UNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiBüyükşehir Belediyesi, Muhtarlık Dairesi kurdu. Bunu müspet bir girişim olarak karşılamak lazım. Çünkü muhtarların belediye ile günü gününe ilişki kurması gerekiyor. Bütçenin nasıl kullanılacağı, mahallelere nasıl nüfuz edileceği, nasıl beledi kontrol ve faaliyet kurulacağı ancak bu gibi eşgüdüm hizmetleriyle mümkün olur.
#Istanbul2000 yılında Berlin’de kurulan Türk Eğitim Derneği bünyesinde, Almanya’daki ilk özel Türk Halk Kütüphanesi açıldı. Kütüphane, sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla tanınan Rüştü Kam öncülüğünde ve dernek üyelerinin desteğiyle kuruldu. Kütüphanede yer alan yaklaşık 12 bin cilt kitabın önemli bir bölümü bağışlarla toplandı. Kitapların tüm bilgisayar kayıtları tamamlandı. Bu bağlamda isteyen herkes okumak istediği kitabı, 1 aylığına ödünç alabilecek.
#Türk Eğitim DerneğiKıvanç Tok, henüz 4 yaşındayken kod yazmaya başladı. 8 yaşındayken Afrika’daki çocuklara yazılım eğitimi verdi. Şu an 9 yaşında ve kendi kendine oluşturduğu bir strateji oyunu ve bir e-ticaret sitesi var. Kendini ‘ultra-junior yazılımcı’ olarak tanımlayan Kıvanç, ilerde başarılı bir yazılımcı olacağından oldukça emin.
#Kıvanç TokİZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyası başlatıp, ziyaretçilerine de seslenmişti: “Lütfen bana çiçek ve hediye yerine kampanyamız için kitap getirin.” Kampanya haberleri de şöyleydi: “Birinci ve ikinci el kitapla destek olunabiliyor. Ansiklopedi kabul edilmiyor. Yıpranmamış, yırtılmamış, okunabilir kitapların, üzerine ‘Her Mahalleye Bir Kütüphane’ yazılı bir koliye koyularak şu noktalara bırakılması isteniyor:
#1Kimi Amerika’da Türk kahvesini tanıtıyor, kimi şehir bostanında şeflere sebze üretiyor. 21 yıldır Anadolu’yu köy köy dolaşıp bilgi toplayan da var, asırlar öncesinden kalan mutfak bilgilerini Osmanlıcadan çevirmeye hayatını adamış olan da… Bu hafta yeme-içme kültürümüzün kadın kahramanlarından bazılarıyla tanıştırayım sizleri...
#Yazar‘Beyoğlu’ndan Esintiler’ Beyoğlu Belediyesi’nin kuruluşunun 150’nci yılı nedeniyle, Şakir Eczacıbaşı’nın da katkılarıyla hazırladığımız bir kitaptı. Şakir Eczacıbaşı’nın önayak olmasıyla kurulan Kültür Girişimi olarak düzenlediğimiz sempozyumların ürünü olan kitaplar bugün de yararlanabileceğimiz kaynaklar...
#Şakir EczacıbaşıBugün Türkiye’nin her yerinden 16 milyondan fazla kullanıcısı var, günde ortalama 530 bin sipariş alıyor... 2015’te Türk internet tarihinin en yüksek değerlemesiyle dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero’ya katılan Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın ile geçmişine yolculuk yaptık… İşte yerli ve milli ‘garaj çocuğu’muz Nevzat Aydın’ın hikâyesi...
#GazetehaberleriT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin birlikte finanse ettiği ‘AB–Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ projesiyle ‘Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ kuruluyor.
#YAZARMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#Maide2018’de bir kitap satış sitesi olarak kurulan Kitap Koala, bu işten edilen kârla zor durumdaki hayvanlara yardım ediyor. Zaman içinde o kadar başarılı oldular ki ay başında İstanbul Teşvikiye’de dev bir mağaza açtılar. İçinde sanat galerisi bile olan bu ‘iyilik mekânı’nı tanıyalım.
#Kitap KoalaTürkiye’nin en büyük ve küresel ölçekte en yaygın sermaye platformu MÜSİAD tarafından iki yılda bir düzenlenen “VİZYONER Zirvesi” “Dijital Gelecek” temasıyla 27 Kasım 2019 tarihinde 3.kez kapılarını aralıyor. Türkiye ve dünyadan önde gelen uzman, akademisyen ve iş insanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilecek zirvede, güncel teknolojik gelişmeler ve teknolojinin iş ve sosyal hayatımızda gerçekleştirdiği dönüşümler kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Zirvede, Geopolitical Futures’un Kurucu Başkanı ve Siyaset Bilimci George Friedman ve Hyperloop şirketinin Kurucu Ortağı Dirk Ahlborn da konuşmacı olarak yerini alacak.
#MÜSİAD