açıldı.
#Avrupadan HaberlerBerlin’deki Avrupa Kültürleri Müzesi’nde (MEK) ‘Wir sind von hier-Biz buralıyız’ adlı güncel sergiye paralel olarak Alman-Türk Kültür Günü ‘Haymat Almanya’ (Vatan Almanya) adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Müzede, 2018’de hayatını kaybeden ünlü fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay’ın 1990 yılında çektiği Türkiye’den Almanya’ya gelenlerin fotoğrafları sergileniyor. ‘Ergun Çağatay’ın Fotoğrafları’ adlı sergi 7 Şubat 2023 tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak.
#Almanya-TürkiyeCharlotte McConaghy ‘Göçmen Kuşlar’da okuru, ekolojik çöküşün başladığı bir geleceğe götürüyor. İnsanın doğayla bağlantısı ve diğerleriyle olan ilişkileri üzerine çok katmanlı bir kurgu olan romanda McConaghy, dünyayı değiştirme yeteneğinin insanlığının içinde olduğunu gösteriyor.
#Charlotte McconaghySami Kohen, 1940’lı yılların başlarını anlatırken “Toplumu sarsan olayların o küçük yaşlarda bile etkilerini hissettik biz. Biri 1942’deki Varlık Vergisi. Bunun yanı sıra yirmi kura ihtiyatlar olayı. Bu olaylar bilhassa azınlıklar arasında çok büyük tedirginlik yarattı” diye söze giriyor.
#Sami KohenAlmanya’da Nürnberg Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi tarafından, Türkiye ile imzalanan iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı yapılan bir törenle kutlandı. Etkinlik Heilig-Geist-Spital’de, Hans-Sachs-Platz adresindeki salonda gerçekleşirken, 60. yıl dönümünde, Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König ile Prof. Dr. Julia Lehner hazır bulundu.
#Heilig-Geist-SpitalEmine Erdoğan, Osmanlı’dan Amerika’ya göç hikayelerinin anlatıldığı "Osmanlı’nın Amerikası" isimli belgesel filmin ABD’de düzenlenen tanıtımına katıldı. Erdoğan, "Göç tarihini bilmek insanlar arasındaki empatiyi artıracak" dedi.
#Emine ErdoğanKonuşurken tedirgin veya çekingen değiller ama çok üzgünler... Bildiklerini anlatmak, ülkelerinde kadınların neler yaşadığını, bundan sonra neler yaşayabileceklerini herkes öğrensin istiyorlar. 36 yaşındaki Hanifa, kaçak yolla Türkiye’ye giren Afganlar için “Erkekler ‘Önden gider, onlara para gönderirim’ diye düşünüyor ama aslında kimse kadınlara değer vermiyor” diyor. 18 yaşındaki tıp öğrencisi Samsiyya’ysa “Kadınların geçmişe dönük hatıraları var ve korkuyorlar. Taliban şu an bir şey yapmıyormuş ama birkaç gün sonra yapmayacağının garantisi yok” diye anlatıyor. Türkiye’de yaşayan iki Afgan kadınla Afganistan’da kadın olmayı konuştuk...
#GazetehaberleriBayram tatilinde sahil bölgelerine akın yaşanırken, Anadolu’nun iç kesimleri de tatilcilerden nasibini aldı. Ege ve Akdeniz’in koyları yerine, Anadolu’nun köylerini tercih edenler de doğadaki serinliklerin tadını çıkardı. Koy yerine köyü tercih edenlerden biri de bendim...
#GümüşhaneSon dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında biraraya gelen Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni koronavirüs kararlarını açıkladı. Alınan yeni kararlara göre; 29 Nisan 2021 perşembe akşamı 19:00'dan başlayıp, 17 Mayıs pazartesi 05:00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilecek. Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve otobüsler yüzde 50 ile çalışabilecek. Eğitimde ise anaokulu, kreş, 8. ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek tüm sınavlar ertelendi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 34 Türk askerinin Suriye’nin İdlib bölgesinde bir hava saldırısında şehit edilmesinin ertesi günü 28 Şubat 2020 tarihinde olağanüstü gündemle toplandığında, bütün dikkatler Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun yapacağı konuşmaya çevrilmişti.
#YAZARGörev süresi dolan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya’daki Türk toplumunun geleceğiyle ilgili umutlu konuştu. “Daha şimdiden, insanlarımızın Almanya’da bilimde, sanatta, sporda, ekonomide, siyasette ve birçok alanda önemli başarılara imza attıklarını görüyoruz. Kovid-19 aşı çalışmalarıyla tüm dünyada takdir toplayan BioNTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin başarıları bu anlamda güncel ve iyi bir örnektir” diyen Büyükelçi Aydın, Ankara’ya dönmeden önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Gerhard Schröder Prof. Gregor Schöllen‘Noa, Monark Kelebekler ve Her Şey’, sadece çocuklar değil yetişkinler için de bıçak sırtı bir konu olan ‘ölüm’ temasını işlerken, bunu çocukların anlayabileceği tondan yapıyor. Sepin İnceer’in şairane anlatımını besleyen Serhat Gürpınar imzalı usta işi çizimler kitabın ruhuyla uyum içinde. Kitap, ölüme tanıklık eden, etmese bile onu sezen, ölümle ilgili sorular sormaya başlayan tüm çocuklara ve yetişkinlere cevapları bulmaya çalışırlarken arkadaşlık ediyor.
#Sepin İnceer‘Dar Zamanlar Üçlemesi’nin son kitabı ‘Hayır’ın kahramanı Aysel Dereli, askeri darbeden sonra kaleme aldığı yazısını şöyle bitirir: “Her durumda özgür kimliğimizi koruyabilmek ancak edimle söylenebilecek şu iki sözcüğe bağlı: Yinelemeye hayır. Aynılaşmaya hayır, aynılığa hayır.” Bu cümleler aslında 91 yaşında hayata veda eden Adalet Ağaoğlu’nun edebiyat anlayışının ve dünya görüşünün ifadesidir. Böyle bir fikriyattan hareketle Ağaoğlu, uzun ve parlak yazarlık kariyerinde farklı konulara değinmiş, farklı anlatım olanaklarını denemiş ve romanımıza farklı bir boyut kazandırmıştır.
#Adalet AğaoğluMario Levi’nin yeni romanı ‘Bir Cuma Rüzgârı’nda sahne yine İstanbul. Bu kez Kadıköy sokaklarında yüklü geçmişleri, pişmanlıkları, kayıpları, yalnızlıklarıyla dolaşan insanlarla tanıştırıyor bizi. Roman, yedi kitaplık bir serinin ilki. Sırada eski İstanbul’un diğer semtleri var. Levi’yle romandaki gibi bir cuma günü buluştuk, Kadıköy sokaklarında dolaştık, Çarşı’dan alışveriş yaptık ve semt üzerine, İstanbul üzerine, değişim üzerine konuştuk.
#Banu TunaGöç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre Türkiye’de 18 yaş altında 1 milyon 646 bin 53 Suriyeli çocuk yaşıyor. Mayıs 2011-Ocak 2019 arasında ülkemizde 410 bin Suriyeli bebek doğdu. Geri kalanların çoğu da çok küçük yaşta buraya göç ettiği için kendi ülkelerine dair hiçbir hatıraları yok. Artık Türkçe konuşan, Türk kültürüyle yetişen ve kendilerini Türk hissettiklerini söyleyen Suriyeli çocuklarla konuştuk.
#Suriye“Bizim askerimiz Suriye’de savaşırken onlar nargile içiyor... Ucuza çalışıp Türkleri işsiz bırakıyorlar... Nitelikli olanları Avrupa’yı, eğitimsizler Türkiye’yi seçiyor... Bu kadar fakirlerse neden çok çocuk yapıyorlar...” TÜBİTAK ile birlikte ‘1003 Entegrasyon Projesi’nin startını veren Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’a göre bu düşüncelerin çoğu Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili yanlış bir algıdan besleniyor ve suç oranları sanıldığının aksine çok düşük: “Büyük kısmı burada yaşamaya devam edecek. 5-9 yaş arası 478 bin çocuk var. Bunların bir kısmı burada doğdu, bir kısmı çok küçükken geldi. Suriye ile ilgili hiçbir hatıraları yok. Bir an önce entegrasyon şart.”
#Şebnem Köşer Akçapar