Gıda ürünlerinin sağlıklı şekilde insanlara ulaştırılması noktasında gıda mühendisleri büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda saygın ve geniş bir iş imkanı bulunan bir meslek olması sebebiyle pek çok kişinin de merak ettiği meslekler içerisinde geliyor. Peki gıda mühendisi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Gıda Mühendisi olma şartları, maaşları ve iş imkanları konusunda merak edilenler.
#Gıda Mühendisi Nedir?Gıda mühendisliği bölümü, gıda ürünleri, gıdaların işlenmesi, paketleme ve geliştirilmesi ekipmanlarının tasarlanması ve geliştirilmesinde görev yapar. Gıda mühendisi nedir? Ne iş yapar? Mezunları ne iş yapar? Gibi pek çok sorunun cevabını bu yazımızda sizler için derledik.
#Gıda Mühendisliği Bölümü Nedir?Son yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#ZeytinyağıABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaTürkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’de yeni yönetim göreve geldi. Başkan Esra Bezircioğlu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş günü olan 12 Eylül’de yeni yol haritalarını açıkladı. Kadın girişimcilerin OVP’si niteliğindeki planda sekiz başlık var. Başkan Bezircioğlu, “Kadın girişimci oranı yüzde 11.5. Bunu artırmak için çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm kadın girişimcilerin parlayacağı bir alan olacak” dedi.
#KAGİDERSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan anlatıyor...
#Tost PeyniriSon dönemde marketlerde görüntü itibarıyla kaşara benzeyen ama 'tost peyniri' adıyla satılan ürünler var. Bu peynirler sosyal medyada da tartışmalara konu oluyor. Peki tost peyniri tam olarak nedir, nasıl üretilir? Sağlığa zararlı mıdır? Kaşar peynirinin alternatifi olabilir mi? Merak edilenleri Yüksek Gıda Mühendisi Handan Doğan’a sorduk...
#Tost PeyniriDün vefat eden Hıncal Uluç, türü bulunmayan bir gazeteciydi. Siyasetten spora kadar her dalda bilgili ve renkli bir yazardı. Kendisini Cumhuriyet’te spor ve TV yazarlığından tanıdık. Genel Yayın Müdürü Oktay Kurtböke’nin dostuydu, daha doğrusu iki subay arkadaşın gazeteci çocuklarıydı. Hep yakın oldular.
#Hıncal UluçBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinGıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, arı ürünlerinin şifasını kendi oğlu üzerinde gözlemledikten sonra, tüm dünyaya anlatmak için girişimci oldu. 10 arıcı ile çıktığı yolculuğunda, Türkiye’de bir ilk olan ‘Sözleşmeli Arıcılık’ modeli ile 5 bin sözleşmeli arıcıya ulaştı. “Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım,” diyen Dr.Samancı, söyleşimizde ülke genelinde yaklaşık 4 milyon arı kovanının açlık nedeniyle yok olma tehlikesinde olduğunun altını çizdi. Tanuğur, “Acilen arı yemi tedarik edip arıcılar birlikleri vasıtası ile arıcılara ulaştırılması gerekiyor. Arıların beslenme açığı kapatılmazsa tarımsal üretim de en az yarı yarıya azalır,” sözleriyle krize dikkat çekti.
#Bursaİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim KitaplarıYaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu en büyük zenginliklerimizden biri 12 bin yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren bereketin simgesi zeytin ağacı. Aynı zamanda yemek kültürümüze, mutfağımıza damga vurmuş, değerli bir besin kaynağı. Ama kıymetini biliyor, ona gereken saygıyı ve ilgiyi gösteriyor muyuz derseniz cevabım yürekten bir evet olamaz. Ona biraz hor davranıyoruz. Galiba pek de tanımıyoruz. Bu yüzden zeytin ve yağı söz konusu olduğunda en güvendiğim isimlerden biri olan Dr. Mustafa Tan’la zeytinyağı hakkında online bir söyleşi yaptık.
#Müge AkgünZOR bir süreçten geçiyoruz.Hem bedenen, hem de psikolojik olarak sağlıklı kalmaya çalışırken az para harcamaya da gayret ediyoruz.Bu süreç pek çok sektörü derinden etkilerken yiyecek-içecek sektörünü de farklı bir yola sürükledi.Biz son tüketiciler olarak bağışıklığımızı güçlendirmek ve moralimizi iyi tutmak için yeni bitkisel bazlı seçenekleri, teknolojiyle geliştirilmiş yiyecekleri ve küresel tatları tatmak için uğraşırken, sektör firmaları da bu değişimi yakalayıp bağışıklık sistemimizi güçlendirici içeriklere sahip yiyecek-içecekleri piyasaya sürmek için kendileri ile yarışıyorlar.Pandeminin etkisiyle önümüzdeki sürecin en büyük itici gücünün yiyecek-içecek sektörü olduğu herkes tarafından kabul edilmiş durumda.Dolayısıyla trendleri belirleyecek olan da yiyecek-içecekler...
#İzmirGastronomi alanındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için ‘Gastronominin Güçlü Kadınları’ projesini başlatan Harika Güral, “Gelişim ve modernleşme istiyorsak, kadınların her sektörde özellikle gastronomi sektöründe söz sahibi olması gerekir” diyor
#Harika GüralZiraat mühendisliği bölümü günümüzde pek çok kişi tarafından talep görmektedir. Bu nedenle Ziraat Mühendisi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Ziraat Mühendisi olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Ziraat Mühendisi Nedir?Ülkemizde meslek seçimi oldukça önemli bir konudur. Üniversite sınavına girecekler gençler yapmak istedikleri meslekleri seçmek için araştırmalarda bulunur. Özellikle sayısal çıkışlı öğrencilerin meslek seçebilmesi için oldukça fazla alternatif vardır. Ziraat Mühendisliği de ülkemizde oldukça bilinen ve sayısal alandan öğrenci alan bölümler arasında yer alır. Ziraat mühendisliği ile ilgili detayları derledik.
#Ziraat Mühendisliği Bölümü Nedir?Bir toplumda hem çiftçinin hem de toplumun rahat edebilmesi için tarım alanında yapılan çalışmalar oldukça önemlidir. Bu alanda çalışmalar yürütecek personelin yetiştirilmesi de bir o kadar önemlidir. İşte Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü de bu alanda çalışacak personelleri yetiştirir. Peki, Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü nedir? İşte Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü hakkında tüm bilinmesi gerekenler.
#Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Nedir?Gençler ilgi ve yeteneklerine göre meslek seçimleri yapıyorlar. Son yıllarda oldukça rağbet gören su ürünleri mühendisliği de merak ediliyor. Su ürünleri mühendisliği nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Nedir?Günümüzde mekatronik mühendisliği bölümü yaygın olarak tercih edilen bir meslek dalıdır. Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Nedir?