SON dönemde hızla kilo verme isteği ile birlikte bitkisel ürün adı altında gıda takviyesi kullanma oranlarının artmasının rahatsızlık verici olduğunu belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Gıda takviyeleri aslında ilaçtır. Bazıları karaciğere ciddi oranda zarar veriyor. Bu konu mutlaka ciddiye alınmalı” dedi.
#Nurten SaydanGıda takviyesi kullanımı son dönemde çok revaçta. Sosyal medyanın da etkisiyle her gün yeni yeni takviyelerin adını duyuyoruz. Son olarak ashwagandha bitkisinden elde edilen kapsüller büyük popülerlik kazandı. Peki ashwagandha nedir? Kullanımı güvenli midir? Faydaları ve zararları nelerdir?
#AshwagandhaGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSon 24 saatte Türkiye'de 28 bin 892 kişinin testi pozitif çıktı, 239 kişi yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedavisi gören çocuklarda hiç ilaç kullanmadıklarını belirterek, "Biz baştan beri çocuklarda hiçbir ilaç kullanmadık. Elde kesin deliller olmadığı sürece bir ilacı ya da aşıyı çocuklara uygulamanız mümkün değil. Biz çocuk ateşlendiğinde ateş düşürücü, belli belirtileri varsa onlara yönelik tedaviler, bol sıvı alması ve izole edilmesi şeklinde bir yaklaşım uyguladık, şu anda da aynı şeyi uyguluyoruz" dedi.
#KoronavirüsYağ yakıcı etkileri ile dikkat çeken İsveç şurubunun içinde yer alan elma sirkesi ile birlikte mür otu, ravent otu, safran, aloe vera ve az miktarda sinameki olmak üzere farklı bazı bitki özleri bulunur. Bunların hepsinin bir araya gelmesi ile elde edilen İsveç şurubu, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine sağlar. İsveç Şurubu nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İsveç Şurubu Nedir?Günümüzde sağlıklı yaşam için dengeli beslenmek ve spor yapmak oldukça önem taşıyor. Bu nedenle spora ilgi de her geçen gün artıyor. Spor yaparken vücudun şekillenmesi ve sağlıklı bir görünüme kavuşmak için sporculara takviye besin gerekebilir. BCAA nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Bcaa Nedir Ve Ne İşe Yarar?Kolza tohumu, dünya çapından yaygın olarak aşçılar tarafından önemli görülen yağı için yetiştirilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise herhangi bir mutfak yağına göre çok daha düşük doymuş yağ oranına sahip olmasıdır. Sizin için Kolza tohumu nedir ve ne işe yarar? Kolza tohumu faydaları ve özellikleri konularını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
Günümüzde önemli bir kullanım alanı olan biberiye bitkisinin geçmişi Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Bu bitki, ülkemizde özellikle Akdeniz Mutfağının en önemli baharatlarından biridir. Et yemeklerini ve sosları lezzetlendirmek için kullanılır. Sizin için biberiye tohumu nedir ve ne işe yarar? Biberiye tohumu faydaları ve özellikleri şeklindeki konu başlıklarını detaylarıyla birlikte derledik.
Aspir çok dallı bir yapıya sahip, otsu, deve dikenine benzer nitelikte olan yıllık bir bitkidir. genellikle aspir yağı üretimi yapılması amacı doğrultusunda yetiştirilen aspir bitkisinin tohumları yağ yapımı için önemli bir hammaddedir. Sizin için Aspir tohumu nedir ve ne işe yarar? Aspir tohumu faydaları ve özellikleri konularını detaylarıyla derledik.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Ahmet Aydın, karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çekerek, un ve şekerden kaçınarak bol sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulundu.