Bağışıklık sisteminin zayıf olması, hastalığın sık tekrarlamasına neden olur.
Haberin Devamı
Anjin en sıklıkla 5 ila 15 yaşları arasında görülür, orta yaş ve sonrasında çok daha seyrek görülür. KBB Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, bademciklerin iltihaplanmasıyla kendini gösteren bu hakkında önemli bilgiler verdi.
Hastalığa en çok beta hemolitik streptokok olmak üzere bakteriler ve virüsler neden olur. Hastalık genellikle yüksek ateş (39-40 derece), boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, baş ağrısı, eklemlerde ağrı, ani titreme, üşüme, halsizlik ve kırgınlık, yutkunma esnasında boğazdan kulağa vuran şiddetli ağrı ile kendini gösterir.
Muayene esnasında bademcikler genellikle şiş, kızarık, kıvrımlar arasında ve üstünde bazen damlacık şeklinde, bazen de yaygın olarak beyaz bir örtü görülür. Küçük dil, yumuşak damak ve yutak şiş ve kızarık olur. Bazen çocuklarda karın ağrısı, kusma ve yüksek ateşe bağlı olarak havale de görülebilir. Genellikle 3. ya da 4. günde yüksek ateş normale iner.
Tanı dikkatlice yapılan muayene ile konulur. Klinik olarak kuşku varsa kültür-antibiogram yapılmalıdır. Bu hastalığın en önemli tarafı vücudun diğer organlarında ortaya çıkarabildiği zararlardır.
Hastalığın vücuda zararları nelerdir?
Boğazda, bademcik etrafında apseleşme olabilir.
Sinüzit, orta kulak iltihabı, boyun ve çene altı bezlerinde şişlik, iltihaplanmaya neden olabilir.
Ani böbrek iltihabı (akut glomerulonefrit), ki bu durum eğer iyi tedavi edilmez ise kronik böbrek iltihabına dönebilir.
Ateşli romatizma (akut eklem romatizması ) görülebilir. Eklemlerde şişlik, kızarıklık, ısı artışı ve ağrı olabilir. Hasta yürümekte zorlanır. Bazen hekime sırtta ya da kucakta getirilmek zorunda kalır. Zamanında ve yeterince tedavi edilmezse romatizmal kalp kapak hastalığına yol açabilir.
İltihap direkt yayılmak suretiyle kulak kemiği iltihabına, menenjite neden olabilir.
Daha çok boyun, baş ve yüzdeki toplardamarlarda, hayati tehlike oluşturabilen iltihaplara neden olabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Yatak istirahati çok önemlidir.
Yumuşak ve sulu gıdalar verilmeli, bol sıvı tüketmelidir.
Bakteriyel anjinde, uygun antibiyotik tedavisi başlanmalı ve bu tedavi 8- 10 gün devam etmelidir. Tedavi 3. günde kesilirse %50, 6. günde kesilirse %34 tekrarlama eğilimi gösterebilir. Tedavi edilmezse okulda ve aile içinde %35 oranında bulaşıcılığı söz konusu olabilir. Uygun antibiyotik tedavisi, 24 saat içinde bulaşıcılığı önler.
Uykunun yeterince alınmaması, yeterli ve doğru beslenmemek, kısacası bağışıklık sisteminin zayıf olması hastalığın sık tekrarlaması ve ağır seyretmesine neden olabilir.