gıda sahtekarları haberleri sayfasında gıda sahtekarları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 34 gıda sahtekarları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkGıda üretiminde taklit ve tağşiş yapanlara karşı 81 ilde 6 gün sürecek gıda denetim seferberliği başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Gıdada sahtecilik yapanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız. Vatandaşların şikayetleri için Whatsapp şikayet hattı açılacak” dedi.
#GazetehaberiGıda sahtekarları mutfağımıza giren pek çok ürüne hile karıştırıyor. Özellikle ambalajsız ve açıkta satılan ürünler risk oluşturuyor ama tanınmış markaların sahte etiketleri kullanarak bile hileli ürünleri piyasaya sürüyorlar. Peki marketlerde bile karşımıza çıkan sahte tereyağlarını nasıl ayırt edeceğiz? Tereyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz? Kullanmadan önce sahte olup olmadığını anlamak için ne yapabiliriz? Tereyağının rengi doğallığı açısından belirleyici bir rol oynar mı?
#TereyağDondurma, yaz mevsiminin en çok tercih edilen gıdalarından…Havalar ısınmaya başlayınca akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar.
#DondurmaGıda sahtekarları soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Bunlardan biri de sofralarımızın olmazsa olması salça. Peki salça alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hileli ürün nasıl anlaşılır? Sağlıksız koşullarda üretilen salçaların tüketimi sağlığımızı nasıl etkiler?
#SalçaSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda SahtekerlarıGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamBirleşmiş Milletler'in son açıkladığı verilere göre, savaş nedeniyle Ukrayna'dan kaçmak zorunda kalan Ukrayna vatandaşlarının sayısı 4 milyonu geçti. Savaştan kaçan ve Britanya’da yeni bir hayata başlamaya çalışan Ukraynalı mülteci kadınlar, istismarcı erkeklerin ve fuhuş çetelerinin hedefinde. Britanya'da hükümetin hayata geçirdiği “Homes for Ukraine” programı nasıl oldu da istismarcıların 'Tinder' olarak kullandığı bir uygulamaya dönüştü?
#Mülteci KadınlarAnkara’daki bir market servisinden 'istendiği kadar alışveriş yapmadığı için' zorla indirilen yaşlı kadına uygulanan muamele tepkilere neden oldu. Peki, yurt genelinde uygulanan 'fiş karşılığı ücretsiz market servisi' için mevzuat ne diyor? Uzmanlar ve sektör temsilcileri ne düşünüyor? İşte o 'ayıbın' perde arkası…
#Servis Araçları YönetmeliğiYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaTüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) yağ fiyatlarını İngiltere ve Yunanistan’la karşılaştırdı. Ayçiçeği yağının litresi İngiltere ve Yunanistan’da 10 lira 93 kuruş ile 12 TL arasında satılırken, Türkiye’de en ucuz markette fiyatın 15 lira 95 kuruştan başladığı tespit edildi. Türkiye’de litresi 45 liraya satılan zeytinyağının ise zeytin yetişmeyen İngiltere’de 23 liraya satılması dikkat çekti.
#Gazetehaberleriİzmir’in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda üretilen çam fıstığı, son yıllarda fiyatı giderek artan gıda ürünlerinden biri oldu. Kilosu 600 liraya kadar yükselen çam fıstığı hem lezzetli hem de sağlıklı olması nedeniyle tercih edilirken, sahtekarlar, belli işlemlerden geçirdikleri yer fıstığını çam fıstığı gibi satmaya başladı. İki ürün arasındaki fiyat farkı ise çam fıstığındaki fiyat artışı nedeniyle 15 katına kadar çıktı.
#Çam FıstığıTarım ve Orman Bakanlığı, 91 firmaya ait 113 taklit ve tağşişli ürünü tek tek açıkladı. Döner ve sucukta at eti, pişmiş lahmacunda kalp, böbrek, karaciğer, taşlık gibi sakatat, bazı çikolatalarda da ilaç etken maddesine rastlandı.
#GazetehaberleriVatandaşın sağlığıyla oynayarak gıda üretimi gerçekleştiren firmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı. 2012’den beri gıdada sahtekârlık yapan firmalar kamuoyuyla paylaşılıyor. Son listede de 69 firmadan 136 ürün yer aldı. Açıklanan listede yer alan yasadışı uygulamalar vatandaşın da büyük tepkisini çekerken, listeye göre bazı sucuklarda at ve eşek eti, çay, pul biber gibi ürünlerde ise boya tespit edildi.
#GazetehaberleriGıda üretiminde taklit ve tağşiş yapanlara karşı 81 ilde 6 gün sürecek gıda denetim seferberliği başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Gıdada sahtecilik yapanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız. Vatandaşların şikayetleri için Whatsapp şikayet hattı açılacak” dedi.
#GazetehaberiTÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), piyasada satılan bazı pekmezlerin sahte olduğunu, soğuk çaylarda binde bir oranında gerçek çay olduğunu tespit etti. TÜDEF Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, şu uyarılarda bulundu:
#TÜKETİCİ Dernekleri FederasyonuEt fiyatlarına zam olacak tartışması Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ı karşı karşıya getirdi. Çelik, “Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor. 150 TL’ye kuşbaşı satıyorlar. Fiyatı aslında 110 TL olmalı” dedi. Yalçındağ ise, “Maliyetler artıyor. Et alındığı gibi satılmıyor. Çok istiyorsa gelsin kasap olsun” diye konuştu.
#Kırmızı EtSinan Kunter, CNN Türk'teki Müfettiş programında bu hafta zeytinyağındaki hilelere değindi ve ayırt etmenin yollarını açıkladı. Zeytinyağı alırken yüzde 100 yazsa bile öğrenmeniz gerekenler, en düşük zeytinyağı fiyatı nedir ve şişelerde dikkat edilecek noktalar... İşte zeytinyağının sahtesini ayırt etmenin yolları...
#Zeytinyağı