“Glokom”, göz sinirinde incelme ve görme alanı kaybına yol açan bir göz hastalığı... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birlikte görülüyor. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göziçi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de mevcut… Göz içi basıncının toplumdaki normal değerleri 11-21 mmHg arasında değişiyor.
#GlokomGLOKOM görme sinirini tahrip ederek geri dönüşümsüz görme kaybına, hatta körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı. Göz içi basıncının, yani göz tansiyonunun görme sinirinde hasar oluşturacak şekilde yüksek olduğu bir tablo. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre glokom hastalığı önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Dünyada halen 70 milyon insanda glokom var, ancak bunların sadece yarısının teşhisi konulmuş. Bu derece yaygın olmasına rağmen, genellikle belirtisiz olması ve ileri evrelere varmadıkça görme kaybının ortaya çıkmaması nedeniyle tanıda gecikmeler yaşanmaktadır. 2020 yılı itibarıyla dünyada 11 milyondan fazla insanın glokom nedeniyle kör olduğu tespit edilmiştir. Karşıyaka Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Esin Başer, kısa ve öz olarak bu hastalığı anlattı;
#1Göz ile ilgili hastalıklar, toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Bu hastalıklardan bazıları doğrudan gözü ilgilendiren hastalıklardan kaynaklanırken bazıları ise, vücudun geri kalanında meydana gelen çeşitli hastalıkların gözleri etkilemesi sonucunda meydana gelir. Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Son yıllarda pek çok serum, kaş ve kirpikleri uzattığını iddia ediyor. Ancak maalesef bunların birçoğu hiçbir işe yaramıyor. O nedenle bu yazımda sizlere bilimsel olarak kirpik ve kaş uzattığı ispatlanmış içerikleri tanıtacağım… Ayrıca kirpik ve kaş serumlarının içinde çok yaygın olarak bulunduğu halde, uzatıcı etkisi olmayan içerikler hakkında da bilgi vereceğim…
#Kaş Ve Kirpik SerumuGünümüzde en sık yaygın olan hastalıklar arasında göz hastalıkları gelmektedir. Göz hastalıklarının neler olduğuna dair birçok kişi tarafından araştırma yapılmaktadır. Göz hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken ve bu konuda herkesin bilinçli olması gereken hastalıklardır. Göz hastalıklarını tedavisinde göz doktorları sorumludur. Son günlerde göz hastalıklarının neler olduğuna dair araştırma yapılmaktadır. Peki, göz hastalıkları nelerdir? Göz hastalıklarının isimleri nelerdir? Göz hastalıklarının açıklamaları nedir tüm detayları ile derledik.
#Göz Hastalıklarıİsterseniz gelin haftaya “pandemideki son durumumuz”u gözden geçirerek başlayalım. Ve hemen ekleyelim: DU-RUM ÖNCEKİ HAFTALARDAN FARKLI DEĞİL: “Günlük vaka sayıları 30 binli, günlük kayıplarımız ise 200’lü rakamlarda” sabitlenmiş durumda. Ufak tefek oynamalar olsa da alt/üst rakamlar genelde değişmiyor. Ama bu rakamlardan bile alınacak, özellikle başka ülkelerdeki rakamlar ve oranlara bakıldığından çıkarılacak önemli bir ders var, o ders şu:
#KoronavirüsÜlkemizde yaygın şekilde görülen ve halk arasında ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen ‘glokom’ hastalığı, erken tedavi edilmezse körlüğe varan sonuçlar doğurabiliyor. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Opr. Dr. Sedat Selim, belirti vermeden ilerleyen glokomda erken tanı ve tedavinin görme kayıplarının önüne geçebildiğini vurguladı. Dünya genelinde yaklaşık 70 milyon glokom hastası olduğunu ve bunun 1.5-2 milyon kadarının ülkemizde bulunduğunu belirten Dr. Selim, glokomun toplumumuzda 40 yaş üzerinde yüzde 2, 60 yaş üzerinde ise yüzde 10 oranında görüldüğünü söyledi.
#İzmirTÜRK Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Belkıs Ilgaz Yalvaç, 7-13 Mart Glokom Haftası nedeniyle körlüğe kadar götürebilen sinsi göz hastalığı glokom hakkında önemli uyarılarda bulundu. Ailesinde glokom olanlarda hastalığın gelişme riskinin 7 kat arttığını söyleyen Prof. Dr. Yalvaç, hastaların çoğuna başka bir sebeple gidilen göz muayenesi sırasında tesadüfen tanı konulduğunu belirtti ve 40 yaş üzeri herkesin glokom açısından bir göz muayenesine gitmesi gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Belkıs Ilgaz YalvaçGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. H. Zeki Büyükyıldız, 12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle farkındalık yaratmak adına uyarılarda bulundu. Bin bebekten 1’inde glokom (yüksek göz tansiyonu) görüldüğünü ifade eden Büyükyıldız, "Doğuştan glokom, tespit edilmesinde gecikilirse kısa sürede körlüğe yol açar. Bu tür glokom aşırı göz sulanması, ışığa karşı aşırı hassasiyet ve bebeğin gözünü kısması ile dikkatleri çeker" dedi.
#Göz Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıGöz tansiyonu yüksekliği diğer adıyla glokom hastalığı tipik belirtilerle karşımıza gelir. Hastaların yüzde 90’ı herhangi bir belirti vermezken yüzde 10’unda göz kızarıklığı, baş ağrısı aynı zamanda da görme bulanıklığıyla başvurmaktadır. Göz tansiyonu sinsi ilerleyen bir hastalıktır bu nedenle rutin göz muayeneleri çok önemlidir. Hastaların göz içi basınçlarının 10 ila 21 mm arasında olmasını bekliyoruz. Bunun dışındaki değerler aslında uyarıcıdır ve göz sinirinde harabiyet yaratma riski taşıdığı için bir an önce müdahale etmek gerekir. İlk etapta medikal tedavi yöntemleri uygulanır. Eğer medikal tedaviye yanıt alınmazsa lazer tedavi veya cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Cerrahi tedavilerde minimal invaziv teknikler güncel olarak uygulanmakta ancak bu teknik her hasta için uygun olmamaktadır. Bu anlamda hastaların rutin göz muayenelerini aksatmamaları gerektiğini söyleyebiliriz.
#HtvyasamHalk arasında ‘göz tansiyonu’ ya da ‘karasu hastalığı’ olarak adlandırılan glokom hastalığı göz içi basıncının artarak görme sinirine basısı sonucu görme bozuklukları oluşturan bir durum... Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
#Göz TansiyonuHalk arasında ‘göz tansiyonu’ ya da ‘karasu hastalığı’ olarak adlandırılan glokom hastalığı göz içi basıncının artarak görme sinirine basısı sonucu görme bozuklukları oluşturan bir durumdur. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
#Göz TansiyonuBoğaziçi Üniversitesi'nde geliştirilen biyosensör teknolojisi, önlenebilir kalıcı görme kaybına yol açan glokom hastalığının en büyük sebebi olan göz içi tansiyonunun seyri ve kontrolünde hekimlere ve hastalara önemli avantaj sağlayacak.
#Boğaziçi Üniversitesi