Murat TOSUN / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 12:25
2000 yılında Berlin’de kurulan Türk Eğitim Derneği bünyesinde, Almanya’daki ilk özel Türk Halk Kütüphanesi açıldı. Kütüphane, sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla tanınan Rüştü Kam öncülüğünde ve dernek üyelerinin desteğiyle kuruldu. Kütüphanede yer alan yaklaşık 12 bin cilt kitabın önemli bir bölümü bağışlarla toplandı. Kitapların tüm bilgisayar kayıtları tamamlandı. Bu bağlamda isteyen herkes okumak istediği kitabı, 1 aylığına ödünç alabilecek.
KÜTÜPHANEDE ayrıca Der Spiegel dergisinin 1962-2005 yılları arasındaki tüm sayıları da arşiv olarak yer alıyor. Ağırlıklı olarak Türkçe kitapların yer aldığı kütüphanede az sayıda da olsa Almanca ve İngilizce kitaplar da yer alıyor. Kitaplar, felsefe, din, toplum, edebiyat, tarih olmak üzere bölümlere ayrılmış şekilde okuyucuya sunuluyor. Kütüphanenin açılışı dolayısıyla küçük bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök ve Elçi Müsteşar Emre Gençtuğ, elçilik ataşeleri ve Würzburg’dan tarihçi Latif Çelik katıldı. Açılışta sembolik olarak bir de kurdele kesildi. Etkinliğin açılışına katılan ozan Şah Turna ve ozan Şiar da kütüphaneye kendi şiirlerinden oluşan iki kitap bağışladı.
‘BÜYÜK BİR ZENGİNLİK’Dernek Başkanı Rüştü Kam, açılış dolasıyla kısa bir konuşma yaptı. Kütüphanenin zorlu bir süreçten sonra kurulabildiğini belirten Kam, şunları söyledi: “Hem Türkiye hem de Alman resmi makamlarına yazdık. Onlardan da sadece tavsiyeler aldık, aferin dediler, sırtımızı sıvadılar. ‘O da bir şeydir’ dedik. Yolumuza devam ettik. Yılmadık, bugüne kadar geldik. Çok sıkıntılı günler geçirdik. 22 yıldır uğraşıyoruz. Hâlâ uğraşıyoruz. Bu kitapları üyelerimizin kendi ceplerinden ödedikleri paralarla satın aldık, bir kısmını da halkımız bağış olarak verdi. Bugün itibariyle 12 bin cilt kitabımız var kütüphanemizde. Edebiyat, roman, çocuk kitabı, fıkıh, tefsir, hadis, tarih, tasavvuf, İslam tarihi, Türk tarihi, felsefe, psikoloji alanlarında yazılmış kaynak kitapları temin ettik. Ansiklopediler temin ettik. Almanca ve İngilizce kitaplar temin ettik. 1962 yılından 2005 yılına kadar olan Der Spiegel dergisini kütüphanemize kazandırdık. Bu fevkalade büyük bir kültürel zenginliktir.”
Kam, ayrıca kitap tanıtımı ve kitap okuma alışkanlığını geliştirmekte için her hafta pazartesi günleri rutin okumalar gerçekleştireceklerini söyledi.
‘ÇOK BÜYÜK BİR GİRİŞİM’Başkonsolos Rıfkı Olgun Yücekök de “Kıymetli, kazanılması güç ama insan hayatına katkısı çok büyük bir girişim. Gençlerimize ve çocuklarımıza böyle bir imkân sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Türkiye’ye gidenlerden bundan sonra birer ikişer kitap isteyelim. Burayı yaşatalım” dedi.
Açılışa Würzburg’dan katılan tarihçi Latif Çelik de kütüphanenin açılmasından dolayı Rüştü Kam’a teşekkür etti. Çelik, “Kültür varlığın temelidir. Kütüphaneler, kültürün meyvelerinin toplandığı bahçeleri. Fikirlerin süzgeci konumundaki kütüphaneleri harekete geçirebilmeniz için kültür âşığı olmak gerekir. Kültür, gönül elçisi olanlarla gerçekleşir. Rüştü Bey, eğitim kampları gerçekleştirip, kültürel aktivitelerle çevresine faydalı olmaya çalışmıştır. Kim kütüphane açmaya cesaret eder. Bu cesaretinden dolayı Rüştü Bey’i kutlarım” dedi.