ASO, sıklıkla duymadığınız bir kavram olabilir. ASO genel olarak bir laboratuvar testinin adı olarak kullanılmaktadır. Yaptığı iş ise vücudun zararlı bakterilere karşı üretmiş olduğu antikorların sayısını bulmaktır. Peki, ASO nedir? ASO normal kan değeri kaç olmalıdır? ASO yüksekliği nedenleri ve belirtileri
#ASO NedirDünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkErkeklerde idrardan kan gelmesi; genel olarak başka bir rahatsızlığın bulgusu şeklinde tanımlanır. Erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri, yaşa bağlı şekilde değişmektedir. Genç olan hastalarda genelde idrar kesesinin enfeksiyonu, prostat ya da taş yüzünden görülürken, ilerleyen yaşlarda üriner sistemi kanserleri ve prostat büyümesi daha çok görülen nedenlerdir. İşte erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri.
#Erkeklerde İdrardan Kan GelmesiGlomerüller, böbreklerdeki kılcal damarlardan (küçük kan damarları) oluşan filtreleme birimleridir. Kanı süzerler, kandaki atıkları ve fazla sıvıyı temizlerler. Glomerülonefrit aniden başladığında buna akut glomerülonefrit denir. Peki, Glomerülonefrit nedir tüm detayları ile derledik.
#GlomerülonefritHavaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem. Zaman zaman kulak ağrısı da yapan, sabahları veya alerjik boğaz yani bademcik şişmesine nelerin iyi geleceği, bu sorunun neden olduğu ve nasıl belli olacağı da araştırılıyor. Peki, bademcik (boğaz) şişmesine ne iyi gelir, evde nasıl geçer? Bademcik şişmesi neden olur? İşte, bademcik şişmesi belirtileri ve merak edilenler...
#Bademcik ŞişmesiYerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC"ın Faz 3 çalışmasında belirlenen şartları taşıyan 40 bin 800 gönüllü aşılanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac'a kısa süre içerisinde çok sayıda başvuru olduğunu belirterek, "kısa sürede 846 Bin 451 başvuru oldu" dedi.
#TurkovacVücut kaslarının metabolik faaliyetlerinin yarattığı kimyasal atık, kreatin olarak bilinir. Kreatin, kaslar için enerji üretimine yardımcı olan önemli bir kimyasal moleküldür. Vücudumuzdaki ana kreatinin kaynağıdır. Vücuttaki kreatinin yaklaşık% 2'si her gün kreatinine dönüştürülür ve atılmak üzere böbreklere taşınır. Böbrekler, kreatininin çoğunu idrar yoluyla yok etme işlevi görür. Böbrekler düzgün çalışmıyorsa kanda kreatinin düzeyi yükselir. Çok fazla protein tüketmek kan kreatinin düzeyini artırabilir.
#KreatininBöbrek yetmezliği ve kronik hastalıkları olanlarda Covid-19 enfeksiyonunun daha ciddi seyredebiliyor. Diyaliz hastaları bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle enfeksiyonla mücadele etmekte zorlanabileneceğini ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Burak Canver, böbrek hastalarındaki mevcut yüksek riskten dolayı pandemi sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
#SağlıkKronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybı olarak tanımlanır. Hastalığın nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri gibi merak edilen noktaları anlatan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tutal, "Tip 1 veya tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek enfeksiyonları böbrek yetmezliğine sebep olabilecek durumlardır” dedi.
#Böbrek YetmezliğiCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraAşırı tuz tüketimine dikkat çeken uzmanlar böbrekleri korumak için günde 5-6 gramın üzerinde tuz tüketmemek gerektiğini ifade ediyor. Kronik böbrek yetmezliği hakkında önemli bilgiler veren Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, kaşıntının da bu hastalığın habercisi olduğunu ifade etti.
#Böbrek HastalığıAşırı tuz tüketimine dikkat çeken uzmanlar böbrekleri korumak için günde 5-6 gramın üzerinde tuz tüketmemek gerektiğini ifade ediyor. Kronik böbrek yetmezliği hakkında önemli bilgiler veren Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, kaşıntının da bu hastalığın habercisi olduğunu ifade etti.
#KaşıntıVücuda giren zararlı mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üreten bademciklerin çeşitli sebeplerle şişmesi, hayat kalitesini düşüren can sıkıcı bir durum olarak dikkat çekiyor. Bu sorundan muzdarip vatandaşlar, 'Bademcik şişmesi nasıl geçer?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, konuya dair detaylar...
#Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer?Çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülen bademcik şişmesi, havaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin hayat kalitesini düşüren ve canını sıkan bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Bu sorundan muzdarip olan vatandaşlar da 'Bademcik şişmesine ne iyi gelir?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, bademcik şişmesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler...
#Bademcik ŞişmesiNadir görülen ve bazen hayat tehdit edici sonuçlar doğurabilen bir hastalık olan vaskülitin nasıl bir hastalık olduğu, belirtileri ve tedavi yöntemleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, vaskülit nedir? Vaskülit tedavisi nasıl yapılır?
#Vaskülit Nedir?