Paylaş
Kirpikler nasıl büyür?
Öncelikle kirpiklerin doğal büyüme döngüsünden bahsedelim… Kirpik büyümesinin 4 evresi vardır:
1. Anajen evre: Bu evre kirpiğin aktif büyüme evresidir ve 30-45 gün sürer. Bu evrede kirpik sürekli uzar.
2. Katajen evre: Bu evrede kirpikler maksimum uzunluğuna ulaşmıştır. Bu evre, 14-21 gün sürer.
3. Telojen evre: Kirpiğin dinlenme evresidir ve en uzun süren evredir. Kirpik doğal olarak dökülmeden önce yaklaşık 100 gün sürebilir.
4. Ekzojen evre: Kirpiğin dökülme evresidir.
Ortalama olarak, tek bir kirpiğin değiştirilme süresi dört ila sekiz ay arasındadır. Bir serumun kirpik veya kaşı gerçekten uzatması için bu evrelere etki ediyor olması gerekir.
Örneğin birazdan bahsedeceğim bimatoprost, kirpiğin anajen yani aktif büyüme evresini uzatır.
Bimatoprost nedir?
Bimatoprost, ilk olarak göz tansiyonunu düşüren bir göz damlası olarak piyasaya sürülmüştü... Ancak bimatoprost göz damlası kullanan kadın ve erkeklerde yan etki olarak kirpiklerin uzadığı farkedilince, kirpik diplerine sürülen bir serum olarak da üretildi. Bimatoprost, sadece kirpik diplerine değil kaş diplerine de sürülebilir.
Bimatoprost 2008 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından kirpik uzatıcı etkisi için onay aldı. Bimatoprost günde 1 defa gece uyumadan kirpik diplerine veya kaşlara sürülerek kullanılmalıdır. İlk kullanımdan 1-2 ay sonra etkisi başlar, tam etkinin çıkması için 4 ay kullanım gereklidir. Serum kullanımı bırakıldıktan sonra kirpikler tekrar eski haline döner. Etki devam etsin isteniyorsa sürekli kullanım gerekir.
Bimatoprost’un en sık görülen yan etkileri arasında gözde kaşıntı, göz akında kızarma, göz kapağı cildinde koyulaşma, göz kuruluğu ve göz kapağında kızarma yer alır. Ancak bu yan etkiler kullananların %4'ünden azında meydana gelir.
Bimatoprostun göz tansiyonu (glokom) hastalığı için kullanılan formunun, özellikle açık renk gözlülerde göz renginin kalıcı olarak koyulaşmasına yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle kirpik serumunu kullananların, serumu gözlerine kaçırmamaları gerekir. Serum kirpiğin dibine sürülmelidir. Serumu kirpik gövdesine sürmek işe yaramaz çünkü kirpikten emilmez. Ayrıca serum kirpik dibi dışında cildin diğer bölgelerine de değdirilmemelidir çünkü ciltte renk koyulaşması yapabilir.
Biotin
Biotin, kirpik ve kaş serumlarının içinde yaygın olarak bulunan bir diğer içeriktir. Biotin bir B vitaminidir ve saçı oluşturan protein olan keratini güçlendirerek saç sağlığını iyileştirdiği söylenir. Ancak kişide biyotin eksikliği olmadıkça, biyotinin saçlara olumlu etkisi olmaz. Biyotinin kirpik büyümesini artıracağına dair de ikna edici bir kanıt mevcut değildir.
Hint Yağı
Hint yağı ve diğer yağlar kirpiklerinizi gerçekten uzatmaz. Sadece yağların parlatıcı ve kirpiği kaplayıcı etkisi, kirpiklerin daha kalın olduğu yanılsamasını verir. Olumlu bir etki olarak ise yağlar kırılmayı önleyebilir.
Peptitler, Pantenol ve Hyaluronik Asit
Pek çok kirpik serumunda bu bileşenlerin bir kokteyli vardır. Bunların çoğu su bağlayıcı veya nemlendirici görevi görür. Kirpiğin esnekliğini artırabilir, kırılmayı azaltır. Kirpiği kaplayarak daha kalın görünmelerini sağlar. Ancak kirpik büyümesini gerçekten artırabileceklerine dair kanıt yoktur.
Paylaş