Glutensiz haberleri sayfasında Glutensiz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 954 Glutensiz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılYeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte, beslenme alışkanlıklarımız da değişmeye başladı. Hatta bu dönemde vegan ve vejeteryan yiyeceklere olan talep git gide artış gösteriyor. Bağışıklığı güçlendirmek için doktorların da tavsiye ettiği gibi, daha fazla bitkisel ürün tüketmeye yönelik sürekli bir ilgi var, aynı zamanda birçok insan daha az hayvansal protein yediğini bildiriyor. Peki gün içinde size enerji verecek sağlıklı atıştırmalıklar neler? İşte 2021’in en iyi sağlıklı atıştırmalıklarından bazıları…
#AtıştırmalıkAntalya'da 8 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konulmasının ardından ekmek, pasta, börek, pide, tatlı, simit gibi hamur ürünleri yiyemeyince, bu rahatsızlığı yaşayanların isteklerini karşılayabilecek 'Çölyak Pastanesi' açan Mürüvet Özel'in (68) hazırladığı glutensiz lahmacun, müşterilerden yoğun ilgi gördü.
#GlutensizBazen hevesle hazırladığımız kek hamurları, yanlış pişirme tekniği ve zamanlama hatasıyla hüsrana dönüşebilir. Aslında sadece birkaç detayla, yumuşacık çikolatalı brownie'leri gönül rahatlığıyla sunuma hazır hale getirebilirsiniz. İşte brownie hamurlarınızı kusursuz bir hale getirecek önemli ipuçları…
#BrowniGluten, son zamanlarda bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi sebebiyle dikkat çekmiş ve merak edilmeye başlanmıştır. İçerdiği proteinler sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek haricinde bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken Gluten nedir?, hangi ürünlerin içerisinde bulunur? ve kimler dikkat etmelidir? İşte, detaylı bilgiler…
#GlutensizDüşük maliyetli havayolu şirketleri daha ucuza bilet satabilmek için giderleri ucu ucuna ayarlıyor. Örneğin birçok havalimanında köprüye yanaşmıyor, bunun için ekstra ödeme yapmıyorlar. Uçak içinde ‘ikramı’ satıyorlar. Koltuk seçimi, fazla bagaj gibi birçok şeyden ek gelir elde ediyorlar. Bu durum bilet fiyatlarının daha düşük olmasını sağlıyor. Düşük maliyetli (low cost) havayolu demek kalitenin düşük olduğu anlamına gelmiyor.
#PegasusFransız değerlendirme sistemi La Liste 2025’in ödül törenindeydim. Bu yıl 200 ülkeden 30 bin restoranın değerlendirildiği organizasyonda Türkiye’den şef Fatih Tutak ve 7 Mehmet Restaurant ödül aldı. Törende sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil zorunluluk olduğu vurgulandı. Görünen o ki geleceğin mutfaklarında lezzetten önce hikâye, etik ve sürdürülebilir yaklaşımlar öne çıkacak.
#GastronomiMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilBaşkent Ankara’da 15 bine yakın çölyak hastası bulunduğunu söyleyen Çölyak Derneği Genel Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Bizim en büyük isteklerimizden biri kent merkezinde belediyeye ait bir ‘Çölyak Kafe’ açılması. Üstelik bunun örnekleri İstanbul, Bursa ve Kayseri’de de var” dedi.
#Çölyak HastalığıGirişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1Sağlıklı beslenme rüzgârını arkasına alan işletmeler hız kesmeden büyüyor. Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme ‘salata’da görülüyor. Bu kategorideki restoran sayısı 2024’ün sekiz ayında yüzde 170 büyürken siparişler yüzde 73 arttı. ‘Vejetaryen ve vegan mutfak’ kategorisinde ise işletme sayısının yüzde 41, siparişlerin yüzde 27 artması dikkat çekti.
#Yemek SiparişiHam maddesi yaygın tahıllara kıyasla daha pahalı olan glutensiz gıdaların fiyatı, son bir yılda yüzde 150 artarak mevcut gıda enflasyonunu solladı. Glutensiz bir ekmek 38 lira iken, kendi ekmeğini yapmak isteyenler için bir paket un 175 liradan satılıyor. Bir paket makarna ise 180 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde satılan glutensiz atıştırmalıkların en ucuzu ise 40 lira.
#GlutenBorusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik’le Bodrum’da kurdukları Range Rover House’da bir araya geldik. İş, sanat ve gastronomiye dair sohbet ettik. İşte İngiliz otomobil markasının Türkiye’ye duyduğu güven ve Türk yöneticilerin globaldeki başarılarına dair sohbetimizden anekdotlar...
#Carlo BernardiniGeçen yıl Londra Kitap Fuarı ‘Uluslararası Mükemmeliyet Ödülleri’nde ‘Yılın Kitabevi’ seçilen Minoa Kitabevi, yeni şubesini Berlin’de açıyor. Kitapları ve mutfağıyla İstanbul’un gözde mekânlarından Minoa’nın kurucu ortağı Nazım Tokuz: “Edebiyatla ve kültürle ilgili, savaşmayı sevmeyen insanların tercih ettiği bir yer olmasını hayal ettik.”
#Minoa KitabeviKilo vermek sadece yeme kontrolüyle olmuyor. Mayrlife Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde bunu bir kez daha anladım. İkinci gidişimde midemle birlikte beynimde çözmeye çalıştık bu aşırı yeme işini. Hayatımda ilk kez hipnoz terapisine girdim. Bağırsaklarıma dost gurme öneriler de aldım, meğer yeterince suda bekleyen patates şifaymış, tuzu azaltamayanlar kayatuzu kullanmalıymış...
#Kilo Verme46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet ÖzenYarın, Anneler Günü’nde şık bir kahvaltı sofrası kurarak annesini sevindirmek isteyen miniklerimizin gözü korkmasın. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı ve ‘Evinin şefi’ köşemizin yazarı Gülay Barbaros Altan’dan farklı yaş gruplarına uygun pratik tarifler aldık. Kuşkonmazlı tart da yapabilirsiniz, glütensiz pizza da...
#Anneler GünüTürkiye bir haftadır, bir bardak çayın 60, bir fincan kahvenin 80, tek bir kurabiyenin 110 lira olmasını konuşuyor. Öyle ki fahiş fiyatlara isyan eden tüketiciler sosyal medya üzerinden organize olmuş ve “küçülmüş porsiyon, kalitesi düşmüş yemek ve içeceği fahiş fiyatla sunan kafe ve restoranları boykot” çağrısı yapmıştı 3 gün önce. Hafta sonu geldi çattı! Peki, boykot yerini buldu mu? Kafe ve restoranlarda durum ne? Esnaf boykot hakkında ne düşünüyor? Şişli- Mecidiyeköy- Gayrettepe- Beşiktaş- Ortaköy hattını gezdim.
#BoykotAnkara Sınav Koleji Merkez Kampüs 10. sınıf öğrencileri, Uluslararası Gelecek Programları (Future Problem Solving Program-FPSPI) kapsamında yaygın olmasına karşın bilinirliği düşük olan çölyak hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak için bir proje yürütüyor.
#Ankara Sınav Koleji Merkez KampüsMakarna, kimimiz için pratik bir çözüm kimimiz için de adeta bir tutku. Öğrenci sofrasında da şölen sofrasında da yeri olan makarna, evde açılıp tazecik pişirildiğinde bambaşka bir mertebeye ulaşıyor. Siz de bu lezzeti tatmak için evde makarna yapmak için hazırlıklara başladıysanız, bu içeriğimizi mutlaka okumalısınız. İşte evde taze makarna yapımının püf noktaları…
#Evde Makarna Nasıl YapılırVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanO zamansız olmanın canlı kanıtı gibi. Yıllar geçse de şarkıları hiç eskimiyor. Havası, güzelliği değişmiyor. “Yaşımdan da şimdiki pozisyonumdan da memnunum” diyor. Ayşegül Aldinç’le yeni kitabı ‘Malumatfuruş’ için buluştuk. Hayatını, aşkı, kitabını, müziği ve güzelliğini konuştuk: “Güzellik başa bela. Hep güzel kalman gerekiyor.”
#Ayşegül Aldinç